dagensskiva.com

48 timmar

Recension

R Kelly & Jay-Z: Unfinished Business
Unfinished Business (CD) R Kelly & Jay-Z
2004
Jive/BMG
3/10

Samma sak, en gång till

Lyssna

Sök efter skivan

När LL Cool J 1995 fick frågan varför han valt supermjukisarna Boyz II Men att gästa på singeln ”Hey Lover” (det här var innan LL helt funnit sig till rätta i r'n'b-hiphopens fålla) svarade han ungefär att det berodde på att de var världens bäst säljande r'n'b-stjärnor. Makin' money, honey. Befriande ärligt på något sätt.

Kort sagt samma anledning som gjorde att R Kelly och Jay-Z bestämde sig för att slå sina påsar ihop på ”Best of Both Worlds”. Två artister som tillhörde de största inom respektive genre.

Om någon behöver övertygas ytterligare är det bara att ta en titt på omslaget till ”Unfinished Business”.

Chicago och New York City. Jorden. R Kelly och Jay-Z. I den ordningen. Större än livet.

Nu har ju ödmjukhet aldrig varit något som vare sig Kelly eller Jay-Z blivit kända för – snarare det omvända. Det var ju också med högt ställda målsättningar de gick in i studion till ”Best of Both Worlds”: för att spela in en klassiker. En klassiker som skulle en ny standard både vad gällde försäljning och kreativitet. Nu blev det inte så.

Visst, det blev långtifrån en försäljningskatastrof, men med amerikanska mått ändå rätt blygsamt (inte minst med tanke på de båda herrarnas respektive siffror). Långt värre var att ”Best of Both Worlds” blev en rätt stor besvikelse rent materialmässigt. Det som skulle bli en kreativ smältdegel blev istället en helhet bra mycket sämre än delarna. Rätt trist, till och med.

Ännu en anledning till att hela mästarmötet rann ut i sanden var förstås det faktum att Jay-Z vände Kelly ryggen snabbare än ögat när anklagelserna mot Robert började rasa in. Efter att stormen nu börjat bedarra verkar det dock som affärsmannen i Jay-Z (eller ja, i dem båda) kan ha överseende med detaljer som personliga gräl. Tillbaka tillsammans igen. En gemensam turné är en kassako och dessutom ett lysande tillfälle för Kelly att vända blad och fortsätta med sitt liv. Att rykten ger sken av att förhållandet mellan dem båda alltjämt är ansträngt är en annan femma (senast idag kan man läsa rapporter om små fnurror på tråden i form av att medarbetare till Jay-Z pepparsprejat Kelly till ett sjukhusbesök). Är man affärsman så är man.

Personligen var jag inte särskilt imponerad av ”Best of Both Worlds”. Visst, förväntningarna lär ju ha spelat in, men även när jag några gånger senare försökt lyssna på skivan har jag aldrig hittat något som fått mig att ändra uppfattning. Det kändes varken hackat eller malet. Material som föll bort i någon gallring inför ett Jay-Z- eller Kelly-album. ”Unfinished Business” är inte annorlunda, när elva tidigare outgivna låtar samlats ihop.

Det blir inte händerna-i-luften-sväng som i Jay-Z:s bästa partystunder, inte heller betongdammig gata. Det blir inget varmdunkande jeepgung, Kelly-stajlee, men heller inga supersvulstiga och innerliga hjärtekrossarballader. Med, vad det verkar, ”Fiesta” som utgångspunkt har Tone och Poke svängt ihop några ljumt smågungande upptempohistorier som är förvånansvärt intetsägande. En spansk gitarr och ett lite halvengagerande beat. Allt är väldigt lagom för att täcka upp så många gemensamma ytor de bådas fans kan tänkas ha. Inte för mesigt och smetigt för Jay-Z-fansen, men heller inte för mycket hiphop för Kelly-fansen. Lite lagom. På ett trist sätt. Till och med gästspelen av Foxy Brown och Twista känns bleka.

Det är lite kul att Kelly och Jay hinner riva av ”Award Tour”, ”La Di Da Di”, ”The Ruler's Back” och ”The Show” i ”The Return” (och att såväl Slick Rick som Doug E. Fresh dyker upp i remixen). Och balladen ”Feelin' You in Stereo” är klassisk välsmakande Kelly-soul (men poängen med ett möte av det här slaget är väl ändå att plocka ut det bästa från två världar och göra något av det). Men i övrigt är ”Unfinished Business” inte mycket att hurra över. Kompetent, men fegt.

Har du redan ”Happy People/U Saved Me” (ett betydligt mycket bättre album) räcker det som årets Kelly-inköp. Och ja, till och med ”The Black Album” är mer intressant.

Fast hologrambilden är rätt snygg.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-11-04 00:00 / Uppdaterad: 2004-11-04 00:00

Kategori: Recension | Recension: #2928

10 kommentarer

Gubbrock. De borde lägga ner och pissa på varandra istället

Medlem 2004-11-06 00:42
 

herregud vilken vacker kommentar ovan… jag får tårar i ögonen.

schamash Oregistrerad 2004-11-07 21:55
 

nej, den är bra. unfinished business är, precis som bobw, en jättebra skiva. time will prove me right. så det så. alla låtarna, förutom kanske just "feelin' you in stereo" (som känns lite väl dussin-kellz med den där standardflöjten och allt) och den där pretty girls-låten, är grymt bra.

och trackmasters:

helt fantastiskt. dom är grymma, lyssna på fingerknäpp-o-handklapp-beatet i stop. underbart.

..och rätt ska vara rätt, det är inte bara nyc utan chi-town också, på omslaget.

robert d Oregistrerad 2004-11-09 15:40
 

Men självklart är det både New York och Chicago på bilden. Har lagt till nu. Mina kunskaper om Chicagos skyline är besvisligen synnerligen skrala. Ja, mina kunskaper om New Yorks skyline också, för den delen verkar det som.

Ola Andersson Redaktionen 2004-11-10 19:05
 

allt handlar om pengar

its all about the benjamins Oregistrerad 2004-11-10 21:16
 

fyfan.

skulle inte Jay-Z hålla käften efter sitt Black Album?

verkar som att han har väldigt svårt med det ..

dsc borde dessutom inte recensera skivor av pedofiler. inte ens som bonusrecensioner.

Medlem 2004-11-11 19:49
 

tänk va fett det skull varit om de gjort albumet över en helg i en sunkig hemmastudio? då hade de någ fått fram en grym vibe istället för att gå i samma spår.

Stefan H. Oregistrerad 2004-11-13 00:16
 

jag fattade inte avslutningen, "till och med black album är mer intressant". den gav ni ju en 9:a när den recenserades. kommer inte ihåg vem som recade den, men den verkar lite inkonsekvent (inkompetent??? av den som sågar black album!)

Jopster Oregistrerad 2004-11-17 14:51
 

Det var en gästrecensent som skrev om "Black Album", men oavsett det ger redaktionen aldrig ett samstämmigt betyg. Då skulle nog ingen skiva nå över 5/10. Alla betyg sätts individuellt. Jag gissar att Ola, som jag, inte är särskilt imponerad av "Black Album" (däremot gillar jag "Grey Album").

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-11-17 16:34
 

Black Album rockar juh! Bara hans Resonable Doubt och Blue Print är bättre. Det trodde jag alla visste =/

Men va fan! Oregistrerad 2004-11-17 20:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig