dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dizzee Rascal: Showtime
Showtime (2CD) Dizzee Rascal
2004
XL Recordings/Playground
5/10

Here we go again

Lyssna

Sök efter skivan

Med sitt debutalbum ”Boy in da Corner” knep Dizzee Rascal åt sig sista platsen på Dagensskivaredaktionens lista över de 50 bästa skivorna 2003. Förutom denna fantastiska utmärkelse fick han även en del mindre viktiga priser, som Mercury Music Prize, samt sålde en så där 250 000 exemplar av skivan.

Inte illa. Plats 50 av de bästa skivorna 2003.

Detta trots att Ola, som recenserade skivan, kände sig gammal och grinig. För egen del så var ”Boy in da Corner” en så stor del av mitt musikår, att den på något sätt hade en given plats på listan.

Men det var förra året. Och bara att döma av hans musikvideoutveckling (som kan skådas i form av tre videos från första skivan samt videon till nya singeln ”Stand Up Tall” på DVDn som medföljer denna utgåva) är det en helt annan Dizzee än på debuten. Han har gått från kaxig rackarunge till Jay-Z-slick player. Men trots att låten är en av de svängigare på skivan, så måste jag erkänna att jag inte gillar när han plötsligt gått och blivit bling bling och har kromglänsande fälgar på sin silverfärgade black cab och omger sig med en massa halvnakna tjejer som skakar rumpa. Jag menar – måste det alltid sluta så här? Jag bara hoppas att han gör det med någon slags ironi.

Annars är det på ett och samma ställe jag vaknar upp under varje genomlyssning. Mot slutet av skivan bryter nämligen plötsligt musikalglada ”Dream” (som visst ska bli singel i november) igenom barriären. Inspirerad av ”Happy Talk” från musikalen ”South Pacific”, komponerad av 40- och 50-talets Broadwayradarpar Richard Rogers/Oscar Hammerstein II leker detta spår ut i en helt annan riktning och gör det riktigt kul att lyssna.

I övrigt är det mest en tjock vall av knasig grime, visserligen inte riktigt lika kantig som på ”Boy in da Corner”. Men samtidigt inte lika intressant. Igen har Dizzee gjort en ganska lång skiva, med 15 spår, som kanske hade tjänat på att vara lite kortare. I lagom doser är detta fortfarande bra, men visst är en del av spåren på skivan mest besvärliga. Och jag känner mig precis som Ola, gammal och grinig.

Jag tror det blir en placering utanför årets lista.

Susanna Huldt

Publicerad: 2004-10-15 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-23 13:21

Kategori: Recension | Recension: #2883

5 kommentarer

Ett förslag:

ni har ju typ 10 bonusrecensioner i veckan. Kan ni inte lika gärna ha två recensioner varje dag och skippa bonusrecensionerna?

rasputin Oregistrerad 2004-10-18 12:20
 

Jag tycker Dizzee har utvecklat sin stil på den här skivan. Han är grymt mycket vassare på micen bland annat. Att skivan får 5 är snudd på flopp, 8 minst. Kanske är denna bättre än debuten. Tycker jag.

jahrebel Oregistrerad 2004-10-18 15:07
 

håller med susanna om att det är rätt synd att han "gått och blivit bling bling" och videon till stand up tall är rätt hmm skitkass. Men Susanna borde ändå kunna se längre än de halvnakna skaka-rumpan-tjejerna och upptäcka att Dizzee är en geni.

you people are going to respect dizzee even if it kills you Oregistrerad 2004-10-20 15:57
 

just det, är det nån som lyckats få hem en skiva med bonus-intervjun? alla jag pratat med, inkl jag, har bara fått en bonusplatta med 4 videos.

-II- Oregistrerad 2004-10-20 16:00
 

Showtime är bättre än boy in da corner, och är årets bästa skiva. Herregud! Lyssna på killen! Han är ju en av dagens bästa rappare! Och lyssna på produktionen för helvete! Som tidigare kommentar redan har sagt, Dizzee är ett geni, och Showtime förtjänar en 10:a.

Mäh! Oregistrerad 2004-10-26 17:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig