dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Calamalka: Shredders Dub
Shredders Dub (CD) Calamalka
2004
Plug Research/Morr (import)
5/10

Utan karta och kompass

Lyssna

Sök efter skivan

Då och då dyker frågan upp om fortsättningen efter ”Echo Dek”, huvudsakligen Adrian Maxwell Sherwoods dubversion av Primal Screams ”Vanishing Point”. Frågan har inget självklart svar. Främst för att det är en dub av ett album som cementerade sig i medvetandet hos alla oss som följde den brittiska popvågen på 90-talet. Jag säger inte att ”Echo Dek” inte fungerar på egen hand, men nog ger förförståelsen av materialet en extra dimension.

Calamalka, eller Michael Campitelli som han egentligen heter, rör sig på ”Shredders Dub” i ungefär samma trakter som ”Echo Dek”. Det är ett ömsom kallt, ömsom varmt, elektronisk dubalbum som rör sig i storstadens ljudmiljöer (om än varsammare och oftare i källar- än gatuläge). Även här finns element av det jamaicanska arvet i form av mjuk bas, melodica och spelade trummor.

Samtidigt skiljer ”Shredders Dub” sig från Primal Screams utflykt i dubland genom att vara mer nordamerikansk i sitt uttryck. Här finns arvet efter hiphop betydligt närmre än tysk kraut och jag tänker på en beatmakare som Money Mark när han kramar fram ljud ur en orgel.

Även om liknelsen med ”Echo Dek” kanske haltar lite så kommer du inte att landa helt fel om du letar efter snarlika ljud. Ibland känns det lite som att irra runt i okänd terräng utan karta och kompass, när låtarna blir groove som saknar mål. Jag vill ha mer galenskap och mindre eftertänksamhet. Sen var det ju det där med förförståelsen.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-10-15 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-26 08:29

Kategori: Recension | Recension: #2883

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig