dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mystikal: Prince of the South... The Hits
Prince of the South... The Hits (CD) Mystikal
2004
Jive/Zomba/BMG
7/10

Fläskigt från södern

Lyssna

Sök efter skivan

Att beskriva hiphopen från den amerikanska södern handlar ofta om att framkalla bilder av fuktdrypande varmt farmliv och svettig sex eller helt enkelt om det vi brukar kalla funk. Trögt rullande och fläskigt vaggande. Stinkande och svettigt. Långt från storstadens glassiga nattklubbar. Här är ingen rädd för lite svett, snarare gäller regeln ju mer desto bättre. Det är gunget som räknas.

Mystikal kommer med den stötigaste och fläskigast svängande sorten. Utrustad med en röst som brölar från botten av kistan. Som en amerikansk motsvarighet till de tuffast grymtande från Jamaica. En röst som passar som grep i söderns dynga.

Det är till Mystikal The Neptunes gett alla sina riktigt tunggumpiga beat. Där saxofonerna brummar och de bredaste bastrummorna bullrar. Neptunes stakar ut riktningen och när de nu rockat vidare är det typiskt att efterföljarna Cool & Dre ligger bakom den nya låten (alla samlingar måste ha en ny låt på 00-talet). Mystikal vrålar ”right chea” igen och gurgelrappar på karaktäristiskt vis medan laserljuden viner i bakgrunden, men någon superhit lär ”Hypno” knappast bli.

Det finns stunder när Mystikal är precis vad jag behöver (som när jag tvingats lyssna på Jill Scotts senaste en gång för mycket till exempel). När jag behöver något riktigt fläskigt och bröligt. Och eftersom han aldrig riktigt lyckats få till ett helt album tidigare är den här samlingen precis vad jag behövde. Precis som flottig KFC-kyckling med potatismos och brunsås kan vara det bästa som finns.

Varning utfärdas för överdrivet nyttjande.
Risk för kärlförtjockning föreligger.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-10-08 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-07 08:50

Kategori: Recension | Recension: #2865

3 kommentarer

är han ute ur fängelset nu alltså? eller lyckades han betala sig ur att infinna sig överhuvudtaget?

Medlem 2004-10-12 15:14
 

Jag är inte helt uppdaterad, men en samling kanske han kan få ur sig utan att lämna platsen bakom galler? (Tror han fick sex år och en hygglig summa att betala i skadestånd. Kanske det som behäver finansieras?)

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-10-12 15:58
 

tror att en samling m den killen är precis vad man behöver. ingen albumartist precis.

robert d Oregistrerad 2004-10-12 16:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig