dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Acuarela Songs 3
Acuarela Songs 3 (2CD) Samling
2004
Acuarela/Dotshop.se
5/10

Vattenfärg all over the place

Lyssna

Sök efter skivan

Skivbolaget Acuarela Discos spänner över stor vidd när de samlar sig för tredje gången kring ordet acuarela, alltså vattenfärg på svenska. Det mesta får vara med, bara det anknyter till temat. De blandar electronica, postrock, pop, rock och country. Precis som tidigare samlingar innehåller alla låtar vattenfärg på något sätt. Det kan vara i en låttitel, i en textrad eller i känslan (det finns bland annat instrumentala spår på skivan).

Skivan når mig inte automatiskt. Jag var tvungen söka efter innehållet för att jag skulle kunna ta till mig det, i början lät allt bara som en spretig sörja. Så många smaker och riktningar att jag inte kunde ta till mig den alls. Jag hade svårt att höra de bra låtarna i mixen. När jag förstod kopplingen till färgerna började skivan falla på plats, som ett klockrent exempel på att insikt förändrar varje upplevelse. Jag gillar fortfarande långt ifrån allt, men jag hör linjer i musiken.

Jag hör att det finns delar som är svinbra. Som Piano Magics ”Theory of Ghosts” som låter som en enklare The Czars ”Drug”, Mizturas ”Gizon Arrunt Bat” som låter Neurosis på ”A Sun That Never Sets” eller vackra Early Day Miners ”T.C. Steele”.

Men jag hör också delar som är riktigt trista. Som slappa Lowlights ”Everything To Me” eller Girls in Hawaiis ”Short Song for a Short Mind” som låter ett surfigt Weezer efter vågen lagt sig. Fånrockiga The Impossible Shapes har satsat så hårt på att få låten att stämma in i temat att de ansträngt sig för att bara sätta in ordet i titeln, ”Song for Acuarela”. Dessutom måste jag ju nämna spyan ”Water Color” med The Somnambulants, den är så dålig att jag blir arg. Det är en urvattnad Depeche Mode-uppkastning, inget mer.

Allt material är specialskrivet till skivan hävdar de, men några låtar har givits ut innan. Skivan är teoretiskt sammanhållen, men stilmässigt spretar den åt alla håll. Det ger känslan av en radiosampler från de stora skivbolagen, typ ”Summer Hits 2004 Yeah!” som skickas ut, mer i hopp om stim-pengar än som en skiva. För som helhet fungerar det inte riktigt, trots den teoretiska kopplingen. Men det finns ett axplock namn som jag kommer kolla upp mer i framtiden. Och då är det kanske en lyckad sampler, oavsett om det är menat som så eller ej?

Kal Ström

Publicerad: 2004-10-07 00:00 / Uppdaterad: 2004-10-07 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2854

13 kommentarer

Men Interpol då?

Medlem 2004-10-07 01:52
 

sonic nurse då vaa?

Medlem 2004-10-07 04:15
 

ray lamontagne då?

lsb Oregistrerad 2004-10-07 08:17
 

Nehe! Skit i Rammstein då för h***ete

Satan Oregistrerad 2004-10-07 08:27
 

Lowlights är bra. Pitchfork håller med mig så då är det så.

Bah. Oregistrerad 2004-10-07 10:16
 

Nämen! En skiva från min butik DOTSHOP som inte får 10/10! Nu ska jag ringa min kompis Kjell Ahlinge och gråta lite så att nästa skiva från min butik DOTSHOP får 10/10!

Medlem 2004-10-07 10:43
 

Kanske årets bästa skiva.

Gamen Oregistrerad 2004-10-07 11:56
 

Snälla ni. Sluta gnälla på redaktionen för att de skriver om skivor som Dotshop.se distribuerar. DSC gör ett urval och en bedömning med samma integritet och omdömesfullhet som alltid. Skälet till att så många skivor från Dotshop.se omskrivs, ofta med höga betyg, är helt enkelt ett bevis på att det som de vågar ta in i det här landet, har bäring, fokus och kvalitet. Som talar till människor intresserade av musik och som är satta att bevaka utgivningen. Som upplysning i detta case kan sägas att Dotshop.se skivor omskrivs i SvD, DN, Expressen, Sonic, Plan B, The Wire, SNC, Vice, NME, Pitchfork och ett hundra andra respekterade musiktidningar.

Alltså: Skälet till att Dotshops skivor recenseras här har bara att göra med kvaliteten.

Tror någon verkligen på allvar att vi skulle kunna fejka allt. Att få journalister att skriva om musik för att vi känner någon. Skulle möjligen hålla en eller två ggr. Men inte under en längre tid.

Min 25-öring i ämnet.

Med värme och vänlighet,

Anders Dot

Anders Dotsson Oregistrerad 2004-10-07 12:30
 

Haha, EXAKT samma diskussion som pågår med Billy Rimgard på The Crickets forum!

DDDamn Oregistrerad 2004-10-07 13:04
 

Go Dot!

Go Anders!

Go Jonas Quant!

Go Örgryte IS!

Heja, Heja

/KT III

King Tim III Oregistrerad 2004-10-07 14:55
 

Recensera Strip Music och The Plan tack. Gärna Interpol också ja.

MartinC Oregistrerad 2004-10-07 17:03
 

Sugarplum Fairy? Sonic Youth? Snälla söta, recensera?

Cobainia Oregistrerad 2004-10-07 21:30
 

djävla anders, jag stavar alinge utan h

Kjell Alinge Medlem 2004-10-12 02:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig