dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Roy Ayers: Mahogany Vibe
Mahogany Vibe (CD) Roy Ayers
2004
Rapster Records/Playground
4/10

Den gamle och gudinnan

Lyssna

Sök efter skivan

Vibrafonens plats i jazzfunken kan i princip härledas till en enda musiker, Roy Ayers. Han är den sorts legend som brukar plockas fram och dammas av för att ställas på scenen vid Skeppsholmen. Den sorts legend som framkallar svettningar hos oss som skulle vilja odla jazzskägg. Hos oss som inte fick nog av knasiga hattar under 80/90-skiftet. Hos oss som nördat in på ny-philly.

Kort sagt, en av neosoulens gudfäder.

Det är förstås hyggligt av Erykah Badu att ställa upp för den gamle. Men jag kan inte komma ifrån att känna att det mest handlar om en snygg gest (om än med respekt). Ett möte mellan generationer där pensionären behöver väckas lite då och då för att inte nicka till och somna.

Kompetent, men tandlöst.

Det största problemet är så klart att trumspelet är så genomtrist och studioutsmetat försiktigt. Jazzfunk med menlösa trummor. Det svänger liksom inte.

Egentligen spelades den här skivan in för Ayers fanclub. Och det finns ganska få anledningar för oss som inte är medlemmar i den att bry oss om just de här inspelningarna (det finns viktigare skivor till midprice i hans katalog). Om du då inte råkar vara Badu-komplettist. För där har vi en röst som är värd att lyssna till även i ganska harmlösa versioner av gamla standards.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-09-23 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-26 08:44

Kategori: Recension | Recension: #2833

3 kommentarer

top 5 ayers;

1. RAMP – Come Into Knowledge

2. Coffy

3. Everybody Loves the Sunshine

4. He's Coming

5. Virgo Red

Medlem 2004-09-24 09:23
 

och då snackar jag om skivor och inte låtar

Medlem 2004-09-24 09:24
 

Jag är medlem i Ayers fanclub, men jag struntar i alla fall i denna. Om man inte har koll på Mr. Ayers föreslår jag samlingen "Destination Motherland: The Roy Ayers Anthology".

Medlem 2004-09-25 16:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig