dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Atomic Kitten: The Greatest Hits
The Greatest Hits (CD) Atomic Kitten
2004
Virgin/EMI
4/10

En bra låt är…

Lyssna

Sök efter skivan

En bra låt är inte alltid en bra låt.

En bra låt är ibland en fantastisk låt.

Atomic Kitten lär vara den mest framgångsrika brittiska kvinnliga gruppen sedan Spice Girls. Tja, en av de mest framgångsrika grupperna överhuvudtaget på senare år. Hur stora Atomic Kitten egentligen är har jag faktiskt ingen aning om. Det jag däremot vet är att trion samlat femton av sina låtar på en samling.

En samling med det synnerligen fantasifulla namnet ”The Greatest Hits”. Inget krångel, liksom. Hits och bara hits.

Ni har garanterat hört rätt många av låtarna. Många varv på MTV har det blivit. Många spellistor hos kommersiella radiostationer. En artificiell grupp som många garanterat hatar. Om inte med passion, så åtminstone några minuter varje gång en Atomic Kitten-låt spelas.

Visst. Deras cover av ”The Tide Is High” är riktigt, riktigt vedervärdig. Men i övrigt är det lättsmält radiopop med lagom mycket dansbeat som är receptet för Atomic Kitten. ”Lagom” på väldigt många sätt. Rätt oförargligt utan att lämna några djupare spår. Sedan är jag en av dem som anser att deras versioner av ”Ladies Night” och ”Eternal Flame” är helt okej, om än rätt långt efter originalen. Dessutom är det faktiskt lite kul att housepoppiga ”I Want Your Love” väver in en sampling av signaturen till tv-programmet ”The Big Country” – samma tema som 808 State och MC Tunes byggde ”The Only Rhymes That Bites” kring. Bara en sån sak.

Radiopop som gjord för dagar när man vill ha musik som är lite sådär lagom alltså. Precis som, tja, The Corrs. Men precis som The Corrs har Atomic Kitten lyckats spela in några fullständigt briljanta minuter pop. I The Corrs fall heter poppärlan ”What Can I Do?”

Hos Atomic Kitten heter mästerverket ”Be With You”.

1979 spelade Electric Light Orchestra in ”Last Train to London”. 2004 förvandlades ELO:s pendeltågsgråa vardagsdisco till en exploderande färgpalett av lyxigt glittrande Studio 54-disco. Disco i samma glammiga och bekymmersfria cocktailslyxmiljö som Alcazars allra bästa stunder. När ”Be With You” tvärbromsar 2.34 in och ett ”oooooo-yeah” kastar ut musiken på de fantastiska discostråkarnas varma dansgolv igen kan jag svära på att en discokula och ett glittrande konfettiregn exploderar fram ur cd-konvolutet. Tre och en halv minuts intensivkur mot alla former av depression.

Självklart har inte Atomic Kitten skrivit ”Be With You” själva. Självklart har ett stall av professionella hitmakare gjort jobbet. Men det spelar överhuvudtaget ingen roll.

En fantastisk låt är en fantastisk låt.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-09-23 00:00 / Uppdaterad: 2004-09-23 00:00

Kategori: Recension | Recension: #2833

3 kommentarer

hohoho, det här kommer provocera.

RZM Oregistrerad 2004-09-24 00:17
 

Är det nån som är intresserad av att ha en Atomic Kitten rec på DS? Om det inte är en "bajs" rec förstås… tjejerna ser bra ut iaf och låter jävligt kåta.

wattefakk? Oregistrerad 2004-09-24 09:03
 

<–men tråkiga jävla idiotjävel!

Medlem 2004-09-24 17:58
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig