dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Björk: Medúlla
Medúlla (CD) Björk
2004
One Little Indian/Universal
9/10

Ypper

Lyssna

Sök efter skivan

Inom filmvetenskapen brukar man tala om auteurer. Filmskapare, främst regissörer, som går sin egen väg med kreativ kontroll över sina verk och en stark personlig stil.

Ett av de tydligaste exemplen om man applicerar idén på musik är Björk. Vägen genom hennes karriär har alltid varit väldigt tydlig. Hon har alltid varit sig själv trogen. Hon har inspirerats och influerats av många. (Som Tricky i ”Post” och Goldie i ”Homogenic”. Men inspirationen har bara lett henne vidare. De senaste åren har Matmos, Mark Bell och Mike 'Spike' Stent varit framträdande kollaboratörer. Men det är fortfarande bara Björk.)

Diskussionen innan ”Medúlla” kom ut har mest handlat om att det är en a capella-skiva. Men den diskussionen är egentligen helt ointressant. Visst är det fränt att det bara är röster, men när jag lyssnar på skivan tänker jag inte på det över huvud taget, om jag inte försöker. När jag lyssnar tänker jag bara på Björk. Och hur vacker hon är. Inte så mycket till utseende som i uttryck. Och om jag tvingar mig att verkligen lyssna; hur fantastisk hon är på att välja människor att arbeta med. Kung Midas Mike Patton, ljudkonstnär Peking Super Deluxe Rahzel (ex-The Roots), Valgeir Sigurdsson och ovan nämnda Mark Bell, Spike och Matmos.

Trots att skivan är inspelad på arton olika platser över hela världen och med så många människor låter den väldigt sammanhållen. ”Medúlla” är en väl genomförd, klar vision. Medúlla är latin för märg, vilket är passande. Tack vare att hon valt att mest arbeta med röster har hon hittat kärnan; djupet, fokus. Och det är alldeles underbart.

Mike Pattons brummanden i bakgrunden är fascinerande, Rahzels beats låter utomvärldsliga – särskilt i bakgrunden till ”Who Is It” som är helt oredigerad och sattes i en tagning. Det är knappt så man tror det ibland. Och den skiktade produktionen hypnotiserar. Jag drunknar vällustigt i lagren av ljud och drömmer mig bort.

Till och med ”Oceania” som jag hatade på OS-invigningen är fantastisk här, i sin rätta kontext. Allra bäst är ”Who Is It” som jag kan återvända till hur många gånger som helst. Annars lyssnar jag alltid på hela skivan som just det, ett album. Eller som en upplevelse. Unikt.

Vänner av Radioheads ”Kid A” borde ge ”Medúlla” en chans, de skivorna är åtminstone från samma planet.

Kal Ström

Publicerad: 2004-09-12 00:00 / Uppdaterad: 2004-09-12 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2809

47 kommentarer

Har Björk gjort något bra någon gång?

Medlem 2004-09-12 00:03
 

Äh, jag fattar verkligen inte den här plattan.

Medlem 2004-09-12 00:18
 

om vårarna gjorde vi hårhjälmar.

Medlem 2004-09-12 00:21
 

Tidigare stor beundrare av Björks musik. Vespertine var härlig, Homogenic bäst.

Tyvärr är detta inget vidare. Svagt. Inte särskilt besviken dock, misstänkte att det skulle bli ungefär så här.

Rydberg Oregistrerad 2004-09-12 00:29
 

Håller med… förstår nog inte riktigt

Medlem 2004-09-12 00:54
 

Jag tycker mycket om Björks tidigare skivor som alla är så finstilta och vackra. Men Medulla är omelodiös och ibland nästan fånig, som i Ancestors där någon låter som att döden närmar sej. Tycker egntligen bara om Oceania, det andra kan kvitta. Bidde besviken. 189 kr åt pipan, Björks acapella-pipa, som man i det här fallet kan vara utan. Men iden om att finna rötterna, "det 5000 åriga svarta blodet som rinner genom oss alla" är bra.

Medlem 2004-09-12 01:00
 

Kal: Auteurer är uteslutande regissörer.

Medlem 2004-09-12 03:19
 

mästerverk

skönt att se en rättvisande recension

Medlem 2004-09-12 09:07
 

fantastisk skiva…

miquai Oregistrerad 2004-09-12 10:08
 

Tog ett tag, men denna är grym! Finns en del spår man kan vara utan, men som helhet älskar jag den!

Jr., ej inloggad Oregistrerad 2004-09-12 10:29
 

Som Tricky i "Play"…? Menar du inte "Post"? Svårtillgäng skiva men väl värt besväret. Björk är störst.

Paddy Oregistrerad 2004-09-12 11:09
 

acapella, inte min grej riktigt…

Medúlla Oregistrerad 2004-09-12 11:26
 

Hade skivan varit tre-fyra spår mindre, hade den varit fulländad. Nu blir den "bara" jäävligt bra.

Efter att ha gett den en ärlig chans, vill säga.

Medlem 2004-09-12 11:58
 

Ah, alltså, jag vet inte riktigt om… den är ju inte så fantastisk, liksom. Finns låtar "Ancestors" med på en skiva ska inte skivan få över 7. Man skulle bytt DSs betyg på Kid A och Medúlla.

Medlem 2004-09-12 12:56
 

Paddy: Jo, det var så klart "Post" han menade. Tack för påpekandet, hälsar Kal.

Fifi Nylander Redaktionen 2004-09-12 13:16
 

fan vad jag tycker om den här skivan

Medlem 2004-09-12 13:29
 

Tidigare stor beundrare av Björks musik. Vespertine var härlig, Homogenic bäst.

Den här skivan är också den fantastisk, så jag är väl fortfarande beundrare av Björk och hennes musik.

stora engelska ordbokn Oregistrerad 2004-09-12 14:10
 

en ganska bra skiva men jag stör mig på rösterna.

Medlem 2004-09-12 16:15
 

Är inte en av Silver Mt Zions plattor nästan uteslutande gjord med röster oxå?

Who Is It är verkligen skitbra! Where Is The Line är grym oxå.

Medlem 2004-09-12 20:24
 

Äntligen en bra svensk recension av den hör skivan. Till skillnad från musikskribenter i övriga världen verkar större delen av den svenska kåren inte ha kunnat ta till sig något hon gjort efter Debut. (skräckexempel: Johan Lindquist i GP. men han har å andra sidan alltid varit en av de mest skrattretande recensenter jag vet)

Skulle dock själv ge den en 8 istället för en 9. Även om det inte finns några spår jag ogillar så är det lite väl många som fungerar mer som spännande och härliga ljudexperiment och fragment än som låtar. Ett par, tre sådana välkomnas, men här känns det som att de upptar nästan 50% av skivan.

Allt växer dock med varje lyssning. Upptäckte först igår hur förkrossande vackert slutet på Vökuro är.

Och Who Is It måste vara något av det bästa fröken Gudmundsdottir gjort.

Medlem 2004-09-12 21:27
 

"Rahzel (ex-The Roots)"

rahzel har aldrig vart medlem i the roots

detärintejag Oregistrerad 2004-09-12 21:35
 

detärintejag: Jo, Rahzel var medlem i The Roots från 1995 och en handfull år framåt. Läs gärna biografin på theroots.com.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-09-12 21:52
 

ah, nu förstår jag varför jag gillar Where Is The Line så mycket.

"There are some bass-sounds that are so heavy – that is actually Mike Patton. He is incredible, he has these effect boxes that usually guitars have on the floor and you step on them. He did the bass sort of heavy metal / death metal, then he put Octaver on it to make it an octave lower."

Mike Patton och dödsmetall liksom…

Medlem 2004-09-12 23:03
 

Fattar noll

blondie Oregistrerad 2004-09-12 23:14
 

Jag är ett Björk-fan, men den här skivan var en besvikelse. Bra, men inte "Björk-bra" så att säga. Where is the line är dock något av det bästa hon har gjort!

Micki Oregistrerad 2004-09-13 10:15
 

Jag blir nästan tårögd när jag lyssnar på den här skivan. Jag vill tycka om den jag vill, jag vill, jag vill, jag vill… och jag är den som förespråkar bland mina vänner att de skivor man blir tvungen att lära sig att lyssna in sig på är de som håller längst men när det gäller 'Medúlla' så fungerar det bara inte. Jag finner bara en låt på skivan som något okej (The Pleasure is All Mine), den känns för enhetlig om man kan beskriva det så… jag trodde aldrig att jag skulle känna så som jag gör om den här skivan men den känns för pretentiös. *snyft*

patrik. Oregistrerad 2004-09-13 11:35
 

Grattis alla ni som har tålamod för sånt här…

Sture Medlem 2004-09-13 12:09
 

Till en början en stor besvikelse (jag hoppade faktiskt framåt nån låt när de blev som värst även om det var en maffig 5.1 mix), men den växer och växer. Kom på mig själv med Who Is It

i huvet på väg från tåget…

Tråkig & traditionell Oregistrerad 2004-09-13 15:58
 

Tycker plattan är i det närmaste olyssningsbar: introvert och knepig. När Björk öser på eller är tung, som i "Army of Me" och "Play", är hon världens bästa kvinnliga artist. När hon tar fram harpan och de eskimåiska körerna, börjar det att krypa under skinnet på mig. Synd, för det var inte denna utveckling jag hade hoppats på. Parallellerna med en annan fantastisk kvinnlig artist, PJ Harvey och dennes senaste skiva är solklara; Polly har också gjort sitt mest introverta och svårtillgängliga alster i karriären. Är det tidsandan?

Medlem 2004-09-13 16:52
 

hade åxå förväntat mig utvekling i motsatt riktning, ganska mycket besviken, men ska ge den ett par lyssningar till innan den åker ner i papperskorgen :]

rymdsex Oregistrerad 2004-09-13 18:50
 

pssst, a-cappella-feelingen gör mig paranoid när jag lyssnar på den trippad :O

plop Oregistrerad 2004-09-13 18:51
 

måste vara björks bästa skiva hittills. det känns i alla fall så just nu. och tänk ändå vilka fantastiska skivor hon tidigare gjort. älskar den här skivan. favoriterna just nu är sonnets/unrealities XI och submarine. och where is the line måste ändå vara bland det bästa björk gjort.

Medlem 2004-09-13 20:06
 

björk är verkligen inte bra

Medlem 2004-09-13 20:48
 

Helt otrolig skiva. Hon har än inte lyckats släppa något dåligt.

Nicke Röd Oregistrerad 2004-09-14 03:06
 

helt underbart…tog orden ur min mun om man ska vara lite vitsig.

doris daythe... Oregistrerad 2004-09-14 16:10
 

Säga vad man vill, damen berör ju åtminstone, med tanke på antalet inlägg och den breda floran av åsikter. Respekt.

Medlem 2004-09-15 09:56
 

Björk har en enastående röst och hur hon än använder den så blir det bra. Medulla är kanske inte den bästa plattan hon har gjort helt klart mer melodisk än introverta ”Vespertine” och mixplattan ”Telegram”. Jag gillar Björk allra mest när hon är vild och aggressiv som i ”Post” som helt klart måste vara en av 90-talets bästa skivor. Men även hennes ballader är riktigt bra som i ”Desired Constellation” och ”Vökuro”. Bäst är ”Who Is It”, som svänger som f*n. ”Triumph Of The Heart” och ”Mouth’s Cradle” visar att Islands stolthet fortfarande kan göra grym dansmusik. Om man bortser från vissa gurglanden, stönanden från svåra spår som ”Ancestors” och ”Submarine” hade den här plattan varit i klass med hennes allra bästa.

Väntar med spänning på hennes nästa skiva som hon för övrigt redan är i gång med och även en ny turné når oss i framtiden.

Medlem 2004-09-16 14:06
 

SÅÅÅÅ jävla bra. Helt enkelt världens bästa nutida artist!!

Medlem 2004-09-16 14:08
 

Jag förvånas lite av att du inte gav Medulla 10 av 10, klart Björks mest imponerande platta. Men lite tröttsamt att kvinnliga artisters utseende alltid måste med, när får vi läsa dig skriva hur vacker exempelvis Roger Troutman är? Det börjar bli tröttsamt.

Vad spelar det för roll om Björk är vacker eller inte, hon har ju gjort ett nytt mästerverk, inte sen Homogenic har hon gjort något så fulländat.

Kanske inte för alla, men med öppna öron så åtminstone de flesta.

Medlem 2004-09-16 23:57
 

Till Jennifer, läs hela stycket. "När jag lyssnar tänker jag bara på Björk. Och hur vacker hon är. Inte så mycket till utseende som i uttryck. "

Medlem 2004-09-17 11:18
 

TACk för en bra recension! en riktig en, har nästan bara läst korkade töntar som skriver lite elakt om björk och sen dissar skivan. LYSSNA ORDENTLIGT!!! björk är bäst och jag kände att jag behövde det här. en recension som är positiv om medúlla… wow. tack. väldigt bra cd och jag håller vekrligen med om WHO IS IT.

annie Medlem 2004-09-30 17:01
 

björk är SÅ BRA! vilken röst hon har!! :) hon är helt UNDERBAR!!! :oD

Just me Oregistrerad 2004-10-05 10:46
 

Själv lobbar jag med att försöka få ZTV att spela mer Björk: info@ztv.se

Lobba för mer Björk Oregistrerad 2004-11-04 18:37
 

Nej, blä, det smakar trä

Capito Oregistrerad 2004-11-17 18:17
 

Björk är en av världens största musikskapare. Och medulla betyder inte bara ‘märg’ på latin, utan också ‘björk’ på italienska.

Medlem 2008-08-26 08:58
 

[...] – allerdings” och hör en syssling till Björks magiska Medùlla. Vi talar med andra ord om en ganska fri tolkning av begreppet [...]

 

Jag personligen tycker tvärsemot många andra att Vespertine, Medúlla och Volta är de tre bästa Björkskivorna även om jag älskar de första tre också. Medúlla är min absoluta favorit, det tog någon lyssning, men sedan dess är det den skiva jag lyssnar mest på. ”Vökuró” är helt fantastisk att slappna av till, lugnande och omfamnande. I ”Oceania” talar havet till mig, och det är härligt. Andra särskilt bra spår är ”Mouths Cradle”, ”Where is the line?” och ”Who is it?”

Ello Oregistrerad 2009-08-27 20:11
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig