dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Roots: The Tipping Point
The Tipping Point (CD) The Roots
2004
Geffen/Universal
8/10

Nära fulländad cigarr

Lyssna

Sök efter skivan

När Jay-Z skulle spela in ”Black Album” skrev ?uestlove ett förslag till hur han borde göra sin sista skiva. Håll dig kort var kärnan i rådet. Han ville få ett klassiskt hiphopalbum i retur. Ingen utfyllnad, bara dräpare.

Så när det var dags att följa upp kaotiskt eklektiska ”Phrenology” tog han med sig sina egna visdomsord till studion. Fokusera. Fokusera. Fokusera. Rensa bort böset.

Resultatet, ”The Tipping Point”, skulle kunna beskrivas som tillbaka till rötterna (omedveten ordvits) – röst och trumma. Som motreaktion till den spretiga föregångaren. Men det är samtidigt att inte lyssna särskilt noga.

Det här är inte skivan som kommer att få sådana som Johan Hakelius att inse genrens bredd och djup. I hans öron låter det här förmodligen likadant som allt annat. Här finns ingenting som antyder lättillgänglig crossover-rockradiohit à la ”The Seed 2.0″ eller ystert busig hiphop à la Outkast. Här finns bara allvarligt menad hiphop som spelar på vänsterkanten (och då menar jag inte politiskt).

Till en början handlar det väldigt mycket om Black Thoughts röst (som ligger längre fram i mixen än någonsin) och smarta rim. Det handlar om ?uestloves kompakta men samtidigt lössläppta trummor (han spelar inte lika yvigt som sist, men inte heller lika strikt mekaniskt som pre-”Phrenology”). Ganska snart träder dock bas, keyboards, gitarrer och blås fram i ljudbilden.

Av min gissning att The Roots skulle gå vidare och bli ett regelrätt funkstorband blev intet. Här kliver de snarare vidare som en combo för mindre och exklusiva klubbscener (tänk House of Blues eller Nalen). Det är i det lilla formatet jag vill se dem nästa gång. Med så mycket tid de själva anser sig behöva, inte instängda av festivalprogrammens pressade tidsscheman.

När sista låten ”Why (What's Goin On)” ebbar ut har det gått 43 minuter och jag har fått höra tio låtar. Perfekt längd, perfekt mängd. Vi snackar klassiskt album. Tio låtar som var för sig står ut som albumets bästa (okej just idag gillar jag rökblåsiga ”Stay Cool”, Black Thought-sluddriga elektronsingeln ”Don't Say Nuthin'” och klubbsmällaren ”Duck Down” bäst).

Tyvärr klarar kvartetten inte att döda de sista älsklingarna utan lägger dem som tolv minuter extramaterial efter några sekunders tystnad. Och det är så klart bra skit (herregud de sista sju minuterna är en obönhörlig afrofunk-workout). Samtidigt, utan de där tolv minuterna hade jag förmodligen börjat yra om mästerverk och årets skiva.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-07-22 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-26 09:12

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2724

29 kommentarer

Spelar på vänsterkanten och inte politiskt? Förstår icke. Kanske är för tidigt på morron.

chewie1234 Oregistrerad 2004-07-22 00:02
 

men vafan händer med the hives då? jävla nötter på dagensskiva.

AA Medlem 2004-07-22 00:25
 

chewie: hört talas om "left field"?

Guran Oregistrerad 2004-07-22 00:28
 

Trummisen är tuff :)

Jimmy Oregistrerad 2004-07-22 00:30
 

Centerfield är det närmaste jag kommer. Men det var väl Fogerty det.

chewie1234 Oregistrerad 2004-07-22 01:15
 

instämmer i lovsången, och hyllar Hambergs recension.

Medlem 2004-07-22 03:05
 

a-hA! Då ska det lyssnas Roots idag. Jag har inte lyssnat särskilt ordentligt hittills. Jag läste nånstans att den här plattan skulle vara ihopjammad i studion och sedan lite nerklippt och det lät inte alls "fokusera. Fokusera. Fokusera" för mig, men det verkar det ha blivit ändå. Gott.

Medlem 2004-07-22 08:20
 

Hehehe… Dagensskiva är verkligen en sajt som berör och upprör. Följande exempel på det ska gärna uttalas med lååångsam ,säääävlig och gnällig Närkedialekt: "Hörrni! Var är Hives och 50cent för nånstans? Jä-ävla skitsajt!" …eller… "Den recensionen var för konstig. Jag förstod inte hur de spela på gitarren. Jä-ävla skitsajt" …och slutligen… (glöm inte gnälldialekten… "Vaddå? Har ni inte en klubb där ni sitter i ring på golvet och bestämmer betygen gemensamt?" Alla: "Jä-ävla skitsajt!" Keep up the good work!

Medlem 2004-07-22 08:31
 

bra recension!

Medlem 2004-07-22 09:21
 

Jä-ävla skitsajt !!!

Den blaue Oregistrerad 2004-07-22 09:26
 

Jounral: Ehh ok?????? skämtar du eller?

Medlem 2004-07-22 10:50
 

journal? är du helt vrickad eller?

Medlem 2004-07-22 11:18
 

va? don't say nuthin bästa på skivan? att du säger att the seed 2.0 är rockradiohit medans du säger att don't say nuthin är bäst på skivan säger ju mer om din smak än det gör om the roots musik. the roots går från rolig hiphopvideo i what they do till lika pinsam hiphopvideo i don't say nuthin. dessutom är gun's are drawn den bästa låten, den tillsammans med duck down (som du nämnde) och why som du också nämnde.

socialen Oregistrerad 2004-07-22 11:28
 

det är ju fan intressantare att läsa eftersnacket än själva recencionerna numera..

jojje Oregistrerad 2004-07-22 11:47
 

Bra recension. Fast den grymmaste jointen av de tio e 'Somebodys Gotta Do It' med Jean Grae och Devin The Dude

Lenny Oregistrerad 2004-07-22 12:16
 

Det ska vara Roots och Beatnuts för hela slanten.

Medlem 2004-07-22 13:31
 

Hittar ingenting om att The Roots spelar på http://www.riddarholmsfesten.se, fast däremot ska Pharaohe Monch (+gäster) och Method Man (kompenserar ju att han inte var på Roskilde) lira!!! Vilken hip-hop line-up det kan bli!

Tuffa Viktor Oregistrerad 2004-07-22 15:02
 

Tuffa Viktor: Enligt någon av Stockholms gratismorgontidningar var The Roots på gång, men hoppade av (de ställde tydligen in ett gäng spelningar ungefär i samma veva). Little Brother, Buju Banton och Lee Perry (tydligen klar nu) är tre andra namn som nämndes som "potentiella".

Ola Andersson Redaktionen 2004-07-22 15:26
 

Är det nån som svara på denna fråga?

Varför är ett band som profilerar sig som en liveakt så förbannat tråkiga på scen?

Jag har sett dem tre gånger och den är den fösta gången (på Nefertiti) som har varit riktigt bra.

De andra gångerna så har det känts som om den inte vill spela.

Jamon Oregistrerad 2004-07-22 17:26
 

"Busig hiphop"? Precis hur gay är du egentligen Mr Hamberg?

Driver Oregistrerad 2004-07-22 17:36
 

Buju Banton, det är den där killen som mördar homosexuella va?

Homo Fob Oregistrerad 2004-07-22 17:42
 

vad fan är riddarholmsfesten för nåt? sthlm eller? låter jävligt intressant i vilket fall.

Medlem 2004-07-22 20:00
 

aj: Ja, 25-28 augusti. Helt otippat på Riddarholmen. Länk till festivalens sida hittar du några inlägg upp.

Ola Andersson Redaktionen 2004-07-22 20:09
 

varför är DGS alltid så sena med att recensera nysläpp?

Medlem 2004-07-22 22:32
 

bullen: De som känner till en nysläppt skiva har sannolikt redan köpt den och/eller hört den och bildat sig en uppfattning. De som inte känner till skivan kan precis lika gärna bli tipsade lite senare. Vi lägger hellre lite mer tid på att lyssna igenom skivorna vi skriver om än att vara först till varje pris.

Ola Andersson Redaktionen 2004-07-22 22:42
 

Håller med recensenten. Detta är ett styrke-besked från de legendariska. Jag måste nog vara dum i huvet om man ska tro "Journal".

Peace

DJ Quik Oregistrerad 2004-07-23 08:20
 

Detta var en aldelles förträfflig recension.

Medlem 2004-07-23 12:31
 

ja, buju banton hatar bögar och vill att de skall dö, samma galna rasta jidder som alla andra.

Medlem 2004-07-24 11:48
 

Lite sena svar eftersom jag varit bortrest.

Olf: Inspelningarna inleddes med att de jammade i någon månads tid. Ur jammen föddes låtarna. De som inte höll måttet sållades bort. En del av ljuden från jammen behölls till den färdiga skivan.

socialen: Jag säger inte att "Don't Say Nuthin" är bäst på skivan. Jag söger att alla låtar är bäst på skivan. Idag är passagen "Boom", "Sombody's Gotta Do It" och "Duck Down!" bäst.

Jamon: Nu skulle jag nog säga att det snarare är publiken, media och i viss mån skivbolaget som profilerar The Roots som ett liveband. Själva verkar de sätta skivorna lika högt. Sen håller jag inte riktigt med. Jag har sett dem fyra gånger och alla har varit mer eller mindre bra.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-07-26 23:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig