dagensskiva.com

48 timmar

Text

Torsdag: Ta av dig din truckerkeps

Nu hade jag ju faktiskt hört de två bra Phoenix-låtarna under Erlends spelning, men tänkte ändå ge det en chans. ”Everything Is Everything” hann de bränna av som typ första låt när jag fortfarande köpte kaffe och sedan orkade jag bara med tre låtar. Tungfotad och stel powerrock. Inte charmigt någonstans.

När jag släpade mig till grusplanen framför Hawaii för att se Alicia Keys blev det årets första stora kulturkrock. Alicia kliver på scenen i ett nummer hämtat från valfri Las Vegas-show. Nästan. Inledning är smått knäckande, särskilt när det blir hårtslående James Brown-funk.

Däremot blir ett annat problem med både festivaler och Alicia Keys tydliga ganska snabbt. Alicias låtmaterial håller inte riktigt hela vägen och dessutom känns det som att funkjammande inte riktigt funkar (omedveten ordvits) här. Sedan har vi problemet med spelningar på festivaler. När molen spricker upp efter två låtar tittar solen fram. Det brukar vara ett bra tecken på festivaler. Inte för Alicia. Det känns som hennes spelning varken hörde hemma på Hawaii eller på tidiga kvällen. En nattspelning på Pampas hade lyft särskilt hennes ballader. Fast när hon dyker ner i den svarta musikhistorien i ett block som börjar med att hon dirigerar en funkinstrumental av ”Apache”, följt av en återspelning av ”Give Me Your Love”, Alicias ”Streets of N.Y.” (med Nas slinga i en elak version) till ”Living for the City”.

Dessutom visar det sig återigen att amerikanska soulartister har ett särskilt förhållande till Phil Collins, när bandet kommer in till tonerna ”In the Air Tonight”.

Hur Alicia står sig mot Mary får vi se senare idag.

Det följdes av två låtars Woodstock-upplevelse med Kris Kristofferson ensam med en gitarr på Pampas-scenen. Dessutom hann jag med två och en halv Scissor Sister-låtar. De är säkert fantastiskt kul att se, men valet mellan dem och PJ Harvey var ganska enkelt.

Jag vet inte vad jag hade väntat mig av Polly Jean, senaste albumet är förmodligen hennes svagaste (även om hon har en löjligt hög lägstanivå). Artister brukar ju gilla att spela sina senaste hits. Det blev skitbra.

Det blir allt ifrån knäckande versioner av ”Dress” och ”Victory” (med dubbelt trumset!), över grundskakande mullermästerverk som ”Meet Ze Monsta” och ”Down by the Water” till ”The Whores Hustle…” och ”Shame”. Dessutom hann hon ta död på en gitarr och få en ny med världens längsta gitarrband. Kul på sitt sätt.

Ja, och så är ju PJ fortfarande snyggare än ungefär alla andra på scen. Den här gången med rosa tights och vita stövlar. Rock. Som fan. Hennes gitarrist var dessutom helt galen. Jag vet inte om han bara var galen eller om han drabbats av någon form av hyperaktiv parkinson. Underhållande att se på, i vilket fall.

Jag hade redan på få förhand konstaterat att PJ skulle bli dagens bästa spelning och att allt annat skulle bli ett lätt antiklimax. Därför gick jag lite förutsättningslöst på funkmaskinen The Roots. Susanna konstaterade att det kändes mer som en uppvisning än en konsert. Fifi tyckte att The Roots hade blivit tråkiga. Jag har aldrig sett dem förut och kommer nu att ge albumen en ny chans. Det svängde som fan, bitvis. Visst, solon kan bli trista, men dubbeltrumsolot och bassolot imponerade rätt hårt på mig. När de sedan drog igång ”Smooth Criminal” som övergick till en übersvängig ”The Seed” hoppade hela Pampas-området. Det var till och med en kille i Iron Maiden-t-shirt som svängde loss till The Roots. Alla gillar The Roots, liksom.

Att Iron Maiden-killen mest stod och gjorde rock’n’roll-tecken, skrek i otakt och var så full att han förmodligen hade rockat loss till vem som helst som stått på scen hör inte hit.

Frågor och reflektioner

  • Antalet tv-skärmar vid scenerna har boomat.
  • Har de höjt volymen på Hawaii och Pampas i år? Volymen känns i vilket ifall bra mycket bättre än förra året. Bättre tryck.
  • Kaffe/muffins-kombon hos Löfbergs Lila är överlägset mest prisvärda snacket under festivalen.
  • Det nya backstage-området är skitkass. Och vad använder de egentligen det gamla området till?
  • Varför säger dropparna intill Hawaii och Pampas, samt alla funktionärs-t-shirts ”tjugo 05” eller ”2005”? Har någon glömt att berätta något för mig? Känns det inte som att årets festival inte riktigt räknas, utan bara nästa års jubileum?
  • Varför envisas männniskor med att svara i mobilen under konserter när de ändå inte hör någonting?
  • Hultsfred 2004 måste stoltsera med världens högsta koncentration av truckerkepsar. De var fula redan förra året. De är fortfarande fula och finns nu dessutom överallt.
  • Två trender hos artisterna: På tre av konserterna brände artisterna av senaste singeln med en gång (Phoenix, Scissor Sisters och PJ). Dessutom såg jag bara en konsert under hela dagen där artisten körde ett extranummer. Det känns nästan som riktlinjer från festivalledningen.
  • Ola Andersson

    Publicerad: 2004-06-18 14:54 / Uppdaterad: 2004-06-18 14:54

    Kategori: Krönika

    6 kommentarer

    kan bara hålla med dig angående truckerkepsarna. Ta av!

    Mr.Snoid Oregistrerad 2004-06-18 16:46
     

    Sluta nu Ola, du kan få ett gäng kepor av mig om du vill, de skulle säkert klä dig! Take care!

    Bacon Oregistrerad 2004-06-18 18:51
     

    Kan meddela att gamla backstage-området i år var funktionärs-servering.

    Funktionär Oregistrerad 2004-06-21 06:55
     

    det är knattarnas fotbollsplan resten av året. och vanligtvis trampar vi sönder den år efter år. jag tycker det var skäl nog att flytta.

    Medlem 2004-06-23 14:57
     

    dealen med truckerkepsar är att de kostar 100 kronor mindre än andra kepsar.

    riktig kille Oregistrerad 2004-08-17 23:28
     

    Kanske var bättre ljudtekniker i år? Oftast behöver man inte höja för att få bättre tryck.

    Medlem 2004-11-11 22:18
     
    Kommentera eller pinga (trackback).

    Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    Inloggning

    Registrera dig