dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Descendents: Cool to be you
Cool to be you (CD) Descendents
2004
Fat Wreck Chords
9/10

Riktig förströelse

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Jag är inte mycket för revolution.

Mer för det där med revoluform.

Men i linje med ett gammalt citat så vill jag kunna dansa till revoluformen.

Det asketiska ligger liksom inte för mig. Jag gillar att kunna skratta, att kunna äta mat som ät god och njuta av naturen som finns runt mig. Sprungen ur arbetarrörelsen var det just det min farmor och mormor mest av allt ville. Att få lite tid över för förströelsen. Där mellan kommunstyrelseuppdraget, jobbet som städerska och barnen, hinna med att njut av lite musik eller en bok. Bara få njuta av det som inte är absolut nödvändigt för överlevnaden. Snarare bejaka det som är avgörande för levnaden. För själen och för bildningen.

Idag ser vi inte skillnad på förströelsen och slaveriet. Förströelsen är något som ständigt pågår. Förströelsen finns inte för att ge dig nya perspektiv, förströelsen idag är ditt enda perspektiv. Det finns inget annat. Jobbet är bara något som finns där för lönen. Ditt fack arbetar inte för en bättre arbetsmiljö, de jobbar för att du ska få högre lön. Lön till förströelse. Lön så du kan se din dokusåpa. Lön så du kan gå på Filmstaden och se någon menlös amerikansk komedi. Lön så du kan köpa den där urvattnade boken om någon ung grabb som går på en trollkarlsskola.. Lön till förströelse.

Jag vet inte riktigt var det gick snett. Kanske när det gick affärer i förströelse. Kanske när förströelsen blev underhållning, och när det enda som fanns vid sidan om arbetet var förströelsen. För plötsligt var den det som skulle dyrkas. Det enda.

Jag brukar tänka på min farmor och mormor hur de efter en dag plockandes fimpar och tvättande av rostfritt stål i urinoarer, sakta la upp benen och i lugn och ro kunde se på Aktuellt eller ägna sig åt något handarbete. Det var livskvalitet. De visste att pensionen var trygg. De visste att de hade 40 timmars arbetsvecka och ersättning för obekväm arbetstid. De visste att det inte var gratis och att deras engagemang krävdes där hemma i arbetarekommunen. Men vilken känsla att hitta lite förströelse som rensade tankarna och som liksom gav lite extra syre.

Idag dör tonåringar av lungsprängning när all förströelse fyller deras sönderbantade kroppar.

Jag försöker leva mitt liv så förströelsen blir värdefull. Att den betyder något, och att den blir en del i ett liv som är rikare än så. Rikt på arbete, engagemang och dialog.

Nu ska jag nog lyssna på Descendents Cool to Be You. Det är en utmärkt skiva för förströelse. Den är rolig, snabb, svängig och i allra högsta grad politisk. Passar mig perfekt innan jag ger mig iväg till demonstrationen för demokrati och mänskliga rättigheter idag.

Jag tror att jag ska ha ett plakat med budskapet: ”Förströelse är en mänsklig rättighet och en del av den demokratiska socialismen”.

Garanterat kommer alla missförstå mig eller likgiltigt undra vilken planet jag kommer från.

Förhoppningsvis kanske du är där. Då skulle du väl kunna komma fram och säga att du håller med mig. Det skulle göra mig stolt på farmors och mormors vägnar.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2004-05-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-01 14:09

Kategori: Recension | Recension: #2597

3 kommentarer

Jag kanner igen omslaget. Ser alla deras skivor ut sa eller ar jag ett svart far?

Bjorn Oregistrerad 2004-05-01 20:51
 

Jo sa var det visst. Varfor inga lankar till tidigare Descendents-recensioner?

Bjorn Oregistrerad 2004-05-01 20:54
 

Det tog ett tag innan jag kom ihåg att ordna det där. Men nu finns länken där.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-05-27 23:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig