dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sly & Robbie: The Dub Revolutionaries - Sly & Robbie meet the Mad Professor! Featuring Dean Fraser
The Dub Revolutionaries - Sly & Robbie meet the Mad Professor! Featuring Dean Fraser (CD) Sly & Robbie
2004
Ariwa/Ras/Sanctuary/Showtime
5/10

Den onda saxofonen

Lyssna

Sök efter skivan

Sly & Robbie, världens mest kända rytmsektion? Reggaens mest kända; utan tvivel. Här i ett tre dagar långt möte med Mad Professor i en studio i London, april 2003.

Resultatet: sexton låtar som är en saxofon från en stor skräll.

Jag kan för mitt liv inte förstå varför Neal Fraser (som professorn heter egentligen) ville ha med sig blåsmonstret Dean Fraser in i studion. Eller, det förstår jag ju. Dean har spelat på ett näst intill oräkneligt antal reggaeproduktioner. Frågan är egentligen varför han tyckte att det var en bra idé att lägga saxofonen så långt fram i mixen med ett ljud lika spännande som något hämtat från Vikingarnas ”Kramgoa låtar”-serie.

Att ett instrument ska få ligga där som ett filter mellan mig och härligheten. Det gör mig ärligt förbannad.

För så fort blåset försvinner bort från center av mixen blir det här synnerligen njutbart. Det händer att jag lyckas fantisera bort blåsljudet. Åh vad skulle jag inte ge för att få höra den här skivan utan saxen från helvetet.

Det är en ganska snäll form av dub som den gode professorn skruvat fram i sitt laboratorium. Ofta vore det ärligare att kalla det instrumental reggae. Tänk Joe Gibbs så är du inte alldeles långt borta.

Mad Professor har inte bara siktat på att försöka återskapa stämningarna och ljuden från 70-talet, han har lyckats.

Bortsett från den där onda saxofonen då.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-04-08 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-26 09:46

Kategori: Recension | Recension: #2559

2 kommentarer

Kan det vara så illa? Jag får nog kolla upp det…

Medlem 2004-04-13 11:38
 

problemet med dean fraser är att han till skillnad mot många jazzare gärna drar sig till det lite för »slicka« och »smöriga«. Bara att lyssna på till exempel Big Bad Sax (som anses vara en av Frasers tyngre)där han rider de tyngsta Jammy-rytmerna. Inte fullt så bra som man kunde ha hoppats. Så jag förstår exakt vad du menar Patrik utan att ens ha hört det. Lite synd eftersom Fraser hade en grym uppsving på sitt cover-album »Big Up!«

Medlem 2004-04-13 12:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig