dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Joss Stone: The Soul Sessions
The Soul Sessions (CD) Joss Stone
2004
S-Curve Records/EMI
8/10

Inte riktigt på riktigt

Lyssna

Sök efter skivan

Joss Stone finns inte på riktigt.

Så är det bara.

Någonstans i en underjordisk studio har människorna på S-Curve Records plockat ihop de bästa delarna från ett gäng gamla soulprimadonnor i en superdator som i sin tur spottat ur sig en best of-soulröster. En röst som sedan försetts med en läppsynkande ung, vit tjej för att kränga skivor på sant Milli Vanilli-manér.

Joss Stone finns bara i fantasin.

Om någon bett mig beskriva Joss bara baserat på rösten hade jag gissat fel över hela banan. Vit sextonåring från England hade legat rätt långt ner i listan. Det är ungefär så fel det bara kan bli. Men det är tydligen sant. Joss Stone är ännu ett av de lätträknade undantagen till regeln att britter inte kan göra soul när hon i rakt nedstigande led till Dusty Springfield och Lisa Stansfield sjunger med en röst långt mycket mörkare än blå.

Men trots allt är det allra mest fascinerande trots allt att Joss inte är äldre än sina sexton år. Hennes röst är det definitivt. Det är inte särskilt svårt att förstå vad juryn föll för när hon gick och vann BBC:s Popstars-liknande talangtävling som fjortonåring. Däremot tror jag inte ens juryn hade kunnat ana det här.

På många sätt är ”The Soul Sessions” en rätt typisk Popstars-skiva. En ung, nybliven artist får sig serverad ett gäng låtar, uppbackad av kompetenta musiker och tunga producentnamn. Inte särskilt ovanligt. Däremot sticker valet av musik ut. Och ännu mer valet av samarbetspartners.

Det som från början skulle ha blivit ett rätt renodlat soulalbum för den amerikanska marknaden snubblade helt plötsligt in på ett helt nytt spår via en cover av Carla Thomas ”I've Fallen in Love with You”. Steve Greenberg (mannen bakom S-Curve) och Betty Wright (soulmänniska) konstaterade att ett album fyllt av gamla mer eller mindre klassiska soulpärlor skulle bli en mer intressant väg att gå. I förbifarten ringde Betty upp några gamla kompisar, Timmy Thomas, Willie ”Little Beaver” Hale och Benny Latimore (soulmänniskor), och bad dem komma och hjälpa till, trots att de inte spelat tillsammans på ungefär hur länge som helst.

Som om inte det vore nog är ”The Soul Sessions” resultatet av liveinspelningar direkt i studion.

Det skulle förmodligen knäcka självförtroendet på vilken debutant som helst. Men inte Joss. Tvärtom håller hon fortet mot alla de smått legendariska musiker med karriärer längre än Joss själv ens levat. Dessutom sjunger hon med en röst som tillhör den gamla skolan, befriad från det överwailande som Whitney Houston, Mariah Carey och Beyoncé nästan satt som standard.

Med sitt all-star-band och med vägledning från Betty sätter Joss sitt alldeles egna avtryck på musiken på ”The Soul Sessions”, trots de många tunga namn som ursprungligen sjöng låtarna. Det är musik fylld av organisk värme långt ifrån den datorfunk som är så vanlig inom dagens soul. Ta bara ”Some Kind of Wonderful” med basgången lånad från ”Devil's Pie”. Och när sedan The Roots ramlar in i studion och gör en knäckande sexig version av den i sällskapet lite udda ”Fell in Love with a Boy” (White Stripes) är det verkligen helt omöjligt att värja sig. Joss dansar runt med både Betty och Angie Stone som hon aldrig gjort annat. Men får jag bara välja en låt att ta med mig från ”The Soul Sessions” blir det ändå ”Victim of a Foolish Heart”.

Herre. Jävlar.

Långt, långt bak tassar Benny Latimores piano igång innan det får sällskap av Little Beavers försiktiga gitarr och Timmy Thomas varma orgel. Över den bakgrunden sjunger Joss så innerligt att jag smälter varje gång.

Om du spelat sönder dina nyköpta ex av Candi Statons samling och Al Greens senaste album är ”The Soul Sessions” definitivt nästa skiva du ska köpa. Det här är albumet jag hoppas att Robyn ska spela in någon dag.

Joss Stone finns kanske bara i fantasin.

Men hon är fin. Tycker Ola.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-02-16 00:00 / Uppdaterad: 2004-02-16 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2446

29 kommentarer

Schysst

Aha Oregistrerad 2004-02-16 00:01
 

Joss Stone finns kanske bara i fantasin.

Men hon är fin. Tycker Per.

Årets bästa skiva hittills.

elongate the face to be swedish Oregistrerad 2004-02-16 00:09
 

”Fell in Love with a Girl” står det på mitt ex av White Blood Cells.

Vik. korrare Oregistrerad 2004-02-16 00:15
 

de har bytt namn på låten, så att hon sjunger om en pojke istället för flicka…

hans fahlén Oregistrerad 2004-02-16 06:56
 

Sorry. Får väl istället anmärka på att tionde stycket saknar slutpunkt då.

Vik. korrare Oregistrerad 2004-02-16 07:02
 

Håller med recencenten – mitt första intryck var åxå ”detta måste vara ett påhitt, en konstruktion…”. Men man kan f*n i mig inte komma från det faktum att OM Solomon Burke varit vit, kvinna, vägt ca 200 kg mindre OCH bott i England skulle det låtit på detta sätt.

Tom S Oregistrerad 2004-02-16 10:20
 

Den här skivan är faktiskt inte alls så bra. Jag ger den med litet beröm godkänt. Väl framfört, men samtidigt lite trist, förutsägbart och fegt. Ändå är jag nyfiken på vad som kommer när hon gör annat än covers på säkra kort.

pob Oregistrerad 2004-02-16 10:22
 

Korraren: Det fattades faktiskt mer än bara en slutpunkt. Halva meningen hade lyckats försvinna i en klippåklistra-manöver. Tack för påpekandet.

Ola Andersson Oregistrerad 2004-02-16 10:24
 

joss stone kan sjunga och har bra röst. men den känns ändå tillgjord på ett sätt. man märker att hon är 16. och musiken är rock-gubbs-kritiker-soulig. rätt tråkigt faktiskt. detta kommer bli den mest oförtjänt hypade skivan iår kan jag lova.

don simón Oregistrerad 2004-02-16 11:54
 

oavsett om skivan är bra eller inte så är White Stripes-covern en usel historia.

gunnur Oregistrerad 2004-02-16 13:08
 

ja d e väl klart den e kass,white stripes är kassa

jodå Oregistrerad 2004-02-16 13:26
 

EH? jag förstår ingenting. Tjejen är totalt värdelös..visst hon ”kan” sjunga men jag tycker inte att hon har något speciellt som skiljer hennes röst fårn andra som ”kan” sjunga…skivan är kass..

Kelly Oregistrerad 2004-02-16 14:14
 

Ska man göra en cover på en White Stripes låt så får man fan ta och göra det bra… Börjar bli trött på alla sketna covers.

Nimrod Oregistrerad 2004-02-16 17:18
 

ska man göra en bra cover av white stripes måste man vara ett geni.

kelly: nyckelorden i ditt inlägg är ”jag förstår ingenting”.

Idag är jag på bra humör och ändå är jag elak. Kan för att jag är hairy as hell, everywhere but fingernails.

broder ali Oregistrerad 2004-02-16 17:37
 

Är det bara jag som tycker att göra covers är en ära som man först måste förtjäna?

Waddle Oregistrerad 2004-02-16 19:13
 

Bara jag som tycker detta är helt värdelöst?

thaw. Oregistrerad 2004-02-16 20:25
 

hmm…kanske är det bara jag men har inte de senaste recensionerna varit jävligt ointressanta?

någon annan Oregistrerad 2004-02-16 22:15
 

tycker att skivan är bra. Men vore skönare om typ The Roots och hon hade gjort lite nya låtar tillsammans istället för bara covers.

Lite hypad är hon ju förstås, vilket även den här recensionen är ett bevis på.

henric Oregistrerad 2004-02-17 08:07
 

Jag hatar Joss Stone. Ok inte bara henne utan alla artister samt alla band som börjar sin karriär med covers…men hon har gått över gränsen hur många har hon gjort igentligen 10 covrar och bara på första skivan asså.Hon kan ju till och med göra så andra artister/band gör usla covrar på jätte bra låtar… som till exempel ”I fell in love with a boy” heter ju igentligen ”I fell in love with a girl” av The Withe stripes.

Dominik Oregistrerad 2004-02-17 11:18
 

att ens jämföra med solomon burke får mig att vilja kräkas…var finns känslan? var finns känslan när man gör en så fruktansvärd cover på en bra låt? nä…popstars!..och videon sen..brist på kreativitet, integritet och kunskap..kräk kräk

fredrik Oregistrerad 2004-02-17 14:18
 

Jag läste på Dagens skiva om Joss Stone, vilket fick mig att undra om vi lyssnat på samma platta. Nu har jag lyssnat igen och, nej, det är kanske väldigt välsjunget, men det ekar tomt. Även världens i särklass souligaste musiker som påstås spela med henne (skulle verkligen Betty ”Clean up woman” Wright köra på en platta med en popstarsvinnare?) spelar soul som de inte vore där. Ärligt talat, jag trodde vid första lyssningen att det var trummaskin och syntbas! Jag hör ju hur det är tänkt att det ska låta, men det är först när jag hör hennes tolkning av All the Kings horses som jag hör att här är ju inte alla hästar hemma i stallet.Och då förstår jag också att det här är en trevlig liten flicka som vuxit upp i ett litet hus i Devon med en Cocker Spaniel på sin 7-årsdag och sedan alla sångpedagoger pappa haft råd med och direkt in i PopStarts vid fjorton. Flickebarnet har ju inte en susning om vad hon sjunger om. Och de andra soulmäniskorna i studion får naturligtvis bra betalt för att leka soulmänniskor i en studio. Nä flicka lilla gå hem och lev ett liv till och kom tillbaka om fjorton nya år. Jag har rätt och dagens skiva har hakat på en hajp.

Jois Oregistrerad 2004-02-17 16:06
 

det behöver ju inte vara dåligt bara för att artisten är hypead.

Hon gör ju ändå hyfsat bra tolkningar av låtarna. Några till och med väldigt bra. Tycker jag

henric Oregistrerad 2004-02-18 15:22
 

Sällan har jag läst så mycket DUMMA kommentarer. Alla ni som kritiserar Joss för att hon vunnit popstars, gör covers, är 16, är vit engelsk och sjunger svart musik, lyssnar på musik av helt fel anledning. Gå hem och tänk över er musikaliska identitet. Jag blir så förbannad! För övrigt är plattan rätt så överskattad men Victim of a foolish heart är helt makalös medan Fell in love with a boy är rutten.

Andyground Oregistrerad 2004-02-18 16:03
 

Joss Stone har en otrolig röst, hon behöver inte göra sig till på något sätt. Man kan inte neka till att tjejen har talang, för det har hon. HOn är sexton år, det säger ganska mycket, med tanke på hennes välutvecklade röst. Det är något man inte hör ofta. Lyssna på skivan och njut!

Hello Oregistrerad 2004-02-18 16:44
 

Den här skiten suger och då hade jag ändå hört plattan innan jag ens fattat att det är en artist som hypas. Hon kan ju sjunga men det blir inte automatiskt bra för det…

Joss Oregistrerad 2004-02-20 15:32
 

kejsarinnan är naken. ser ni inte?

men ååh Oregistrerad 2004-02-20 23:28
 

Jois – du är bara avundsjuk ;)

Skön röst, skön musik, bra låtar => bra platta!

pasta Oregistrerad 2004-02-24 13:09
 

Dominik: Din "recension" får mig att tro att du knappast menar allvar. Kommentaren om White Stripes covern är inte ens i närheten av genomtänkt. Sedan kanske du skulle undersöka varför hon gjort en skiva med enbart covers. Det finns en anledning.

Under inspelningen av Joss Stones soloplatta gjordes ett avbrott för att spela in "Soul Sessions". Detta gjordes för att musikintresserade upptäckt Joss och började efterfråga ett album… snabbt. Hennes "riktiga" debutalbum med nya fräscha låtar kommer nu under våren.

Sedan vann hon inte "Popstars", hon vann en deltävling av BBCs "Star For A Night". Det är mer som en talankväll för artister, inte en skola/fabrik som Popstars i Sverige.

Köpte själv den här skivan redan i oktober eftersom svenska skivbolag är så j_vla tröga med många släpp. Gillar Joss skarpt och det är skönt att det äntligen kommer nya artister som verkligen kan sjunga. Många av dagens artister kommer bara fram för att de ser bra ut i en video eller kan produceras hårt i en studio.

Ser fram emot hennes riktiga debutplatta.

/Magnus (slovnitjki[at]hotmail..com

Magnus Oregistrerad 2004-04-03 21:16
 

Jag klarar inte av artister som uppträder barfota.

Medlem 2004-08-04 10:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig