dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Flogging Molly: Swagger/Drunken Lullabies
Swagger/Drunken Lullabies Flogging Molly
2003
Burning Heart Records
8/10

Slàinte!

Lyssna

Sök efter skivan

Flogging Molly spelar irländsk folkmusik. En punkig variant av densamma. Dropkick Murphy's kanske någon tänker, men det finns inga drag av oi, bortsett från några utrop här och var, och Flogging Molly håller hårdare på sin irländska ådra än vad Dropkick Murphy's gör, rent musikaliskt.

”Swagger” är debutplattan som släpptes 2000 på Side One Dummy Records. Nu återsläpps den i en snygg digipack på Burning Heart Records tillsammans med uppföljaren ”Drunken Lullabies”, som släpptes första gången förra året.

Debuten sätter en hög standard. Fantastiskt medryckande låtar strömmar ur högtalarna och ett band som The Pogues är svåra att bortse från i detta sammanhang. Med en uppsättning bestående av gitarr, bas, mandolin, banjo, dragspel, fiol, trummor och tin whistle blir det ett fantastiskt fylligt ljud, speciellt gillar jag de melankoliska fiolslingorna som återkommer på flera låtar och flöjten som dyker upp på ”Devils Dance Floor”.

”Black Friday Rule” är en lång låt, 6:57, men blir för den skull inte för utdragen, utan lyfts snarare av mellanspelet och jag kan tänka mig att det svänger live om dem. Favoriterna stavas annars ”Selfish Man”, ”Life In A Tenement Square” och redan nämnda ”Devils Dance Floor”. Medryckande refränger och snygga arrangemang är genomgående för skivan och att namnet Steve Albini står bakom mixen gör att man vet att ljudet är förstklassigt.

Uppföljaren ”Drunken Lullabies” sparkar igång rejält med det otroligt svängiga titelspåret. Banjon börjar spela, trummorna kommer in och när det drar igång fylls det på med fiolslingor i moll, fantastiskt snyggt.

Jag får intrycket att ”Drunken Lullabies” är en hårdare skiva än föregångaren, mer punkig om man nu föredrar den beskrivningen. Framförallt märks det i trummorna där virvel stämts upp jämfört med ”Swagger” och märks av tydligare i ljudbilden.

De första fem låtarna på skivan är helt fantastiska och resten ligger inte långt därefter. Anade man tendenser till storverk på ”Swagger” har de blommat ut på ”Drunken Lullabies”. Tyvärr planar skivan ut med de sista spåren, kanske beroende på den höga kvalitén på inledningen, men omdömet grusas lite och betyget åker ned något snäpp.

Kort och gott är ”Swagger” och ”Drunken Lullabies” två fantastiska godbitar till skivor.

Tomas Lundström

Publicerad: 2003-11-27 00:00 / Uppdaterad: 2008-03-05 16:57

Kategori: Recension | Recension: #2330

11 kommentarer

två verkligen asbra skivor, med förmodligen världens bästa liveband.

dollfuss Oregistrerad 2003-11-28 00:10
 

flogging mollys var grymma på hultsfred! hade nästan glömt bort dom innan den här recensionen :)

tack för påminnelsen!

wusty Oregistrerad 2003-11-28 01:04
 

Flogging Molly var också grymma på Provinssi Rock. De hade en otrolig energi och stämningen var inget annat än kalas.

Sal Oregistrerad 2003-11-28 08:52
 

Jag är inte like övertygad om deras storhet… Missade dock den haussade spelningen på Hultsfred, men det jag hört från skivorna var inte alls så energiskt och medryckande som jag hade hoppats på.

Tuffe Uffe Oregistrerad 2003-11-28 10:37
 

det är ju suveränt Tomas!

gunnur Oregistrerad 2003-11-28 13:19
 

En rättvis och bra recension. Live är bandet däremot en klar 10:a!

Katrin Oregistrerad 2003-11-28 13:31
 

jo, kan inte säga annat än att konserten på hultsfred var skitbra. Det bästa jag någonsin varit på. Lätt!

griff Oregistrerad 2003-11-28 17:15
 

Grymt livebend!! Såg dom på Hultsfred o på sticky I Göteborg, skitbra

blitzkrieg blepp Oregistrerad 2003-12-28 05:44
 

ruksigt bra!

vvv Oregistrerad 2004-12-02 14:40
 

har bara råd att köpa en av dom vilken?

Medlem 2005-05-27 14:34
 

Speedy: "Swagger".

Tomas Lundström Redaktionen 2005-05-27 16:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig