dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Reverend Big O: Songs To Kill Your Lovers By
Songs To Kill Your Lovers By (CD) Reverend Big O
2003
Speech/A West Side Fabrication/Border
5/10

Sånger att somna till

Lyssna

Sök efter skivan

Finns det något bättre än att kura ihop sig under filt den här tiden på året? Att småfrusen kämpa in både tår och axlar under samma lilla filt. Oavsett om det är fåtöljen eller sängen du tar plats i är det fosterställning som gäller. Annars är det omöjligt att få plats under filten. Och utanför den är det väldigt kallt.

Ur högtalarna strömmar tonerna från en alldeles speciell höstskiva. En skiva som värmer, tröstar eller får dig att gråta. Med låtar som passar till mörker, kyla, fallande löv och annat som hör hösten till.

Från Malmö kommer ett band som gärna vill att du lyssnar på dem. Reverend Big O heter bandet och deras nya skiva har fått titeln ”Songs To Kill Your Lovers By”. Bandet hoppas att skivan ska sälja i samma omfattning som en mindre diktsamling. Skivbolaget hoppas förstås att den ska spridas till fler.

Det gör nog jag också.

Reverend Big O bjuder på en oerhört långsam och spröd melankoli. När de är som sämst tangerar de årets lågvattenmärke The Zephyrs och framstår som ostrukturerade och osammanhängande. Men när de är som bäst låter de som ett uppdaterat Mazzy Star.

Kompet är så sparsmakat så du knappt kommer märka det. Sången försiktig och tassande. Ord som knappt hänger ihop. Ibland dyker en gitarr upp och dominerar ljudbilden. Som i ”It's In Me”, där gitarren låter väldigt mycket David Roback.

De finns stunder då det här bandet är omistligt. Men, det tar tid för dem att nå dit. Låtarna bosätter sig inte vid första genomlyssningen. De kräver längre tid. Som ”The Way”. Den inleder skivan försiktigt, nästan ursäktande. Små toner från ett piano. Sång. Andra instrument faller in. Men allt är viskande. Först efter två minuter får låten riktig stadga. Då refrängen kommer in och gör ”The Way” riktigt angelägen.

För dig som har svårt för långsamt vemod med lösa konturer kan den här skivan fungera som tortyr. Du kommer vara redo att explodera i slutet av den här skivan. ”Sad String Set”, med sina Eric Serra-vibbar kommer göra dig vansinnig. Avslutande ”Olof Palme” kommer få dig att vilja ge någon en smäll.

Risken finns faktiskt att dessa låtar kan ge dig hemska mardrömmar där velodromcykling och samtidsanalytiker har några av huvudrollerna.

Det fattas något. Struktur. Variation. Ett framträdande slide-solo. Ett munspel. Eller lite mer elektronik. Mer vilja och mindre John Blund. Tydligare ryggrad. Fler låtar, färre ljudlandskap.

Då skulle de vara ett starkt alternativ till Anywhen.

Men, redan nu har Reverend Big O har gjort ett par låtar som är alldeles utmärkta att lyssna på under de mörka månader som ligger framför oss. ”Final Waste” är en av de vackraste låtar hösten haft med sig hittills. Åtminstone de stunder då du frysande kurar ihop dig i fosterställning under filten. Då du pendlar mellan vakenhet och sömn. Mellan köld och värme.

Du kommer somna till sist. I harmoni med musiken eller av uttråkning. Förhoppningsvis sover du gott. Och slipper velodromen.

Marie Lindström

Publicerad: 2003-10-28 00:00 / Uppdaterad: 2003-10-28 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2275

18 kommentarer

Hej och hå.

Putte Oregistrerad 2003-10-28 00:00
 

Bättre än big elf!!!

!#¤ Oregistrerad 2003-10-28 00:00
 

Köp större filt?

bruizespiekel Oregistrerad 2003-10-28 00:03
 

fan jag vill ha sånger att somna till…..men positivt sett……..

alternative carpark Oregistrerad 2003-10-28 00:06
 

ja, det här var ju inte så kul. oväntat positiv för 5 kanske, men, snark.

monoton Oregistrerad 2003-10-28 00:11
 

Bara i New York kids, bara i New York

Fredrik Virtanen Oregistrerad 2003-10-28 00:11
 

Jag är nog lite trög ändå (men jag vet att ni inte håller med, vissa ser mig som en gud), men jag kan inte fatta hur bra The Stokes – Room on Fire är, så jag väntar på en recension av den här. Tills dess läser jag den på http://www.labyrint.nu och njuter, ahhh, 9/10, helt rätt. Sug min kuk Virtanen!

Per Bjurman Oregistrerad 2003-10-28 00:44
 

Jag sköt Palme/satte Christer i klistret.

Promoe Oregistrerad 2003-10-28 07:05
 

labyrint.nu suger hästballe

Killen med hästballen Oregistrerad 2003-10-28 08:03
 

=O

jarzo Oregistrerad 2003-10-28 11:50
 

jag tycker ni kan recensera nya albumet med azure ray istället, så får ni möjlighet att sätta ett högt betyg, som ni älskar.

river raffle Oregistrerad 2003-10-28 12:37
 

Litet förslag…

Skulle inte ni kunna lägga in en funktion på dagensskiva som gör det möjligt för alla besökare att rösta på skivor.. då skulle man kunna få två betygs-perspektiv ur det här… recencentens o konsumentens (inte för att recencenter inte är konsumenter..men ni fattar).

man kanske skulle vara tvungen att vara medlem eller nåt för att kunna rösta för att göra det seriösare…

Tycker det är en bra ide jag..

jarzo Oregistrerad 2003-10-28 13:54
 

Jarzo: Idén är god. Låt oss diskutera den i redaktionen inför de förändringar som dagensskiva.com står inför…

Fredrik Welander Oregistrerad 2003-10-28 14:27
 

STROKES?!?!!

slacker Oregistrerad 2003-10-28 15:08
 

Jag skulle inte vilja kalla mig en sådan där mainstream-kille som alla här hatar, men jag har inte sett en enda angelägen recension här på en vecka. The Strokes, för att ta exemplet ovan, släpptes för en tio dagar sedan nu.

Rhomikron Oregistrerad 2003-10-28 19:43
 

Rhomikron: Tuff skit. Vilken tur för att du inte betalat en spänn för att läsa recensionerna.

Men, en vacker dag blir vi angelägna igen. Även för dig. Jag lovar.

Under tiden kan du ju testa någon av de senaste tio skivorna vi recenserat. Kanske du kan upptäcka något nytt. Något du inte visste var angeläget.

Fredrik Welander Oregistrerad 2003-10-28 20:33
 

Riktigt bra recension må jag säga. Får nog ge den här skivan en chans…

Bullit Oregistrerad 2003-10-28 21:33
 

:-D

Fredrik: Jag menar inte så, faktum är att jag upptäckt högvis med nya band här. The Avalanches, Akufen, Jaga Jazzist och många andra hade inte legat i min skivhög om inte Dagensskiva funnits, så tack för det! Och jag provlyssnar på de flesta skivor som recenseras, och den senaste tiden har jag inte funnit något som låtit särskilt bra. Samtidigt finns det en hög nya skivor i min lilla skivbutik i min lilla stad(där inte Reverend Big O och Jaylib släpps) som jag skulle vilja veta vad ni tycker om, eftersom ni skriver vettiga recensioner. Tack för mig.

Rhomikron Oregistrerad 2003-10-29 10:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig