dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dizzee Rascal: Boy in da Corner
Boy in da Corner (CD) Dizzee Rascal
2003
XL Recordings/Playground
5/10

Oi!

Lyssna

Sök efter skivan

Jag är gammal.

Jag är gammal och grinig.

Jag är gammal och grinig och förstår inte.

Artonåringen Dizzee Rascal är ett av årets mest uppmärksammade debutantnamn. Så uppmärksammad att han lyckades knipa årets Mercury Music Prize-utmärkelse för bästa brittiska album för några veckor sedan. Till på köpet den förste rapparen som kammat hem priset.

En helt okej start för en debutant.

Och visst finns det fog för uppmärksamheten. ”Boy in da Corner” låter verkligen inte som något annat album i år. Det är ”Original Pirate Material” skruvat ett varv till. Men Dizzees skiva får The Streets att framstå som svulstiga och överproducerade. Kan vi skala bort ännu mer? Klart vi kan.

Precis som Mike Skinner hör Dizzee hemma i Storbritanniens Garage-scen, med inte så lite drag av 2Step. Men på Dizzees vinylspelare finns inga 45 varv, eller så har han bara glömt byta läge. För det här är 2Step på halvfart. 2Step på halvfart inspelad mitt inne i ett järnverk på full effekt.

”Boy in da Corner” är ett riktigt jävla elakt album. Musiken har snudd på strippats på allt annat än bas och trumma. När en liten melodislinga då och då irrar sig in och frontalkrockar med alla rostiga kanter slår det gnistor.

Och visst. Resultatet spelar i en helt egen serie. Det är lika mycket avskalad New York-hiphop av den gamla skolan som pillerpoppande, brittisk dansmusik. Ska jag jämföra med något album i år blir det faktiskt Sophie Rimhedens knasterknasiga ”Hi-Fi”. För både Sophie och Dizzee har svängt ihop skivor som någonstans i botten vill dansa sig medvetslösa på första bästa dansgolv, köksbord, eller vad som nu råkar finnas i närheten. Men i båda fallen hålls musiken kort. Den tillåts inte springa iväg och göra sin grej. Istället misshandlas den sönder i sina minsta beståndsdelar – musiken balanserar hela tiden på en tunn gräns där den riskerar att explodera. Eller implodera. Jag blir inte klok på vilket.

”I'm Freddie Kruger / make a Luger explode”

Jo. Han låter så, Dizzee. Och ser ut så på bilderna. Men trots det känns Dizzee som en riktigt trevlig kille. På skivan är det inte alls ännu en gangsta-wannabe som håller hov. Jag vill verkligen gilla honom massor. Jag vill verkligen att ”Boy in da Corner” ska vara världens just nu bästa skiva. Nåja, nästan.

Men. Så finns det ett ”men”. Ett stort ”men”.

Jag orkar sällan igenom hela albumet utan att tröttna. Det blir för mycket av samma sak.

Bitvis funkar ”Boy in da Corner” precis så bra som jag önskat. Som ”Jus' a Rascal”, med sina högtravande operavibbar och sin mördande, malande basgång, och framförallt singeln ”I Luv U”. Det båda dessa har gemensamt att de bryter av mot mönstret, sticker ut. Särskilt kul med den sistnämnda är Dizzees gräl med kaxiga Jeanine Jacques, en gäst jag gärna hade hört betydligt mer av.

För som det är nu finns det inte mycket på ”Boy in da Corner” som fastnar hos mig när skivan snurrat klart. Det är inte alltid ”nyskapande” och ”så jävla bra att man gråter” går hand i hand.

Men herregud, killen är 18 år. Han har skrivit och producerat i princip alltihop själv.

Potential är bara förnamnet.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-09-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-23 13:21

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #2200

15 kommentarer

i luv u är en av årets fem bästa låtar. mycket tack vare jeanines underbara cockney

jakobb Oregistrerad 2003-09-18 21:54
 

…eller vad det nu är för dialekt. och just det, dizzee är en riktigt grym mc

jakobb Oregistrerad 2003-09-18 21:56
 

Hur lång är skivan?

Jag äter okokta nudlar Oregistrerad 2003-09-18 22:08
 

57 minuter alldeles-för-jätte-lång. ruskigt bra i mindre doser dock.

promenad Oregistrerad 2003-09-18 22:22
 

Ärligt talat förstår jag mig inte på kritiken att skivan är för jobbig att lyssna på i ett sträck. En stor del av poängen är enligt mig just att killen håller tempot uppe rakt igenom. Det är väldigt få skivor som klarar att göra det med sån bravur som Dizzee.

p|daniel Oregistrerad 2003-09-19 01:18
 

Är den lika bra som Original Pirate Material – skivan som lärde mig att inte förakta 2Step – ska jag ha den.

Vismut Oregistrerad 2003-09-19 10:47
 

vismut: Nej, den är inte lika bra, men bra. Vissa låtar till och med fantastiska!

Håller dock med om att den är alldeles för lång. Betyg 7/10

heythatsmybike Oregistrerad 2003-09-19 17:56
 

tycker att jezebel ar den bata laten. nagon som sett grabben live?

conkan Oregistrerad 2003-09-20 02:46
 

Han är ju ingen bra MC, vad fick du det ifrån? Strippa låtarna på ”tuffa” technoljud så får du inte mycket av kvalité kvar. Nä, ärligt talat, det är ju bara för överspänt dethär. Det funkar inte, kommer kännas gammalt om två månader.Fix Up, Look sharp funkar visserligen på dansgolvet, men annars är det nog rätt så trist, eller?

Luca! A tabola!! Oregistrerad 2003-09-29 16:42
 

sjukt bra…

dream_brother Oregistrerad 2003-10-21 23:25
 

nej Luca, du har fel.

joakim Oregistrerad 2004-03-12 00:06
 

varför är det fel länk där uppe? kan nån ge mej den riktiga?

Medlem 2004-06-21 17:34
 

Linnea: Det hade trillat bort ett "e". Däremot verkar dizzeerascal.com synnerligen tom på info. Länkar därför till XL:s sida om Dizzee istället.

Ola Andersson Redaktionen 2004-06-21 18:41
 

Det här betyget är riktigt lågt om man ser tillbaka, tycker att det är en av de intressantaste debutskivorna på väldigt många år, 9/10

Medlem 2005-05-19 11:36
 

hypotetisk: Håller med. Jag tycker också att den är intressant. Debut eller inte. Men "intressant" håller inte för ett helt album.

Ola Andersson Redaktionen 2005-05-19 12:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig