dagensskiva.com

48 timmar

Text

cd-r berövar mig min historia

En ny undersökning visar att även om man håller cd-r skivor i mörka rum så slutar de ändå fungera efter endast två år. (The Register: CD-Rs deliver degrading experience)

En stund senare läser jag att kassettbandet fyller 40 i år. (Leben: Goodbye, my love, goodbye, Babelfishad)

Sen känner jag mig sorgsen. Tänk alla gånger man plockat upp ett gammalt blandband, satt i det i bandaren och lyssnat till en förgången tid och fantastisk musik. Det kommer jag aldrig kunna göra mer. Den här tiden är borta. Jag gör bara blandskivor nu för tiden. Så om två år är min nutida historia borta.

För mig dräpte verkligen cd-r:en kassettbandet. Det tog för lång tid att spela in ett band, även om det var trevligt att göra det. Jag kom mig så sällan för. Och jag hade aldrig tillfälle att lyssna på band längre. Min stereo med kassettdäck i dog ungefär samtidigt som jag började bränna skivor och snubben som skulle fixa min Walkman ville ha över tusenlappen för att fixa den. Bandaren fanns ju fortfarande, men kassettdäcket svajade till och med när sladden satt i väggen, värre blev det när den gick på batteri. Även om det aldrig var ljudkvalitén man var ute efter när bandaren var med. Det räckte om det kunde bli någorlunda högt.

Men tänk då, för länge sen.
Bra kväll (en portion):
Ett blandband.
En bandare.
Serveras gärna utomhus.

Och när jag ändå är inne på det, varför använder man inte bandare längre? Fifi började prata om det i förra veckan och jag har tänkt på det lite grand sen dess. Fan vad bra det var. Överallt man gick i grupp hade man med sig en bandare. Visst, det finns fortfarande tillfällen där bandaren får följa med, men jag har bara haft med den en gång i sommar. Det var på Hultsfred så det räknas knappt och jag tror förresten jag bara spelade skivor i den.

Kanske skulle iPod:en kunna ersätta bandaren, men då måste man släpa på ett löst högtalarset. Det är liksom inte samma sak. Och problemet med att det inte går att spara för att spela om tio år finns ju även där.

Nä. Jag häller upp en kopp kaffe. Höjer koppen till tredje skjortknappen och utbringar en skål för kassetten. Jag kommer sakna dig. Jag saknar dig redan.

Kal Ström

Publicerad: 2003-09-02 18:44 / Uppdaterad: 2003-09-02 18:44

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig