dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Aphex Twin: Selected Ambient Works 2
Selected Ambient Works 2 (CD) Aphex Twin
1994
Warp
9/10

Mer punk än punken

Lyssna

Sök efter skivan

Det finns de som hävdar att det här är ett dåligt album. Många menar att det är sövande trist, andra säger att det är överskattat och talanglöst. Ett oförskämt rykte uppger också att Richard James skulle ha gjort hela albumet som ett skämt. Förmodligen är det Richard själv som startat ryktet, han brukar göra sånt. Men det viktiga är att de alla har fel. Det här är nämligen helt lysande. Ett av den elektroniska musikens paradnummer.

Vad vi har att göra med är ett dubbelalbum med 24 namnlösa låtar. Den totala speltiden för de båda skivorna är 156 minuter och 51 sekunder, så vitt jag vet ett av de längsta album som någonsin gjorts. Att musiken rör sig i de traktar som brukar benämnas ambient gör det inte lättare att övertyga någon om albumets förträfflighet. Långa, långsamma och nästintill trumlösa låter bygger sakta och tålmodigt upp stämningar som kryper in under huden.

Det är repetitivt, minimalistiskt och ofta ganska abstrakt. Minst sagt. Vissa låtar är nästan provocerande långsamma och nedtonade, de hörs nästan inte om man inte lyssnar aktivt. Visst kan musiken på de båda skivorna uppfattas som kall och hård, men lyssnar man noga och tålmodigt så fångas man till slut in av musiken och sedan är det för sent att fly. Man tas med på en lång och brokig resa fylld av hopp, fasor, glädje, sorg, mystik och inte minst ren och skär galenskap.

Precis som i mycket annan musik av Richard James finns det ofta något lite hotfullt som lurar både här och där. Något som stör i idyllen. Det där galna elementet. Redan i första låten görs det klart för oss att det här inte blir någon söndagsutflykt. En märklig och obegriplig barnröst tonar fram för att sedan eka bort och åter komma tillbaka. Det låter som om någon försöker säga oss något, men det lyckas aldrig bli begripligt.

Sedan bjuds vi på monotona klockspel, ekon, lågpassfiltrerade dova syntmattor, brus, läskiga röster och ännu läskigare skratt, ostämda pianon, ännu mer brus, pulserande muller, skräckinjagande stråkar, syntetiska fågelkvitter, elektroniska oljud från helvetet och afrikanska trummor. Allt detta genialiskt sammansatt till en enda storslagen enhet. Det är mystiskt och svävande utan att någonsin bli new age-flummigt eller sunkig avslappningsmusik.

Från den vackra, men lite melankoliska låt nummer tre kastas man raskt in i en obehaglig mardrömsvärld i låt nummer fyra. Richard James låter aldrig lyssnaren slå sig till ro och bli apatisk, han verkar vilja förgöra oss med sin musik. Inte förrän i den åttonde låten, nästan 50 minuter in på första skivan, kommer det första riktiga trumbeatet. Och tro inte nu att det är såna där våldsamma, smattrande toktrummor som vi är vana att höra från herr James. Nej, här bjuds vi istället på en burkig och långsam rytm som ger mig kalla kårar och jag njuter varje sekund.

En sak som jag gillar är att låtarna är lite taffligt producerade. På ett bra sätt. Låtarna har rent allmänt en dov och ganska diffus ljudbild. Det blir lite lo-fi över det hela. Modern elektronisk musik (eller electronica om man så vill) är ofta fylld av snygga defekter som klickljud, coola distar och charmigt skeva loopar. På ”Selected Ambient Works 2″ möts man istället av vackra ambienta ljud som verkar gå lite för långt in på det röda området på VU-mätaren. Alldeles för högt mixade basgångar som för ett ögonblick dränker allt annat. En diskant som plötsligt skär som en kniv genom kroppen. Trummor som låter som om de vore inspelade i Grand Canyon. Melodislingor som verkar kämpa för att gå ihop rent rytmiskt. Svaga malplacerade klickljud och brus kan ibland höras i ljudbilden.

Är då detta medvetet? Förmodligen. Richard James är en mästare när det gäller att använda motsatser; att blanda fult med vackert, sunt och galet, det svängiga med det olyssningsbara. Allt på samma gång. Det blir aldrig tillrättalagt och mysigt.

Jag älskar det här albumet. Att det finns människor som gör låtar som låt nummer tio på den andra skivan är en bidragande anledning till att jag över huvud taget går upp på morgnarna. Den tredje låten på första skivan borde vara en tillräcklig anledning för alla världens arméer att lägga ned sina vapen. De dagar när jag tappat all tro på mänskligheten kan jag lyssna på den sista låten på andra skivan och plötsligt förstå allt som är gott. Lagar jag mat lyssnar jag hellre på låt sju från första skivan. Fråga mig inte varför, det bara är så.

Mycket elektronisk musik, eller electronica, handlar om att bädda in enkla låtar, enkla melodier, i ett knepigt och snårigt arrangemang. Ibland blir det bra, ibland mindre bra, ibland blir det lite för snyggt och ibland blir man bara trött på allt. Trött på laptopvirtuoser. Trött på fragmentariska beats. Trött på hela genren. I detta avseende är ”Selected Ambient Works 2″ ingenting annat än en punkskiva.

Ja, det är det. Det här är en punkskiva!

Pontus Nyman (pravda), sommargäst

Publicerad: 2003-07-12 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 11:20

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #2091

23 kommentarer

f1rst

slq Oregistrerad 2003-07-12 00:00
 

damn you. Hate to be s2cond

kalcidis Oregistrerad 2003-07-12 00:02
 

Ja, punken har snart sett tagit över all musik…

Gränsen mellan electropunk, skatepunk, 70-talspunk, punkrock mm är hårfin, eller?

Dave Oregistrerad 2003-07-12 00:08
 

word!

varför i tusan är allt punk nuförtiden? punkfunk och electropunk och ALLT möjligt.

tweenördarna kallar sin musik punkrock. för att inte tala om all punk ”punkare” lyssnar på.. skapunk oipunk trallpunk och alltmöjligt.

ja jösses.

punkrocker Oregistrerad 2003-07-12 00:14
 

go pravda, it's your birthday

maxim Oregistrerad 2003-07-12 00:24
 

Utmärkt recension på en alldeles underbar skiva.

Du har verkligen talang för skrivande.

Gabriel Oregistrerad 2003-07-12 01:53
 

MEN NOFX!?

synd att ´punken dras i skiten pga sum41, the rasmus och fan o hans moster

palm Oregistrerad 2003-07-12 02:36
 

MEN MAGNUS CARLSON DÅ!?!?!?

vilken Oregistrerad 2003-07-12 11:15
 

vilken>> En recension på ”Ett Kungarike för en Kram” kommer nästa gång det är min tur att recensera, vilket är 18/7.

Kristofer Ahlström Oregistrerad 2003-07-12 11:43
 

Mycket bra skriven recension. Håller med om vartenda ord. Skivan är helt makalös och fullständigt fantastisk, suverän, underbar.

Robban Oregistrerad 2003-07-12 18:03
 

MEN RECENSERA JOSE GONZALEZ EP ”CROSSES” NU! MÄSTERLIG!

fNATT Oregistrerad 2003-07-12 18:24
 

pravda: skulle du kunna skicka mig något som du gjort? om du håller Aphex Twin högt så borde det ju onekligen låta intressant.

maxim Oregistrerad 2003-07-12 18:58
 

pure muzak

qweryty Oregistrerad 2003-07-12 19:13
 

Aphex Twin är musik för människor som inte gillar musik. Åhlens nästa!!!

Du har inte fyllt i något namn Oregistrerad 2003-07-12 21:11
 

Definitivt en av Aphex Twins bästa skivcor.

En mycket bra och välskriven revension Pontus!

ice age Oregistrerad 2003-07-13 12:53
 

oj. det här är den sämsta skivan jag hört. i alla fall så är det definitivt den sämsta jag har ägt.

my week beats your year Oregistrerad 2003-07-13 14:12
 

känns som att jag ska springa till folk å rock imorrn…

men ni, han heter ju Richard D. James. Hans brorsa (som dog väldigt ung, eller vid födseln kommer inte ihåg) hette ju Richard James (inget d där)… om vi nu ska vara petiga alltså…

Legoland Oregistrerad 2003-07-13 16:57
 

Började lyssna på Aphex Twin väldigt tidigt men har nu inte de tidiga skivorna, men denna recension kanske får mig att kolla in dom igen. Tycker dock att I care because you do… är Aphex Twins bästa (som när den kom blev stämplad som ”maskinonani” av Aftonbladet), medan den senaste Drukqs (eller hur fan stavas den?) var en liten besvikelse. Undrar vad han hittar på härnäst? Autechre är iaf no.1 för mig just nu (lyssna på Draft 7:30, fast kanske senare på året, det är ingen sommarskiva direkt).

Mikael L Oregistrerad 2003-07-14 11:36
 

Låtarna på denna skiva har visst dp titlar du skall bara spela de på din dator så får fösta sidans låtar följande titlar :

1 BLUE CALX

2 Paralell Stripes

3Shiny metal rods

4 Gray Stripe

5 Z twig

6 Windoww sill

7 Hexagon

8 Licher

9 Spots

10 Tassels

11 White blur 2

12 Match sticks

Ulf Oregistrerad 2003-07-15 09:15
 

vadå punk dras ner i skiten som sum 41 och the rasmus. du kan väl för fan itne jämföra sum 41 med rasmus. dessutom kallar dom sig inte själva för punk, du gör det. idiot.

Trött på gnälliga pretto svenskar Oregistrerad 2003-12-20 21:05
 

jag vill bara sejja att jag älskar Sum 41 av hela mitt hjärta …och jag blir jävligt förbannad när folk går å sejjer "de e dom som försör punkens ryckte"…SUM 41 E INTE PUNK!!!…Sum 41 är ett rockband med punk influencer..alltså ett punk rock band!!!!

Scooby Oregistrerad 2004-03-10 19:50
 

Världens bästa samling av magiska ambientlåtar!

Men… NEJ… detta är så långt från punk man kan komma.

Det är nämligen lungt, långsamt och vackert.

Allt som punk inte är.

Det är det som gör skivan så bra.

Carl Schönbeck Oregistrerad 2004-08-24 16:10
 

PRAVDA½½½ till recensionen, inte till Carl. Klart det är punk§§§

Fredrik Wennberg Medlem 2007-07-03 14:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig