dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Per Gessle: Mazarin
Mazarin (CD) Per Gessle
2003
EMI/Capitol
7/10

Gessle gör sommaren

Lyssna

Sök efter skivan

”Ibland känns det som
jag var en insekt på en kvist.
Det bor en vilsen specialist här inuti.
Strax under ytan.
Ibland känns det som
Som om jag alltid dragit mej ur
Och tvingat fågeln till sin bur
…och hur mår du?….

Du sover sött i rosenrött

Aaaaaaahhhhhhhhhhhh
Här är jag
Idag är det min födelsedag”

Vem kommer undan med en sådan här text?

Per Gessle är kungen av nödrim och knasiga formuleringar. Den här skivan är knappast ett undantag. Men det är knappast för texterna den är oumbärlig den här sommaren.

Kritikerkåren har fått kollektiva skakningar och unisont utsett detta till sommarens soundtrack. Om det är ”Mazarin” som ska leda mig under sommaren är osäkert. Men hyllningarna Per Gessle fått är på många sätt välförtjänta.

För sättet han gör rak, söt, enkelspårig popmusik på är unik. Åtminstone för det här landet.

Det är ju onekligen så att varje gång jag hör hans stämma sjunga nödrim på svenska så blir det sommar. På samma sätt som ett glas hallonsaft är sommar. Eller en bilfärd med nedvevade rutor.

”Mazarin” är knappast ett undantag. Men den är betydligt mer lättsmält än Per Gessles tidigare soloalbum. Framförallt den första – ”Per Gessle” från 1983 – var mer lågmäld och eftertänksam och påminde mer om John Holm än Gyllene Tider.

Den här gången bjuder Gessle på ett antal storartade bagateller av yttersta popsnitt. Du har redan hört ”Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)”. Och du kan nynna den vare sig du vill eller inte. Samma sak kommer hända när du hör låtar som ”Gungar”, ”Födelsedag” och ”Spegelboll”.

”Mazarin” är för övrigt en klockren titel. För det här albumet låter som en mazarin smakar. Sött, lättsmält och oförargligt. Knappast något du äter varje dag. Men när du gör det känns det bra.

Det gungar på behagligt i låtar som ”Vilket håll du än går”, ”Om du bara vill” och ”På promenad genom stan”. Låtar som kommer tilltala både dina föräldrar och dina kompisar. Som Bo Kaspers Orkester, fast med Gessle-pop istället för jazz-pop. Bästa exemplet är nog ”Gungar”. En låt som sätter sig som ett häftplåster och kan bli den inofficiella sommarlåten i år med sitt slaka budskap och sin omedelbara melodi.

Men, det är också fint och ofarligt innerligt i lugnare låtar som ”Tycker om när du tar på mig” och ”Varmt igen”. Där känner jag igen stämningarna från tidigare soloalbum.

Bäst är det dock när Gessle ökar tempot och gör driven pop. ”Födelsedag” är det bästa jag hört Per Gessle göra sedan Gyllene Tiders storhetstid. Enkel gitarrpop med skön orgel, lyft i refrängen och nonsenstext av rang, citerad i den här recensionens inledning.

Samma sak i åttiotalsbomben ”Spegelboll”. Här samsas diskodriv, Howard Jones-körer och krämiga synthar. En smärre sensation på stadshotellens dansgolv i sommar. Hoppas jag. Är övertygad om att min kollega Ola Andersson skulle vilja höra den.

Visst kommer Per Gessle få solen att skina starkare i sommar. Han kommer få vattnet vid både Böda och Tylösand att kännas varmare. Han kommer få din kalla öl att smaka ännu bättre.

Känslan som kommer när du hör Per Gessle spelas på radion är knappast kreddig. Din hjärna säger att du ska hålla dig kallsinnig till det här. Men ditt avslappnade julihjärta kommer säga något annat.

På sommaren släpper vi ju på konventionerna och tar inte så allvarligt på det där med stilmedvetenheten. Det är då vi fäller ut våra bleka ben ur beiga cityshorts. Bär golfkeps dygnet runt och lever på majonäsintränkta potatistärningar och färdigkryddat kött som vi stressar upp på klotgrillen.

Det är då popsnidare Gessle kliver fram i rampljuset som det geni han är.

Efter ett antal genomlyssningar, när de varmaste känslorna lagt sig blir ”Mazarin” ganska förutsägbar. Det är knappast ett långlivat album, vilket jag hade på känn redan innan den parkerade i CD-spelaren första gången.

Men, jag kan inte tycka illa om den här skivan. Det vore som att tycka illa om sommaren.

Fredrik Welander

Publicerad: 2003-06-29 00:00 / Uppdaterad: 2003-06-29 00:00

Kategori: Recension | Recension: #2072

21 kommentarer

Den här skivan är pinsam. Gessle har inte utvecklats något som låtskrivare eller artist sen gyllen tider. Samma pinsamma och banala barntexter. Sketen musik. Usch. 2/10.

arg skåning Oregistrerad 2003-06-30 11:10
 

Är det möjligen så att Anton Corbijn har varit involverad i formgivningen av omslaget? Det är onekligen hans stil Jämför med Depeche och Dave Gahans omslag.

Dekman Oregistrerad 2003-06-30 11:19
 

Underbar skiva. Gessle är bäst!

Dave Gahan Oregistrerad 2003-06-30 14:03
 

ja, gessle är faktiskt.. dålig. jag förstår inte vad folk ser i den här skivan, och jag förstår verkligen inte hur man kan kalla den 'charmig'. karln låter ju fortfarande likadant som han alltid gjort, och låtarna är även de likvärdiga hans tidigare alster. nej, usch!

niclas Oregistrerad 2003-06-30 19:14
 

jepp, corbijn som fotograferat.

jag har inte hört mer än ”här kommer alla känslorna…”, men jag tycker den är underbar.

jag Oregistrerad 2003-06-30 21:04
 

gessle är underskattad

nov Oregistrerad 2003-07-01 00:21
 

hatar kreddäckel.

gessle är en av sveriges små stoltheter. fatta eller lev i förnekelse.

mongunaid Oregistrerad 2003-07-01 10:33
 

Skivan är faktiskt bra, mycket bra till och med. En överraskning… Texterna är ju som Gessle alltid är..;)

Hanzan Oregistrerad 2003-07-01 11:27
 

Tycker nästan det låter som om fredrik har knarkat. Kan inte förstå vad det är som är så trevligt och sommrigt med gessle. Varför pinas den bästa tiden på året?!

urk Oregistrerad 2003-07-01 19:29
 

Det finns inget ”sött” med Gessles vidriga musik. Bara ondska i dess renaste form.

”Men, jag kan inte tycka illa om den här skivan. Det vore som att tycka illa om sommaren.” Vad tusan är det för inställning egentligen? Själv hatar jag sommaren. Och älskar Popmusik. Det är därför jag avskyr Gessle.

Arg Oregistrerad 2003-07-01 21:02
 

mongunaid: Du verkar inte inse mycket. Gessle om någon är väl kreddig och en sån person som man inte får tycka illa om, för han är ju en sån ”lysande” ”låtsnickrare”. Är det meningen att man ska förväntas tycka iallafall. Läs på innan du yttrar dig. Gessle är en skamfläck för sverige, precis som Ace of Base.

Blä. Oregistrerad 2003-07-01 21:04
 

Ola Andersson??? Vad tycker Wernersson?

Mera Krautrock!!! Oregistrerad 2003-07-02 13:33
 

Ge polarpriset till Christoffer!

Mera Krautrock!!! Oregistrerad 2003-07-02 13:40
 

…men jag har aldrig gillat hans röst…huuu..http://www.mosbricka.net

mossa och stek Oregistrerad 2003-07-23 15:50
 

Mestadels löjliga kommentarer och en ytterst löjlig recension. Så enormt fånigt, löjligt och patetiskt att jag rodnar. ”Känslan som kommer när du hör Per Gessle spelas på radion är knappast kreddig. Din hjärna säger att du ska hålla dig kallsinnig till det här. Men ditt avslappnade julihjärta kommer säga något annat.” Ryyys. Så fånigt, efterblivet och ointelligent. Fantastiskt bra skiva! Men lyssna ni på The Cronevettas tills ni svimmar era små insekter.

Dagensskiva.com är skit Oregistrerad 2003-08-01 10:58
 

Jag gillar sommaren. Jag gillar ”Mazarin”

dude Oregistrerad 2003-08-04 21:08
 

Det bästa Gessle släppt på år tycker jag. Mognare än Gt och fan så mycket mera inspirernade än trista Roxettelåtar. Gessle är Sveriges popkung, i alla fall om somrarna.

Clara Oregistrerad 2003-08-05 20:40
 

Visst är det väl så att Per Gessle återigen har snott. Lyssna på introt till landsplågan Alla känslor, eller vad den heter. Save to night med Eagle eye. Klockrent. Förövrigt så tyckte även jag att det var kul med tonårspop när jag var 10-13 år. Växte upp med Gyllene tider och då var det ju kul. Inte nu med Joakim Hilsson, Pop Martin, GES och Gessle…

patte. Oregistrerad 2003-08-08 17:34
 

Snygg recension.

K Oregistrerad 2003-08-10 17:36
 

Det är nått med hans röst. De enkla men snygga arrangemangen. Många pratar om sommarkänslor, men så är det. Kul oxå med några Brainpool-musiker.

Albin Oregistrerad 2003-08-14 16:00
 

pretantioner..

palm Oregistrerad 2003-09-30 12:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig