dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Donnie: Welcome to the Colored Section
Welcome to the Colored Section (CD) Donnie
2002
Universal
8/10

Musik från den gyllene kupén

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Donnie är ett Stevie Wonder-fan av rang, ingen som är bekant med Stevies musik sedan tidigare kan tvivla på det. Jag som är ett renlärigt och hängivet Wonderfan har hittills avfärdat de flesta artister som inspirerats av och kopierat idolen. Men nu har jag börjat tröttna rejält på min egen fanatism. För det är ju inte så att Stevie själv hittat på varenda ton och varje ackord i sina låtar. Det var till exempel en ganska snopen Fifi som hörde ”Sunshine in Their Eyes” från ”Where I'm Coming From” för första gången och insåg att han har stulit hela idén och halva melodin från Beatles ”Hey Jude”.

Men ändå har det emellanåt tagit emot rejält att lyssna på den här skivan, eftersom den innehåller så många extremt uppenbara Stevie-influenser (Det fejkiga cembaloljudet som Wonder var kär i under ”Characters”-perioden har en central roll i Donnies ”Turn Around”. ”You Got a Friend” har exakt samma tempo, bossagung och uppbyggnad som ”Don't You Worry 'Bout a Thing”. Synthinställningarna i ”Wildlife” är skrattretande lika de i ”You Haven't Done Nothing” – för att inte tala om Stevies varumärkta munspelssound, o.s.v, o.s.v). Alltså förutom det faktum att Donnies och Stevies röst liknar varandra otäckt mycket och att musiken har samma sköna soulsväng och invecklade harmoniflora.

Under de månader jag har haft skivan har jag pendlat mellan alla möjliga ytterligheter. Under bakåtsträvande och fanatiska dagar; Naket hatande: ”Så mycket kan man inte sno, det är fan inte rätt.” Under öppensinnade och nyhetstörstande dagar; Geniförklarande: ”Det är ju inte hans fel att han bär Stevies arv med lätthet och gör fantastisk musik.”

Till slut har jag landat lycklig med insikten att Donnie är en inspirerad och begåvad artist som inte står i något som helst beroendeförhållande till någon annan artist. Han är sig själv nog. Äkta musikalitet och spiritualitet går ändå inte att kopiera. I ”Big Black Buck”, som låter som ett showjazznummer från 30-talet, hämtar han dessutom inspiration från en långt mycket avlägsnare tradition. Över huvud taget greppar Donnie hela den svarta amerikanska traditionen från nu till då och hoppar obekymrat och säkert mellan decennierna.

”I'm not a nigger I'm a negro / when I become a nigger I'll let you know” (ur ”Beautiful Me”). ”Happy to be nappy, I'm black and I'm proud” (”Cloud 9″). Två citat från ”Welcome To the Colored Section”. Det är mycket politik i texterna, vilket också skivans titel gör tydligt. Förutom rasdilemmat (Donnies ord) som vänds i flera varv, avhandlas knarkproblem och djur- och naturexploatering. Donnie är en schysst man. Men det finns lika många banala kärlekslåtar, så det är alltså ungefär som det brukar när det gäller neosoul. En mer beskrivande och specifik kategorisering skulle kunna vara ”melodiös funkig retrosoul”. Donnie har känsla för både självhäftande melodier och lyckligt sväng.

”Welcome To the Colored Section” har förtjänat sin position på min elitavdelning i cdskåpet, fast på egna meriter. För när neosoultåget åkte stod Stevie på perrongen och fattade inte ens att man borde vara på det. Han har ju delvis konstruerat det, så ingen klandrar honom – trots att han inte har gjort en bra skiva på sådär 15 år.

Men Donnie sitter nu i den guldinklädda Stevie-kupén och om Gud vill och byxorna håller kommer hans nästa skiva att vara ett fullkomligt mästerverk.

Fifi Ström

Publicerad: 2003-06-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 15:43

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #2013

3 kommentarer

renlärigt stevie wonder-fan?

kontrollfråga: SWs bästa?

watcher of the skies Oregistrerad 2003-06-25 01:34
 

ok, såg att du gillade SitKoL bäst. Själv föredrar jag Innervisions.

watcher of the skies Oregistrerad 2003-06-25 01:35
 

”Innervisions”, ”Talking Book” och ”Songs in the …” är favoriterna. Men jag gillar det mesta faktiskt. En glömd pärla är ”Secret Life of Plants”. Några av hans bästa låtar finns där.

Nej, jag kan inte sitta i en kommentarsruta och prata om Stevie. Det tar för stor plats. Skriv till mig direkt så diskuterar vi istället.

Fifi Nylander Oregistrerad 2003-06-26 00:17
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig