dagensskiva.com

48 timmar

Recension

... And You Will Know Us by the Trail of Dead: Source, Tags & Codes
Source, Tags & Codes (CD) ... And You Will Know Us by the Trail of Dead
2002
Interscope/Universal
8/10

Egensinnigt ljudbygge

Lyssna

Sök efter skivan

Kan inte riktigt bestämma mig. Den här skivan är hur bra som helst de flesta dagar, men ibland står den och skamset samlar damm i hörnet för skivor som inte passar mig. Kanske är det på grund av min oförmåga att verkligen komma till rätta med den. Samtidigt är det skivor som den här som fortsätter att engagera och fascinera.

Det som verkligen fångar in mig är entusiasmen. Den hör jag varje gång, och den går inte att bortse från. Det här bandet vill verkligen vräka ur sig sina låtar och de vill minsann visa att de kan någonting som ingen annan kan. Att jag sen inte riktigt vet vad de vill, eller vem de spelar för, kanske ligger hos mig. Jag vrider och vänder på intrycken och slutsatsen verkar bli lite olika varje gång.

…And You Will Know Us By the Trail of Dead har lyckats kanalisera sina intryck på ett sätt som känns nytt. Mer på ”Source, Tags & Codes” än tidigare. De har lyckats variera sin musik på ett snyggare sätt. Eller kanske ett mer välpolerat sätt. Kanske kommer det förfinade från större studiobudget, men inget känns malplacerat. Jag saknar en del av ursinnet på ”Madonna” (som är ett rakare album), men det här ett större. Vi får mer dynamik och variation mellan låtarna, och i låtarna. Det kanske är det som gör skivan så svår att kategorisera.

Bandet består av pretentiösa arbetarklasspojkar som gärna byter instrument med varandra och de delar gärna på ansvaret att sjunga. Live är de omtalade för att vara en energiexplosion, någonting jag inte märkte av när jag såg dem i Roskilde. Möjligen är det kemin mellan medlemmarna som gör att musiken låter som den gör, och som gör att det ibland blir fantastiskt, och ibland blir mediokert.

Musiken kan bero på kemi, eller så är det helt enkelt bara en ny typ av kombination av de stilar och populärkulturella uttryck som finns att tillgå just där medlemmarna befinner sig, mentalt och fysiskt. De har ett uttalat intresse för film, konst och mayakultur (namnet kommer därifrån) och verkar tycka att Sebadoh är lika bra rock som The Who. De har växt upp i musikstaden Austin, Texas, med allt vad det innebär, och de tänker nog inte ens på vad som är gångbart. Jag hoppas inte det i alla fall.

Ett piano eller stråkar är lika bra uttrycksmedel som samplingar eller gitarrmatta. Det är ledset och argt om vartannat, mjukt och lätt oroande ena stunden, stenhårt och kompromisslöst i nästa, och hela tiden på fullaste allvar. Låtarna byggs ihop till ett album av små mellanstycken som klingar av udda folkmusiktraditioner, något vi bekantat oss lite lätt med i samband med tidigare material från bandet. Det låter som att det skulle kunna vara mycket att bita i, och det är det, men för det mesta låter det helt naturligt.

Texterna håller sig inom de intresseområden jag tidigare nämnde. En låt som ”How Near, How Far” handlar om konstnären Maxfield Parrish och hans modell Sue Lewin, och ”Heart In the Hand of the Matter” bygger på en japansk film av Wong Kar Wai. Det låter bra på pappret, och det håller säkert, men texterna är inte behållningen för mig. Rösterna är mer som instrument för mig när det gäller det här bandet. De flyter ihop med den totala ljudbilden och bildar känslor snarare än sammanhang.

Det här är en mer intellektuell och uttänkt form av emotionell rock som antagligen tilltalar folk över hela rock och popspektrat. I alla fall de som uppskattar att tvingas upp på tå och ha distortionen ringande i öronen, farligt nära smärtgränsen. Och är just det jag tycker om. Ibland känns det dessvärre som att just det uttänkta och intellektuella tar mer plats än de riktiga känslorna, och det är då som skivan får vila ett par dagar. Resten av dagarna på året är det här ett soundtrack till de världshändelser som påminner om en stundande apokalyps.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2003-06-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-23 00:24

Kategori: Recension | Recension: #2013

12 kommentarer

http://www.dagensskiva.com/index.asp?datum=2002-7-13

P Oregistrerad 2003-06-24 21:26
 

Definitivt ett av dom bästa rockalbumen de senaste åren.

Jens Oregistrerad 2003-06-25 09:15
 

Ja, grymt bra platta. Måste nog ta fram den bums.

JL Oregistrerad 2003-06-25 13:53
 

Mycket bra album

Parachutes Oregistrerad 2003-06-25 17:43
 

En av de tio bästa skivor jag äger. Det är nog bara den här som kommit efter sekelskiftet som revolutionerat hela min musiksmak så mycket…

Vismut Oregistrerad 2003-06-25 18:23
 

okej, det är den bra skiva. men varför två recensioner?

niclas Oregistrerad 2003-06-25 19:14
 

niclas: En från redaktionen och en från en gäst. Det händer i och för sig att vi skriver fler från redaktionen också, men det är mer sällsynt. En recension är bara en persons åsikt.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2003-06-25 19:31
 

Ibland känner jag att jag måste köpa den skivan, sen känner jag ibland att det är för lite rock på den här skivan.

oskar Oregistrerad 2003-06-25 20:34
 

TOD hatar att spela på stora festivaler så det var antagligen därför de inte var särskilt bra på Roskilde. Fast uppträdandet på Accelerator förra året sparkade stjärt! Sedan så har jag för mig att Conrad och Jason träffade i Austin för att de flyttade dit för att plugga på universitetet.

Recensionen var bra, men knäcker inte gästrecensentens som fortfarande är den bästa recensionen någonsin på denna sajt!

Albert Oregistrerad 2003-06-25 21:36
 

Skivan är helt klart en värd en TIA!

Shredder Oregistrerad 2003-06-28 15:21
 

En modern klassiker. Spelningen på Accelerator förra året hör till en av de bästa konserter jag har sett, och skivan ger nya intryck efter varje lyssning, trots att jag haft den i drygt ett år nu.

Thomas Oregistrerad 2003-06-29 19:28
 

Wong Kar Wai har inte gjort någon japansk film, han är från Hong Kong och har gjort sina filmer där.

Kristoffer Oregistrerad 2007-05-10 22:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig