dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Cradle of Filth: Damnation and a Day
Damnation and a Day (CD) Cradle of Filth
2003
Sony Music
8/10

Satansverserna

Lyssna

Sök efter skivan

Pretentionerna är alltid på topp när Cradle of Filth ska släppa en ny skiva. Storslaget och pompöst, det är så vi känner Dani Filth och hans kumpaner vid det här laget och varför bryta ett fungerande koncept?

Ytterligare just ett konceptalbum läggs nu till högen när ”Damnation And A Day” dyker upp på diskarna. Denna gång har den onde Dani fått sig en pratstund med Hin Håle själv och på skivan återges i sjutton stycken Bibelns historia sett ur Lucifers ögon. Frågan är om det går att sikta högre i black metal-kretsar?

Min första kontakt med bandet kom rätt sent, ”Cruelty And The Beast” var första plattan, ett chansköp mest för att kolla upp vad det var för något helt enkelt. Skivan har sedan dess prytt vinyltallriken ett antal gånger och fortfarande har jag inte tröttnat. Någonstans mellan då och nu falnade dock mitt intresse för Cradle of Filth något. Uppföljaren ”Midian” hade sina tillfällen, framförallt anser jag att Adrian Erlandsson överglänser Nick Barker på trumpallen, men i stort passerade skivan förbi obemärkt. Släppen därefter dök upp på löpande band. Samlingar med covers, nyinspelningar av gamla låtar och livealbum tilltalade mig inte, framförallt inte sen jag sett bandet på scen på Hovet tillsammans med Slayer, en konsert som var en stor besvikelse måste jag tyvärr säga.

När så ”Damnation And A Day” dök upp var jag måttligt intresserad, pompöst och överarbetat var två av mina första invändningar mot skivan. Att Cradle of Filth numera även huserar på majorbolaget Sony har inte setts med blida ögon inom scenen och tanken att ett mjukare sound skulle infinna sig har slagit mig både en och två gånger. Jag kan lugna alla som undrar att så inte är fallet.

”Damnation And A Day” är Cradle of Filth fast upphöjt i två. Det är mer av allt. Produktionen är hur svulstig som helst. Det är hela sjutton låtar på skivan, en skiva som klockar in på 76 minuter och 53 sekunder. För att utöka ännu mer används en 40 personer stark orkester och en 32 personer stark kör. Det sparas minsann inte. Jag kommer på mig själv med att tänka att om det någon gång skall göras en symfoni (en riktig alltså) av en hårdrocksplatta så kan ingen passa bättre än den här. Anledningen till att skivan trillar ner ett par pinnar betygsmässigt beror på att skivan tappar lite fart och intensitet fram emot slutet, samt de dragningar åt power metal-håll jag hör på gitarrerna, framför allt i ”Hurt And Virtue” och ”Mannequin”. Sådana tendenser bör hållas kort. Jag saknar även en del råhet som funnits med tidigare.

En invändning mot den här recensionen är att jag är alltför dåligt bekant med det tidiga materialet. Visst jag har hört låtar som ”The Principes Of Evil Made Flesh” och ”Malice Through The Looking Glass”, men jag kan inte säga att jag känner till skivorna. Jag har hört ”Dusk And Her Embrace” ett par gånger och den sitter fint, men egentligen har jag bara varit med sedan 1998. Vilket i och för sig är över halva karriären, jag har missat två fullängdare och ett minialbum. Men jämfört med materialet från ”Cruelty And The Beast” och framåt måste jag säga att ”Damnation And A Day” står sig väldigt bra. De farhågor om mjukare partier som fanns besannades inte och det är hundra procent Cradle of Filth fortfarande. Dani väser och skriker om vartannat, Adrian hamrar på fint bakom trummorna och avvägningen mellan keyboards och gitarrer känns lagom och genomtänkt. Även körerna sitter fint och jag kommer att tänka på filmmusik. Givetvis någon rulle i stil med ”Stigmata” eller ”God's Army”, men ändå filmmusik.

Gillar du Cradle of Filth tror jag att du kommer tycka om den här plattan. Har du inte hört dem tidigare kan detta även vara en tänkbar inkörsport. Låtar som ”Better To Reign In Hell” borde kunna tilltala de flesta fans av metal. Just nu är detta den bästa plattan med Cradle of Filth som jag har hört. Hur den står sig får framtiden avgöra.

Kristofer Ahlström

Publicerad: 2003-05-21 00:00 / Uppdaterad: 2003-05-21 00:00

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #1996

8 kommentarer

Hur var det nu? Adrian eller Nick bakom pukorna? Hänger inte med riktigt. Låter måttligt kul med pompös symfonirock, köper hellre senaste Meat Loaf tror jag. Bra recension dock, men för snäll såklart.

Mr. Snoid Oregistrerad 2003-05-22 10:44
 

Adrian spelar i Cradle och Nick håller sig till Dimmu Borgir, Old Mans Child och Lock-Up.

boris Oregistrerad 2003-05-25 11:50
 

Hade det inte varit den ödmjuka kommentaren i slutet om din egen recension så jävlar. Som old-school snubbe så tycker jag själv att det mesta de gjort efter Dusk är ganska sunkigt, beror ju visserligen på att det inte längre rör sig om svartmetall utan nånting annat. Men höjdpunkten inom karriären är fortfarande The Principle of Evil Made Flesh, synd bara på produktionen. Angående recensionen så säger jag bara: Korrekturläsning någon? Eller är det ett helt bortglömt koncept?

Droneguy Oregistrerad 2003-05-26 09:48
 

Ja jag läser den sista meningen nu och den känns… …feg. Den skulle inte varit med.

Skivan är fortfarande riktigt fetbra hursomhelst.

Tomas - dagensskiva.com Oregistrerad 2003-05-26 11:02
 

”En invändning mot den här recensionen är att jag är alltför dåligt bekant med det tidiga materialet”.

1: Är den en invändning mot recensionen? Av vem då? Vem invänder ngt? Vad invänder man?

2: Alltför dåligt bekant? Är det svenska över huvud taget?

DJ Bobo Oregistrerad 2003-05-27 17:01
 

Invändningen kommer från mig själv. Den syftar till slutet där jag säger att deta är den bästa Cradle-plattan jag har hört. Eftersom jag inte har hört det tidiga materialet blir det en liten förklaring till vad jag jämför med och utgår från. Hoppas det klargjorde något.

Tomas - dagensskiva.com Oregistrerad 2003-05-30 11:56
 

Damnation And A Day är inte inte Cradle's bästa, jag blev rätt besviken först när jag hörde den. men nu har jag blivit hjärntvättad (lyssnat på den 6 ggr i rad) så den känns okay. Men vad är det för sågning på Midian? Visserligen är det inte heelt Cradle-stuk på skivan. Men skivan fick mig att lyssna på Cradle och metal överhuvudtaget. The Principle… t.o.m Midian är CoF bästa skivor hittills! Det var mer ös och ”råare” i början. Men Cradle utvecklar sig i deras ”sound”. De spelar inte renodlad black metal – Dark Funeral är väl nåt av de mörkaste man kan höra men inte mycke till variaton – Cradle spelar en slags egen blandning av Black romantic gothic Metal. Kanske inte mycket till goth på den senaste skivan, men Dusk And Her Embrace är mer åt det hållet. Skivan svänger av bara h-e och är 666% ögongodis! /nåt jag har glömt?/återkommer\

Malignus Oregistrerad 2003-06-08 20:59
 

enligt mig en av Cradle of Filth's bästa skivor.. det är lungt en platta at rekomendera för den som gillar black metal (även om jag håller med att jag saknar lite av råheten som finns på andra skivor)

Moí Oregistrerad 2004-07-21 13:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig