dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Zongamin: Zongamin
Zongamin (CD) Zongamin
2003
Flesh/XL/Playground
7/10

Electro-Ennio Morricone- Punk-Surf-Funk-Clash

Lyssna

Sök efter skivan

Jag skulle kunna göra det enkelt för mig och kalla första låten ”Make Love Not War” för ett intro. Electro-Ennio Morricone-Punk-med ödesmättad filmmusikskör. Ni förstår? En synthtrumma trampar på mot crescendot. Skulle kunna tänka att det bara är introt, men den arbetar sig inte in i skivan, skivan bara börjar som vore det mitt i, mitt in i den galna handlingen. Låten är en cover på en Davie Allen & the Arrows-låt skriven av filmregissören Mike Curb och H. Hatcher till en gammal b-film.

Efteråt följer en fläskig basrytm, stickigt vass produktion och rymdiga synthljud i ”Serious Trouble”. Följt av en skottserie bassträngar och klatchiga taktslag i ”Spiral”.

Zongamin är Susumu Mukai som föddes i Kanagawa i närheten av Tokyo. Han flyttade till England för att gå i skola 1985 och har blivit kvar sedan dess. Han gick konstskola och har sedan skoltiden illustrerat åt bland andra ”Dazed and Confused”, ”Arena” och ”Sleazenation” (samt naturligtvis sitt eget omslag). Han började spela musik efter att ha hittat en trasig bas som han lyckades laga. Och basen har fortsatt vara viktig för honom, det är grunden i hans musik. Fortsättningen blev en sorts remixande där han klippte och klistrade om sina favoriters musik till något nytt men ändå eget.

Musiken är oftast instrumental. Ibland byggs den upp av enbart breaks och synthar som skapar ett futuristiskt ljudlandskap, ibland låter han en skarp funkgitarr ligga och leka med rytmen till en pulserande basgång. Ibland är det mer dansorienterat eller söndagsmatinéwesternskt.

Om du hört samlingen ”Sonic Mook Experience: Future Rock & Roll 2″ har du hört en Zongamin-låt, men den säger dig inte så mycket om hur den här skivan låter. På ”Whiplash” har Zongamin en mer traditionell rocksättning utan synthar och knas, men med surftoner och Midnight Mike på sång.

Bäst tycker jag om den upphackade kortslutningen ”Double Dostiev”, funkdiscogalningen ”Tunnel Music” med bongotrumma och den fram och tillbaks-snabbspolade filmscenen i ”Street Surgery 2″.

Avslutningen i ”Mummies” är som hämtad ur en gammal b-skräckis, med en speldosa som varvar ner till en mörk ekande syntslinga. Ytterligare ett steg som säger att skivan aldrig slutar krumbukta förrän sista tonen är tagen. Den är inte sig lik, men den håller ihop ändå.

Om jag är kritisk mot något är det att Zongamin tar musiken en bra bit åt olika håll, men att han ändå slutar experimentera när han gått en bit framåt istället för att fortsätta. Kanske hade det inte förhöjt upplevelsen utan snarare gjort den mindre ihophållen, men jag tror inte det.

Vissa dagar har jag tyckt skivan är så jävla bra att jag aldrig låtit den vika från lurarna, andra dagar har jag varit mer ljumt inställd till den. Den är någonstans mitt emellan, men snarare åt det jävla hållet.

Kal Ström

Publicerad: 2003-04-04 00:00 / Uppdaterad: 2003-04-04 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1912

11 kommentarer

Jag tycker inte om när det står ”snart”. Vi vill ha recension nu! Det känns som att recensenten slumpar fram ett betyg och recension när det står så :(

!-mannen Oregistrerad 2003-04-04 00:10
 

gratislåten låter jäkligt mycket jeans team

nov/nseo Oregistrerad 2003-04-04 00:16
 

nr tre igen yeah yeah yeah

alberto Oregistrerad 2003-04-04 00:25
 

Verkar bra. Detta ska kollas upp.

Anonym Oregistrerad 2003-04-04 07:00
 

Zongamin.. vilket töntigt namn.. har lust att trycka ner skivan i halsen på ngn

lingon_balle Oregistrerad 2003-04-04 09:41
 

det låter coolt detta!

Blues' Theme heter låten som ”Make Love Not War” covrar. skön låt.

ulysses Oregistrerad 2003-04-04 12:06
 

undra sa flundra, men det erkar bra. detta ska kollas upp.

Anonym Oregistrerad 2003-04-04 13:04
 

ulysses: Nej, det är inte samma låt även om ”Blue's Theme” är Davie Allans största hit. ”Make Love Not War” är en cover på just ”Make Love Not War” (den har också givits ut under namnet ”Action On The Street” och med sång som ”Teenage Rebellion”).

Kal Ström Oregistrerad 2003-04-04 13:14
 

oh, tack Kal. jag drog visst en för snabb slutsats.

ulysses Oregistrerad 2003-04-04 14:27
 

Trivia: Blue´s Theme är en låt från soundtracket till Biker-filmernas original, Wild Angels. ”Blues” var rollfiguren Peter Fonda spelade och till Peter Fonda glidande på HDn spelades ”Blues Theme”. Till detta skall läggas den klassiska repliken då en lokal snut ställde frågan (till Blues då alltså) ”Where're you going son?” (då Peter grenslade hojjen då ett skogsparty ballade ur. Helt coolt svarade då Blues ”Away from here man!”. ;)

Black Dog Oregistrerad 2003-04-04 22:40
 

Nice! Zongamin är bäst!

Ed Oregistrerad 2009-01-07 23:05
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig