dagensskiva.com

48 timmar

Text

[030322]

Går förbi en ett ställ med tidningar och läser på löpsedeln; ”Massiv attack mot Irak” står det. Visserligen är det en gratistidning, men på något sätt känns det lite äckligt. Jag hoppas nästan att personen som satte texten inte fnissade över sin fyndighet.

Det har gått över tio år sedan det förra Irakkriget. Jag minns den skräckblandade förtjusningen inför bilderna som flimrade på extrasändningarna. Nu har jag blivit äldre och blir mer förbannad än fascinerad. Men annars har väldigt lite förändrats. Det vi märker av och diskuterar är sällan det viktigaste. Vi ser lite fräcka bilder på robotar som flyger, men sällan den egentliga effekten av dem.

Hur lätt är det att fatta krigets fasor egentligen, mer än på en intellektuell nivå? De flesta av oss har inte sett krig mer än på teve, och det närmaste en riktig krissituation många av oss kommit är elbrist.

Samtidigt som många demonstrerade här i Stockholm häromdagen funderade jag på om The Kills måste byta namn nu? Den amerikanska marknaden är ju definitivt viktig om man vill sälja skivor, och moralpaniken i Guds land vet inga gränser vad gäller kulturuttryck. Att det sen går att göra prime-time infotainment av ett krig ingen egentligen ville ha, det är en annan sak. The Kills sa inget om namnbyte, eller ens något om kriget, när de stod på Kägelbanan häromdagen. Bra var de i alla fall. Så inihelvete bra.

Att The Donnas inte kommenterade världsläget var väntat. Och det kanske är rätt. För jag kan förstå poängen med att vissa sociala arenor hålls fria från elände. Men ändå. Varje tillfälle till fördömande borde ju tas tillvara. Även om det just då rörde sig om en halvfull publik på 350 personer som hellre pratade grymma riff.

Missade surt nog Kristofers konsert häromdagen. ISIS var i stan. Tänkte nog att det verkar mer troligt att hinna se Kristofer vid ett annat tillfälle. Jag tror att han kommer spela lite ute, trots att Fireside släpper sin nya snart. Om den inte dras in vill säga.

En titel som ”Get Shot” skulle ju kunna göra många upprörda. Kanske blir vår egen Bo Lundgren upprörd. Eller Alf Svensson. Bo håller ju på George Junior. Han säger att kriget är sanktionerat av FN på precis samma sätt som USA motiverar det hela.

Det slår mig nu att Kristofer blivit kallad för cowboy. Synd i dessa dagar då världens farligaste man delar epitetet. Vad ska vi kalla Bo då? Obstinat stallpojke? En sån som gärna tittar på, men som vägrar mocka.

Bra musik:

Blood Brothers-”Burn Piano Island Burn”

The Donnas-”Spend the Night”

ISIS-”Oceanic”

Fireside-”Get Shot”

The Kills-”Keep On Your Mean Side”

Randy-”Welfare Problems”
Turbonegro-”Scandinavian Leather”
QGMR-”Quiet Is Not Loud”

Mikael Nordlander

Publicerad: 2003-03-22 00:24 / Uppdaterad: 2003-03-22 00:24

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig