dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Spyke: Divine Decadence
Divine Decadence (CD) Spyke
2003
Future Sounds/GMR/Border
4/10

Som en jobbig måndagmorgon

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har ett splittrat förhållningssätt till den musik Spyke gör. Ibland kan den vara fantastisk, ibland helt vedervärdig.

När den är dålig brukar den få ett mekaniskt drag. Den frikopplas från allt vad känslor är och svänger lika dåligt som en trafikstockad motorväg.

Medlemmarna i Spyke har tidigare spelat metall, glam, synth, funk och techno – i band som Defender, Plastico och Floss. Som Spyke säger de sig vara inspirerade av sjuttiotalets glamrock, åttiotalets synthpop och nittiotalets industrirock.

Slutresultatet är tyvärr ganska tråkigt. Det blir mekaniskt. Jag blir bara trött och tycker att det låter som ett sjukt experiment där man mixat ihop Tribal Ink och Melody Club med Rammstein.

Det finns inte någon svärta, som hos Paradise Lost och Tiamat. Det finns ingen riktig dekadens som hos Jay Jay Johansson. Det finns ingen äkta ilska som hos Nine Inch Nails. Spyke känns på den här skivan mest som en dålig kompromiss, eller en dålig måndagmorgon.

Två låtar kommer jag dock lyssna mer på. ”You make me come alive” och ”Scarlet skies”. Två låtar som har melodi och nyans. Ganska luftiga och utan de jämntjocka gitarrmattor som håller tillbaka resten av låtarna. Här visar Spyke att de kan mer.

”Divine Decadence” är inte en skiva jag kommer spela speciellt ofta. Men jag är säker på att andra kan gilla den. Spyke har ett berättigande och kan bli ett trevlig bekantskap för många. Skaffar de sig en egen identitet blir det bara bättre.

Arvikafestivalens arrangörer borde snegla på Spyke.

Fredrik Welander

Publicerad: 2003-02-17 00:00 / Uppdaterad: 2003-02-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1837

23 kommentarer

Heh, jag gillar sångarens namn… Sjungar hans om Peter Hammill?

watcher of the skies Oregistrerad 2003-02-17 00:04
 

”sjunger han som…”

watcher of the skies Oregistrerad 2003-02-17 00:05
 

Suck. Hatar språkpoliser!

Jugz Oregistrerad 2003-02-17 00:18
 

ja, jag har svårt att förlika mig med vissa sidor av mig själv.

watcher of the skies Oregistrerad 2003-02-17 00:24
 

Om några timmar kommer jag vakna och säga ”Ja, det här var en fin måndag morgon” till mig själv och glatt skutta upp.

för övrigt Oregistrerad 2003-02-17 00:25
 

De borde byta namn… man tänker osäkt på gymnasieskolan spyken i lund

Anonym Oregistrerad 2003-02-17 00:32
 

recensionens näst sista stycke känns jäkligt elitistiskt.

pang! Oregistrerad 2003-02-17 07:05
 

Det var inte meningen att framstå som elitist. Därför har jag förlängt stycket en aning.

Fredrik Welander Oregistrerad 2003-02-17 08:10
 

Få fråga ”Var hittar ni alla menlösa skivor?” Jag får direkt vibbar av att detta band är lika brukliga som mitt dasspapper….Ni kan väl ta och skriva recensioner på ngra godingar istället..Som typ…Electric Boys, lolita pop, LoveHate m.m.

lalalala Oregistrerad 2003-02-17 10:18
 

ja, jag kan inte annat än hålla med lalalala, allvarligt talat. den här skivan är så fruktansvärt dålig. för att inte tala om bandet i livesammanhang. Bajamajorna får tuff konkurrens i arvika om jumboplatsen ifall spyke sätter sin fot där. Usch! (Fast till lalalalas slukläm sällar sig en fråha: ironin dödsförklarade väl Lokko förra året någon gång?);-)

phoenix Oregistrerad 2003-02-17 11:47
 

10 referenser till andra band. tyckte att dagensskiva hade ryckt upp sig ett tag, men nu har name droppandet återkommit och eskalerat. det är just detta som gör att recensionerna känns väldigt amatörmässiga.

trött Oregistrerad 2003-02-17 13:11
 

Jag skulle aldrig köpa en skiva av en grupp med ett namn som ”Spyke”. Så enkelt var det.

Foo Oregistrerad 2003-02-17 13:15
 

Varför detta dröjsmålet med Harcourts nya? Fram med den!

outahere Oregistrerad 2003-02-17 15:29
 

Ed Harcourt anlände ovanligt sent till redaktionen (först i fredags). Så nu ska vår recensent få en ärlig chans att lyssna in sig på materialet innan det blir en recension. Denne börjar lyssna imorgon när skivan nått fram. Härligt med postgång och redaktion utspridd i landets olika hörn.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2003-02-17 16:49
 

Jag ser inte nämnandet av bandnamn som namedropping utan som ett sätt att positionera bandet. Det blir ju nästan omöjligt att få en uppfattning om hur det låter om man inte gör sådana referenser.

watcher of the skies Oregistrerad 2003-02-17 17:57
 

Fredrik, du som vet! är låtsnuttarna som går att lysssna på representativa för plattan? isåfall har de mer än existensberättigande för min del *L* har till och med sett dom live och iaf live är dom riktigtriktigt bra. såg dom på södra teatern förra året (jag gissar att det var den gången som någon här i kommentarhörnan blev sur för att alla tittade på bandet och inte på honom ;-) (gissar att det är en honom) (och hur har samme person kunnat höra skivan som inte har kommit ut än?) såg dom åxå en gång för några år sedan då de var P3s demoband och de spelade väl på pride i somras åxå (ifall det var i somras som paris spelade åxå!?) eftersom du Fredrik inte tänker lyssna på skivan, så kan du väl skicka den till mig!!!? SNÄLLA!

Madhelen Oregistrerad 2003-02-17 22:48
 

Madhelen -”jag gissar att det var den gången som någon här i kommentarhörnan blev sur för att alla tittade på bandet och inte på honom ;-) (gissar att det är en honom) (och hur har samme person kunnat höra skivan som inte har kommit ut än?)”

Fråga dig hur Fredrik har kunnat höra skivan? Logik eh? 1+1? Och nej, jag bedömer inte band efter om publiken tittar på mig eller dom. Låter som om du har snubblar på någon freudiansk tröskel och slagit i huvudet?

Phoenix Oregistrerad 2003-02-17 23:34
 

*skrattar* D'accord Phoenix. Jag såg dom på Södran och i mitt amatörsmässiga tycke var det en riktig energisk och medryckande konsert där inte många stod still. (i alla fall live hade de låtar som höll riktigt bra, därför är jag supernyfiken på skivan). De var ett band som bjöd mer än mycket på sig själv. Och publiken verkade inte precis spyfärdiga och uttråkade (tvärtom). Men du är ju antagligen en expert och vet bättre än så. Har du fått lyssna på Fredriks skiva (eller är du Fredrik?) eller har du en egen skiva som jag du i så fall kan skicka till mig. Jag gillar det jag hör av dom här på sidan i alla fall :-)

Madhelen Oregistrerad 2003-02-18 08:23
 

Madhelen: Gillar du snuttarna och tycker bandet var bra på scen tycker jag att du ska köpa skivan. Den släpps 24 februari.

Fredrik Welander Oregistrerad 2003-02-18 09:44
 

I will :-)

Madhelen Oregistrerad 2003-02-18 10:06
 

M.Helen – nej, jag är inte fredrik. den logiska kullerbyttan var din fråga om hur jag kunde ha hört skivan utan att den ahr släppts. Hur blev den recenserad här på sidan?

Vänta med att punga ut fullprispengar på den här skivan; recensenternas ex kommer att dränka varje börs i stan, så du kan nog få loss den billigt ganska så snart. Jag såg dom för två år sedan på södran, dom kanske har blivit bättre live, vad vet jag.

Phoenix Oregistrerad 2003-02-18 10:52
 

jag har sett spyke live hur många gånger som helst o det finns inget, INGET!!! band som känns mer på riktigt, och som e roligare att se live än dom!!! i alla fall inte i sverige… så det så! Men det kommer såna analytiskt lagda stofiler som fredrik aldrig att fatta… puss

Ps. de 2 låtarna från skivan på deras hemsida låter ju hur bra som helst dessutom…

erika Oregistrerad 2003-02-18 18:09
 

Faan vad SPYKE e bra!

Ricky Oregistrerad 2003-02-19 21:11
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig