dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Michael Jackson: Off the Wall
Off the Wall (LP) Michael Jackson
1979
Sony/Epic
9/10

Nio av tio

Lyssna

Sök efter skivan

Ett av världens bästa album har gjorts av en man som idag hamnar på löpsedlarna för att han jonglerar med sin bebis utanför balkongräcken samt har en näsa som håller på att ramla av. Men låt oss bortse från det tragiska nuet och åka tidsmaskin bakåt till 1979 då Michael Jackson släppte sitt första soloalbum ”Off The Wall”.

Det har sålt i 15 miljoner exemplar, men är inte i kommersiell närhet av skiva nummer två, nämligen ”Thriller” (1982) som gjorde honom till den då absolut största stjärnan med ofattbara drygt 50 miljoner sålda album. Men ”Off The Wall” är hans tveklöst bästa fullängdare, ett sexigt, souligt, stötigt, skönt svängande album med Quincy Jones som producent.

Plattan inleder med den av Michael själv skrivna discorökaren ”Don't Stop 'Til You Get Enough”. I introt mumlar och stönsjunger han lite mumsigt innan hans patenterade discotjut sparkar igång blås, bas och en hel virvlande stråkorkester. Svänget är oemotståndligt och sveper fram som en tromb och blåser ut varenda jävel på dansgolvet.

Sedan kommer nästa pärla, den midtempogungande ”Rock With You”, som är så tydlig i vad rockandet avser att det känns otroligt att denna man, som sjunger så sensuellt, kanske inte menar vad han sjunger:

Girl, close your eyes
Let that rhythm get into you
Don't try to fight it
There ain't nothin' that you can do
Relax your mind
Lay back and groove with mine
You got to feel the heat
And we can ride the boogie
Share that beat of love?

Själv blir jag alltid lite sugen när jag hör denna låt vagga igång, och kom Michael i min väg så skulle jag för gamla tiders skull, tider där han var en stilig kille som vid tiden för släppet av albumet hade nöjt sig med att karva till sin näsa bara lite grann, bita ihop och göra vad jag kan för att rocka honom all night long.

I videon till denna låt visas också prov på hur denne sång- och dansman av världsklass kan få de löjligaste av dansmoves att se fantastiska ut. Tro mig, jag har provat framför spegeln att kopiera hans knälyftande, hans sköna svängande på kropp, armar och bål, men ett knälyft ser alltid ut som ett knälyft. Käckt och husmodersgymnastikaktigt, på något sätt. Utom när Michael gör det. I blänkande silverstass ända ut i stövelspetsen. (Faktum är att när jag och mina bröder är lite tipsy, så brukar vi roa varandra med att skämma ut oss på dansgolv genom att på given signal köra vad vi kallar ”Fuledansen” som består av taffligt knyckiga rörelser på överkroppen, lite white mans overbite samt – just det – knälyft).

Videon igenom står Michael ensam och dansar och sjunger och så är det lite färgade lampor och laserljusstrålar, simpelt och egentligen jättekeckigt. Skulle den gjorts idag skulle den klassas som en löjlig lågbudgetvideo, men Michael lyfter den till oanande höjder genom sitt dansande.

Och sedan radar ett pärlband av klassiker upp sig: Den percussionstinna ”Workin' Day And Night”, ”Get On The Floor”, titellåten ”Off The Wall” som i sitt intro har lite läskig spökkänsla, en förvarning om vad som skulle komma med ”Thriller” några år senare. I refrängen så är körarret något i hästväg, i hörlurar sitter man stum och bara häpnar. Michael gör ensam alla vokala pålägg och det är så snyggt att öronen bockar och bugar i pur tacksamhet. ”Girlfriend”, skriven av Paul McCartney medan de fortfarande var vänner, är plattans svagaste spår, en ganska smetig sak. Gubbiga arrangemang med flöjter och töntiga gitarrer och ett standardsaxsolo, som gjort för kommersiell mesradio. Usch.

Geniet Rod Temperton från Heatwave (vars ”Boogie Nights” är en av världens bästa låtar), har skrivit tre av plattans spår: ”Rock With You”, ”Off The Wall” och ”Burn This Disco Out”. Han blev uppringd av Quincy Jones och ombads skriva några låtar till Michael (som han aldrig hade träffat) när han hade fullt upp med Heatwave. Rod lyckades få ur sig tre låtar och flög till Los Angeles en ledig helg och så spelades låtarna in. Strax senare flög han ner en andra gång och två intensiva dagar jobbade de med sång och körer. Vilken låt hade ni tänkt er till plattan, frågade Rod. Alla, svarade Quincy. Inte så illa för en kille som bara jobbat med sitt eget band innan …

Stevie Wonder har skrivit den melankoliskt snygga ”I Can't Help It” och så småningom avslutas ett av världens bästa album med ”Burn This Disco Out”. Den stompar igång med ett stötigt blås och refrängen lyder:

So D.J. spin the sounds
There ain't no way that you're gonna
Sit us down
Gonna dance 'til we burn this disco out

Mina klackar glöder, min puls maxar. Michael sjunger albumet igenom med en sådan känsla och rytmisk pregnans att mina kroppsfjun ställer sig i stram givakt. Det är sanslöst, det är sagolikt, det är ett av världens bästa album. Låt oss stilla be en bön att Michael kommer igen och gör något i närheten av vad han gjorde 1979. Blir det bara hälften så bra som ”Off The Wall” så är jag mer än nöjd.

Eva Parker, Parker

Publicerad: 2003-02-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-13 16:17

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1816

25 kommentarer

Såg verkligen omslaget ut så? Stod han inte i halv-figur, midja och uppåt?

watcher of the skies Oregistrerad 2003-02-01 00:03
 

Det finns få artister jag tycker så illa om som Michael Jackson. Han har gjort fantastiskt mycket skit.

Alias Oregistrerad 2003-02-01 00:10
 

watcher: Originalvinylsomslaget var ett dubbelkonvolut. Halva Michael på ena halvan, andra halvan på den andra.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-02-01 00:17
 

Kom igen… Han hade en hård barndom och en häxa till syster. Billie Jean är ju en av 80-talets bästa låtar (även om jag anser att MJ överlag är övervärderad).

watcher of the skies Oregistrerad 2003-02-01 00:19
 

Tack Ola.

watcher of the skies Oregistrerad 2003-02-01 00:21
 

Det riktiga beviset på att allt inte var Quincys verk fick jag när jag köpte ”Special Edition” av skivan. Ingen tvekan om att groovet redan fanns där i demoversionerna tillsammans med Janet och Randy i hemmastudion med flaskor och vad som fanns till buds. Stenkoolt.

Fifi Nylander Oregistrerad 2003-02-01 01:32
 

Usch, vad Parker är krystade…

tholik Oregistrerad 2003-02-01 11:39
 

Alltså, jag tycker folk delar ut konstiga betyg. Ett av världens bästa album borde rimligen få 10/10.

Rok Petrovic Oregistrerad 2003-02-01 11:51
 

Återigen ger en gästrecensent 9/10.

pkg Oregistrerad 2003-02-01 12:22
 

Håller med om att det är en lysande skiva!

Mad For It Oregistrerad 2003-02-01 12:34
 

lördags underhållning på en ö…

det är roligt

jocke Oregistrerad 2003-02-01 15:32
 

AMG: ”Michael Jackson had recorded solo prior to the release of Off the Wall in 1979, but this was his breakthrough, the album that established him as an artist of astonishing talent and a bright star in his own right.”

watcher of the skies Oregistrerad 2003-02-01 22:20
 

Återigen ett bevis på att folk med bra smak oftast själva inte gör så bra musik.

Bobby Oregistrerad 2003-02-02 03:17
 

Nej, Off The Wall är inte MJs första soloskiva men jag tror att det vara hand första soloskiva för Sony. Han har gjort en massa jättefina soloskivor för Motown tidigare.

Det är så jäkla tråkigt att han idag associeras med en massa skit och att han inte ses som en fantastisk sång och dansman.

Tyvärr är hans senaste skivor rätt kassa men trots det ser jag honom som en av världens största och bästa. Inte ett dugg överskattad idag. Kolla och lyssna på Justin Timberlake. Det är nästan löjligt uppenbart varifrån han hämtat sin inspiration.

Diana Ross Oregistrerad 2003-02-02 15:31
 

well, justin timberlake har öppet kommenterat att hans Förebild ÄR michael jackson. Duh! jag gillar inte justins musik. var bara tvungen att kommentera Dianas inlägg. PEACE

SkatePunk Oregistrerad 2003-02-02 19:54
 

Tänkte kommentera, men inga ord kan egentligen beskriva magin med denna platta. Vilket sväng, vilket ljud, vilken röst. Det lustiga är att Thriller är ännu vassare!

/KT III

King Tim III Oregistrerad 2003-02-03 10:26
 

Har inte hört ”Special Edition”, men att Quincy Jones skapar mycket av svänget står klart om man jämför med ”Masterjam” med Rufus & Chaka Khan som han producerade samma år. ”Do You Love What You Feel” – jösses.

Lamont Dozier Oregistrerad 2003-02-03 11:56
 

eh… det står ett av världens bästa album och ändå får det bara 9/10? konstigt. recensenten menar följdaktligen att det genom alla tider bara kommit ut en handfull album värda 10/10? aningen bisarrt.

jakk Oregistrerad 2003-02-06 16:11
 

Utmärkt recension, Eva!

Och till Bobby, vad menar du? ”Återigen ett bevis på att folk med bra smak oftast själva inte gör så bra musik.” Det är inte ett bevis på ett smack.

Phife Dawg Oregistrerad 2003-02-07 12:22
 

Hallå alla!

Jag har med all rätt fått på skallen för att jag påstod att ”Off The Wall” är Michaels första soloalbum – mannen har ju sedan späd ålder släppt grejer på egen hand på Motown, men man kan kanske säga att det etablerade honom på allvar som vuxen soloartist, dessutom med nytt skivbolag i ryggen. Jag ber om ursäkt för min klantiga och felaktiga formulering.

Så till betygssättandet. Plattan är fantastisk men med några svagheter, ”Girlfriend” till exempel. Och en fullpoängare ska var perfekt. Enligt mig. Jag är inte säker på att det finns någon tia i hela världen, möjligen då Bowies Ziggy Stardust. Kanske, jag är inte säker. Jag är mycket sträng när det gäller maxbetyg.

Världens bästa album hoppas jag ännu är oskrivet, även om jag ibland tror att det dykt upp – bara för att ett år senare inse att nyhetens behag gick över tämligen snabbt. Viss musik överlever inte tidens gång, andra, som ”Off The Wall”, gör det.

Bobby är kul, piskar och rosar samtidigt. Hehe, jag gissar att Bobby är killen som till sin tjej säger: ”Älskling, du är jättesnygg i den där klänningen, du ser verkligen inte alls speciellt fet ut i den”. Tholik anser att Parker är krystade. Helt ok, men jag saknar en motivering. Jag är ju typ världens mest nyfikna människa.

Puss och kram från er krystade (?), Eva Parker gästrecensent

Eva Parker Oregistrerad 2003-02-08 11:19
 

”Blir det bara hälften så bra som ”Off The Wall” så är jag mer än nöjd.”

Tänkte på den meningen. Om han gör något som är hälften så bra som skivan ovan så skulle denna nya skiva i så fall bara vara värd 4,5 på betygsskalan och då skulle den väl heller inte vara någonting att hurra över?

Är säker på att han gjort bättre saker än 4,5-skivor sen 79.

oskar Oregistrerad 2003-02-21 02:41
 

Detta är ett album med en Michael i högform, men det skulle ju bli bättre. Off The Wall bör alla disco älskare ha i sin ägo. Men det skulle ju visa sig att det blir bättre, för Thriller är Isola klass för mig, inget snack.

Michael är en legend, även om han är som är idag, men hursomhelst så kunde mannen göra musik som fick oss att gå till dansgolven och dansa till hans fantastiska rytmer.

Tack Michael.

disco!! Oregistrerad 2003-03-03 22:00
 

GÖR EN RECENSION PÅ THRILLER OCH BAD OCKSÅ!

SÅ UNDERBAR MUSIK MANNEN HAR GJORT!!!

Michael - Legend Oregistrerad 2003-03-03 22:02
 

Jag har lyssnat och avgudat Michael Jackson redan sedan dagis. Då hade jag ett band ”dangerous” som jag då tyckte var det bästa jag visste. Idag har jag cd-skivor som ”HIStory” ”off the wall” ”thriller S.E” ”blood on rhe dancefloor” och många fles och är fortfarande besatt av han. han betydr väldigt mycket för mej, och jag tycker att man borde respektera hans liv. Pressen säger mer än vad dom vet! Om man ska tro på det ska man ha sett han säga det själv på teve eller liknande. (Min åsikt!)

/M.J Lover 4-ever..

Jackson through the bones! ;D Oregistrerad 2003-04-14 18:16
 

Detta är den bästa skivan någonsin!!!

Michael Oregistrerad 2003-11-16 20:06
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig