dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Bremen Brotröster Gmbh/Idiot Savants: Four Chartbusters
Four Chartbusters (7) Bremen Brotröster Gmbh/Idiot Savants
2003
Johnny Bråttom Records
4/10

Elektroniska byggklossar

Lyssna

Sök efter skivan

På årets första dag släpptes splitsjuan ”Four chartbusters” med Bremen Brotröster Gmbh och Idiot Savants på Johnny Bråttom Records.

Bremen Brotröster Gmbh består av två herrar som använder sig av artistnamnen Werner Windbeutel och Karlheinz Kaputt. De pysslar med elektronisk dansmusik som drar åt gammel-househållet (eller funkig tysk disco om de får sätta benämningen själva) och har redan hunnit få en viss uppmärksamhet (de spelade tex på Rookie 2001).

Den första av de två låtarna här är så pass bakåtsträvande att jag vill plocka upp en gammal bortglömd genrebeteckning som hip-house för att ringa in hur den låter. Här gästar de båda rapparna från Idiot Savants (Oscar Olin och Ninjo Bergström). Smått nostalgisk blir jag förvisso, men kom igen, inte är det dags för en revival redan?

Andraspåret har en rejäl anstrykning av fransk house och akter som gärna använder vocoder, talk box eller auto tune. Det är inte svårt att se hur Werner och Karlheinz slinker ner i sina finaste cocktailkostymer från 70-talet när man hör ”Leaving Lübeck”. Men fransk house som bryter på tyskt 70-tal? Näe.

Finns det en storhet i Bremen Brotröster Gmbh så går den mig förbi. Jag tycker mest att de känns ansträngda i sin nostalgitripp. Studentspexiga rentav. Eller som housens svar på Kapten Stofil.

Idiot Savants (i första hand bestående av rapparna Oscar och Ninjo, men också av dj:n Christian Sjöbom och producenten Markus Lindblad) faller mig bättre i smaken. De tittar inte bara bakåt och är inte ansträngt ”roliga”.

I ”Daily Routine” bjuder de på jazzig hiphop som ibland får mig att tänka på ett yxigare Jurassic 5, men oftare på Scienz of Life. Produktionen är kanske inte den starkaste du kommer att få höra på en svensk hiphopvinyl i år, men den har ändå en viss charm. I slutändan är det ändå sången som lyfter låten och gör den intressant. Hyggligt sväng som står sig väl i konkurrensen från framför allt Superscientifiku.

”dDrum” visar en helt annan sida av kvartetten. Elektronisk hiphop som hämtar näring ur Miami bass. Studsigt, svängigt och ganska oväntat. För att vara svenskt. Musikaliskt funkar det bra. Tyvärr är den vokala refrängen påfrestande. Verserna funkar bättre och jag önskar att de låtit bli att ge oss mer än så. Grävt huvudet under orden.

Som sammanfattning ger jag Idiot Savants godkänt med ett litet plus i kanten, medan Bremen Brotröster Gmbh får nöja sig med underkänt.

Som helhet kan vi väl säga godkänt då eftersom jag känner mig snäll.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-01-16 00:00 / Uppdaterad: 2003-01-16 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1797

3 kommentarer

Köpte sjuan i vänersborg. kan bara säga att patrik, du har fel enligt mig. bremen är jävligt sköna och Idiot Savants är fan det bästa på länge. Nej titta ist'llet på Sonics chefsredaktör Pierre Hallqvists bästelista på http://www.sonicmagazine.com

Martin Oregistrerad 2003-01-20 12:30
 

Ja, Bremen Brotröster svänger ju som sjutton!

Mikael Oregistrerad 2003-01-20 15:43
 

Såg er på siestan i Hässleholm. AS bra :P tss :)kram*

Medlem 2004-05-30 18:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig