dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Ian Brown: Music of the Spheres
Music of the Spheres (CD) Ian Brown
2001
Polydor
7/10

Musik för egen del

Lyssna

Sök efter skivan

Det måste vara fantastiskt skönt att vara en popstjärna från ett fallet legendariskt band. Att efter bandkarriären kunna göra och ge ut navelskådande och sökande musik utan att behöva sträva efter listettor och utsålda fotbollsarenor. För sin egen del.

Soloplattorna av sådana hjältar som Ian Brown (eller även av Bernard Butler eller Richard Ashcroft) tenderar att få ett svalt mottagande av nostalgiska kritiker. Men för de mest hängivna fansen öppnar soloskivorna dörren till en personlig träff med artisten. Och det är smått fantastiskt att få vara med och beskåda mästarens vanlighet, försök och snedsteg – men också spontanitet, otvungna lust och träffsäkra storhet. En harmonisk popelit som gör musik utan att hålla upp pekfingret i den kalla trendvinden.

Efter det att superindiepopbandet Stone Roses splittrades i början av 90-talet har frontfiguren och alla anorakbeklädda popnördars vaggande gud, Ian Brown, släppt två soloplattor före ”Music of the Spheres”, som kom hösten 2001. Ett album som väldigt mycket liknar de två första soloplattorna, men som också bär tydliga spår av klassiska Stone Roses-spår som ”Fools Gold”, ”Adored” och ”Mercy Paradise”.

”Music of the Spheres” är en djungel av olikheter och nyfiket experimenterande. Man får stå ut med pinsamma spanska vaggvisor, entonigt tråkiga melodier, utdragna trip-hop-loopar – för att då och då finna riktiga guldkorn. Imponerande popestetik i form av intressanta sound och genuina melodier, som gör att man köper plattan om och om igen.

Något som emellertid genomsyrar albumet rakt igenom är den skönt självsäkra attityden och Ians slappa stämma och leverans. Exempelvis blir refrängen i snygga ”Stardust”:

”I'm made from stardust
Like a planetary sun
Same DNA as stardust
Like an elephants trunk
Is a snorkel full of water”

Både ödesmättat vacker och fyndigt rolig när en drömsk Ian slött stöter fram fraserna uppbackad av en tung distad basloop och ett Squire-doftande gitarriff.

Och fast jag baxnar när han släpper loss smaklösa Gary Moore-räkor på ”Forever and a day”, så köper jag den ovanliga chorusdränkta fusionsjazzflörten i spåret ”Whispers”. En coolhetsminister som låter oss få se den del av skivsamlingen som ligger gömd i en låda under sängen.

Den som inte orkar kolla in detta utmanande album, kan ju börja med första singeln ”F.E.A.R”. – en stenhård melodi, en ordlek, tunga trummor och snärtiga Kate Bush–stråkar. På singeln finns även videon till ”F.E.A.R”, tveklöst förra höstens coolaste.

Marcus Segersvärd, In Deed

Publicerad: 2002-11-23 00:00 / Uppdaterad: 2002-11-23 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1734

16 kommentarer

äntligen nån som fattar. men whispers är ju grym!

kafelnikov Oregistrerad 2002-11-23 00:18
 

Lyssnar på plattan as a write…

Alex Oregistrerad 2002-11-23 01:44
 

Äntligen får denna skiva lite uppmärksamhet.<br> Den har varit en av mina mest spelade sen förra året. Den sköna melodin och texten i 'Gravy Train' har läkt min själ flera gånger om.

<br>F.reeing E.xellence A.ffects R.eality <p>

Sedan en vecka tillbaka lever jag på remixskivan av 'Music of the spheres' 'Remixes of the spheres'

Sen vill jag rikta en stor ursäkt till Marcus, In Deed och Spiral Motion. I våras hade jag en alldeles för blöt kväll på Spiral Motions releaseparty på Crossroads, Uppsala. När jag vaknade dagen efter hittade jag en cd-skiva som In Deed hade gjort till spiralerna som present till efterfesten. Pimsamt. Eftersom jag skämts så mycket sen dess har jag inte vågat ge den till ngn kompis till In Deed eller Spiralerna. Om du Marcus vill ha tillbaka den. Skriv in en adress här så skickar jag den asap.

En stor ursäkt och ett stort tack till en god musiksmak.

Romeoblue Oregistrerad 2002-11-23 01:48
 

Underbar platta! Bra recension!

Nu sätter jag på den och somnar tryggt i fyllans sköna dröm!

Carlholt Oregistrerad 2002-11-23 02:12
 

—> Romeoblue

Ha, ha, vilken j-vla story. Hade glömt bort den skivan…

Nej för fan, behåll skivan. Lyssna speciellt på spåret med ”thailändaren”. Riktigt bra eller hur?

Kolla in http://www.indeedmusic.com också…(Guestbook)

Marcus - In Deed Oregistrerad 2002-11-23 02:28
 

Indeeed är förmodligen sveriges eller värdlens sämsta eller pinsammaste band. otroligt intetsägande.

ubb Oregistrerad 2002-11-23 02:37
 

Härlig recension!

nils Oregistrerad 2002-11-23 03:06
 

It ain´t cocain, champagne, gravy train. rätt tramsig skiva tycker jag. de första två soloplattorna var bättre måste jag säga. denna är alldeles för ojämn. Golden Greats innehåller knappt ett svgt spår ju.

Mos Oregistrerad 2002-11-23 03:28
 

ingen av soloplattorna är nån höjdare. ian brown kommer alltid att vara bäst när han var i roses. solo är det lite för flummigt och ojämnt…

Ubb: Indeed är inte sveriges sämsta på långa vägar. de har några riktigt bra poplåtar. konstigt att de inte är större snarare…

Konrad Oregistrerad 2002-11-23 12:28
 

När ska man få läsa en gästrecension där de inte citerar en text från skivan? Tror föresten att hon finskan inte gjorde det förra veckan. Whu!

In deed är inte speciellt bra. Noll utstrålning live.

ja Oregistrerad 2002-11-23 16:04
 

Grym skiva. ”Man får stå ut med pinsamma spanska vaggvisor, entonigt tråkiga melodier” – vilket skitsnack! El mundo pequeño är en riktigt bra låt.

Mad For It Oregistrerad 2002-11-23 17:36
 

Romeoblue:

Jag slog dig i dart den kvällen.

O. Oregistrerad 2002-11-23 20:01
 

In deed har en så grym låt Apologize. Hela den epn är en av mina favoriter.

Ska kanske kolla in mr. Brown…

Bondbrud Oregistrerad 2002-11-23 21:40
 

–>Marcus – In Deed

Vacuum cleaner (thailändaren) var helt klart rolig. Är det ngt som vi kommer få höra på nya skivan kanske?

—>O.

Jag tycker du ska dela min skam lite eftersom det var du som trugade i mig all alkohol. Skäms på dig.

Romeoblue Oregistrerad 2002-11-24 19:27
 

”Mercy Paradise”? sic

Fimpen Oregistrerad 2002-11-27 12:34
 

Bra skiva, bra recension.

In deed´s mary myself var sååååå skön ..när kommer nästa album?

Stefan

stefan Oregistrerad 2002-11-30 18:23
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig