dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sigur Rós: ()
() (CD) Sigur Rós
2002
Fat Cat/PIAS/Playground
6/10

Vacker

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

som min kärastes utandning. Mjuk som hennes kind. Sval som hennes ögonlock som klipper långsamt innan hon somnar.

Men för mig räcker det inte för att göra henne hel. Och det räcker inte heller för att jag skall tycka riktigt bra om Sigur Rós skiva.

Den är halv. Har utseendet, men inte styrkan min älskade har. Inte coolheten i hennes självklarhet och totala utstrålning. Inte tanken bakom som gör henne oberäknelig och därför omöjlig att tröttna på.

Visst, det är orättvist att jämföra en skiva med henne. Hon är allt, det kan (?) aldrig en skiva vara. Men ändå.

Jag har lyssnat länge nu och visst har den lyft. Visst är den stark i delar. Men den räcker inte riktigt till.

Att den är oerhört pretentiös är en sak som jag ogillar men också tycker väldigt mycket om. Det är skönt att någon vågar sticka ut hakan och vara så där jävla överpretentiös. En skiva utan namn, utan låttitlar. Och hela gruppen med sitt hemgjorda språk och konstnärliga uttryck.

Den kan gärna vagga mig en stund, men sen måste skivan kunna ta tag i mig och visa att den verkligen menar allvar. Jag saknar det med Sigur Rós. Kanske borde jag söka skivan mer själv. Hitta dess väsen, för det är väl det mesta ”()” består av. Väsen. Andar. Och jag kan se dem när jag drömmer mig bort, men ingen av dem dansar nära mig. Fladdrar aldrig förbi min kind och berör mig så där fullständigt. Jag saknar det verkligen. Och hoppades att de skulle klara det. Men inte.

När jag är på dåligt humör tycker jag Sigur Rós lika gärna kunde platsa i kategorin gregorianska munkar, men då vet jag att jag är orättvis och lite elak. Men gränsen är inte långt borta. De håller sig helt klart innanför den. Men. Jag gillar inte ens att jag tänker tanken.

Kal Ström

Publicerad: 2002-11-14 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-03 11:55

Kategori: Recension | Recension: #1724

32 kommentarer

Sigur, här är lite kopierad text från deras hemsidas Faq ;

what language does jónsi sing in?

on the first three albums (von, von brigði, ágætis byrjun), jónsi sang most songs in icelandic but two of them (von and olsen olsen) were sung in 'hopelandic'. all of the vocals ( ) are however in hopelandic. hopelandic (vonlenska in icelandic) is the 'invented language' in which jónsi sings before lyrics are written to the vocals. it's of course not an actual language by definition (no vocabulary, grammar, etc.), it's rather a form of gibberish vocals that fits to the music and acts as another instrument. jónsi likens it with what singers sometimes do when they've decided on the melody but haven't written the lyrics yet. many languages were considered to be used on ( ), including english, but they decided on hopelandic. hopelandic (vonlenska) got its name from first song which jónsi sang it on, hope (von).

Medlem 2005-06-15 10:23
 

Detta är deras bästa skiva. Basta! O helt klart en av de vackraste skivorna jag hört. 10/10!

Medlem 2005-05-24 17:31
 

Jag tror inte att Kal har förstått riktigt. Den här skivan är ingen skiva som man grips tag i på det sättet. Skivan är otroligt bra, men mer avslappnande. Så vacker så att man inte vet var man ska ta vägen. Den följer samma stil genom hela skivan, vilket gör att den är väldigt behaglig att lyssna till.

Medlem 2005-04-22 14:22
 

Stina – kolla längst upp till vänster på denna sida (om du inte hittar så är det http://www.sigurros.com)

Medlem 2004-04-28 09:43
 

Vaka är så äckligt bra!

Medlem 2004-05-10 09:06
 

Orättvist betyg. Skivan är som helhet komplett. Jag ska låta de spela Untitled 4 på min begravning. Vacker låt som nu flyter i mina vener.

eublepharis Oregistrerad 2004-09-05 16:18
 

Vad är de för adress till hemsidan?

Medlem 2004-04-28 08:43
 

upprör mig fortfarande att den här skivan fick det betyg den fick. lyssnar ofta på den. 10/10, helt klart.

stofer Oregistrerad 2003-12-26 00:56
 

Ganska tråkigt tycker jag nog. Hade väntat mig någonting annat.

Joshua Oregistrerad 2004-03-01 01:03
 

Vaka är så vacker. Skivan är underbar.

Alexander Oregistrerad 2004-03-30 09:45
 

det rör mig så otroligt. jag får sådan gåshud. jag kan fan inte ens andas. jag bara vrids omkring helt hjälplöst.. herregud alltså.

speciellt låt 6,7,8. i klass med mono's "the kidnapper bell" som fortfarande är den låt som rör mig mest i hela jävla världen. med underdrift.

Medlem 2004-04-15 02:22
 

syndigt dåligt betyg. 6/10?!

jocke Oregistrerad 2003-04-13 00:10
 

Jag tycker inte om att man använder ordet pretentiös på det där viset. En skiva kan aldrig vara ”överpretentiös” och samtidigt vara bra, efter man med pretentiös menar att man försöker uppnå något som antingen är ouppnåeligt eller som man inte är kapabel till att klara av. Man är helt enkelt för anspråksfull, och det är absolut inte Sigur Rós. Förstår dock ändå vad recensenten menar, men pretentiös! Bäh! Sigur Rós är underbara om man har ett jävla hjärta.

degenererad Oregistrerad 2003-01-01 15:15
 

Um, Sigur.. Texterna på hemsidan e fansens tolkningar av vad Jonsi ”sjunger”.. Å

”språket” alla talar om kallas för Hopelandish å e oftast bara jibberish..

Gemeni Oregistrerad 2002-12-12 14:56
 

varför tjatar alla om påhittat språk? gå in på sigur rós hemsida och LÄS texterna vet jag…

sigur Oregistrerad 2002-12-12 11:13
 

lite överdrivet att tala om en perfekt skiva får de är sällsynta men om nån gång 10/10 ska användas så är det på denna skiva..helheten som går från vaka till popplagid är så stark och så intensiv att något annat betyg inte finns..

dimanche russ Oregistrerad 2002-11-26 08:44
 

Låt 2 på skivan är bland det mest sorgliga (och bästa) jag har hört på bra länge. Det är helt fantastiskt att man kan göra sån här musik! Det lite tråkiga dock, är det sk. påhittade språket. Jag hade gärn suttit och ylat med om man visst en test att yla till. Det är så otroligt skönt att det kommer grupper som sigúr och sållar upp bland plastmusikträsket och all tjatig rap. Skiva får 9 av 10.

Contrastate Oregistrerad 2002-11-25 00:48
 

Varför är ( ) en pretentiös platta??? Att inte ha namn eller information på plattan är väl knappast pretentiöst, i så fall är det ju pretentiöst att ladda hem mp3:or eftersom dessa inte kommer med omslag. Och musiken är inte heller pretentiös, man kan inte slänga omkring med det uttrycket hursomhelst! När Goldie spelar in en hel CD med en symfoniorkester, men inte lyckas fylla speciellt många minuter med bra innehåll, DÅ är det pretentiöst. Sigur Rós lyckas ju på nåt sätt beröra en så sjukt mycket att man får ont i magen, hjärtat och fylls av varma rysningar och gåshud, då har dom väl inte tagit sig vatten över huvudet (dvs varit pretentiösa)?? Sen fattar jag inte att man som nån här skrev vill ta bort låt nr.7!!?? Den är ju den bästa låten!! En av de bästa låtarna jag hört någonsin, jag blir helt matt efter att ha spelat den! ( ) är inte riktigt lika bra som Ágætis Byrjun, men bra nära. Sigur Rós är det mest intressanta bandet som finns just nu. Utan tvekan.

Mikael Oregistrerad 2002-11-24 16:21
 

duger som narkos vid operationsbord…

zzzzz

perka Oregistrerad 2002-11-20 00:18
 

nja, mästerverk är väl lite fel att säga. men en AV årets bästa kanske man skulle kunna klämma ur sig. agaetis byrjun däremot är et mästerverk och slår ( ) med hästlängder.

stora engelska ordboken Oregistrerad 2002-11-18 02:09
 

Hu och nej, ett av årets bästa skivor? Den når inte ens min topp 20-lista.

martin friberg Oregistrerad 2002-11-17 15:01
 

jag håller med napoleon solo om att skivan kunde ha tjänat på att de utelämnat låt 5 eller 7. 5:an skulle nog jag välja i så fall. sedan hade jag gärna haft lite mer av den lekfullhet som återfinns på agaetis i form av trummaskiner, stororkestrar och ljudeffekter. ( ) är en aning för sparsmakad. men den är ändå väldigt bra, en klar 9:a.

björnw Oregistrerad 2002-11-17 01:16
 

Sången är radiohuvud så det stänker…

Mycket Eno i början, en hel del Pink F. i slutet, men ändå inte. Märklig platta. Jag återkommer om tio år.

byzanz Oregistrerad 2002-11-16 00:34
 

den här skivan är, i mitt tycke, om möjligt, ännu bättre än föregångaren. en självklar 10:a. tycker att låt 5 och 7 är de absoluta höjdpunkterna. Sigur Rós vågar ta ut svängarna ännu mer den här gången. men jag förstår inte varför alla måste jämföra dem med Radiohead hela tiden. de har i så fall betydligt mer gemensamt med tidiga Pink Floy eller Dead can dance…

Andrew Oregistrerad 2002-11-16 00:20
 

Håller med recensenten och signatur Tobbe när det gäller betyget.

Anders Jakobson Oregistrerad 2002-11-15 16:17
 

Den är fan för lång. Hade dom skippat typ låt 5 och 7 så hade det blivit en 10/10 helt klart. Inte för att de är dåliga låtar men det blir lite tröttsamt med det långsamma tempot och ylandet just i sista delen. Första är så otroligt vacker att det inte gör något.

Napoleon Solo Oregistrerad 2002-11-15 14:02
 

Det är en bra skiva, men inte i närheten av Agaetis Burjyn. Nope.

Tobbe Oregistrerad 2002-11-15 13:20
 

yep, alla ha sagt det. ( ) är ett mästeverk. 10/10 rakt av. Skivan är allt. Den har allt. Den består av allt. Livet. Lidandet. Lekfullheten.

Det komiska i det hela är att den totalt knockar ”Agaetis Burjyn” utan några problem. ( ) är så mycket skörare, så mycket mer av allt. Den är allt helt enkelt.

morten Oregistrerad 2002-11-15 13:55
 

Det här är, för mig, den bästa skivan som kommit på ett par år, men jag förstår om man inte tilltalas av den. Tycker man om vemodiga låtar så är det här man måste ha.

För övrigt tänker jag aldrig på andar och väsen när jag lyssnar på Sigur Rós.

Mysen Oregistrerad 2002-11-15 12:20
 

6/10!!! förstår inte… skivan är ett mästerverk. solklar 10/10. Kanditat till årets skiva 2002.

kiilen Oregistrerad 2002-11-15 11:27
 

Kal, du har inte fattat nåt. Skivan är det bästa på länge. Mycket länge. En klar 10/10.

Johan Oregistrerad 2002-11-14 22:54
 

[...] som den sjätte obetitlade låten från () som följde med som livevideonedladdning när man förbeställde Með suð í eyrum við spilum [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig