dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Soundtrack: Krush Groove
Krush Groove (LP) Soundtrack
1985
Warner
4/10

Soundtrack av historiskt värde

Lyssna

Sök efter skivan

Den mest kända av alla de bedrövliga hiphopfilmer som spelades in i mitten av 80-talet är ”Krush Groove”. Filmens handling är löst baserad på Russell Simmons liv. Men mest av allt var den ett ganska blekt försök att mjölka lite pengar av vad de flesta räknade med skulle vara en passerande fluga.

Filmens förtjänst ligger i de framträdanden med Run DMC, Fat Boys och dåtidens största breda hiphopstjärna Kurtis Blow. LL Cool J dyker också upp i en fantastisk cameo. Men som film betraktat är den inte mycket att hurra för även om den så klart har ett visst nostalgiskt värde idag.

Soundtracket fungerar som ett utmärkt tidsdokument över vad som hände på hiphop- och soulscenen 1985. Alla de stora (Chaka Khan, Kurtis Blow och Sheila E) och ett par heta nykomlingar som LL Cool J, Run DMC och Beastie Boys finns med.

Många av låtarna är hårt märkta av tidens tand och det är väl egentligen bara LLs monumentala ”I Can't Live Without My Radio” som fortfarande håller på riktigt. Beastie Boys ”She's On it” var länge något som samlare sökte, men det finns en anledning till att den inte fick plats på ”Licensed to Ill”.

Det ena av de båda titelspåren har förvisso ett visst kuriosavärde. Där möts Run DMC (deras enda medverkan på skivan), Fat Boys, Sheila E och Kurtis Blow i vad som var att likna vid ett möte mellan det gamla gardet och de nya. Kurtis försvann ut i osynligheten. Run DMCs era hade bara börjat.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-11-08 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 13:24

Kategori: Recension | Recension: #1704

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig