dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

The Smashing Pumpkins: Mellon Collie and the Infinite Sadness
Mellon Collie and the Infinite Sadness (CD) The Smashing Pumpkins
1995
Virgin
9/10

Skivan i mitt liv

Lyssna

Sök efter skivan

När Billy Corgan efter storsuccén ”Siamese Dream” sade att nästa album skulle bli ett dubbelalbum kunde man nästan skaka på huvudet och tycka att han var galen. Det var det också många som gjorde. Albumet skulle bli det sista där Smashing Pumpkins gjorde gitarr-rock och Corgan tänkte avsluta den delen av gruppens karriär på ett storslaget sätt. Han lyckades.

Första gången jag kom i kontakt med Smashing Pumpkins var i oktober 1995 när jag såg videon till ”Bullet with Butterfly Wings”. Jag gillade låten skarpt, trots att jag på den tiden huvudsakligen var förtjust i eurodance och dylikt skräp, om än på väg ifrån sådana dumheter. Folket som såg videon tillsammans med mig skämtade om Corgans nasala röst. Själv satt jag tyst och njöt. (Jag var dessutom imponerad av att både gitarristen och basisten i ett så stort rockband var tjejer. Två år senare fick jag reda på att gitarristen hette James.)

Åren gick och så småningom köpte jag ”Mellon Collie and the Infinite Sadness” våren 1998, enbart på grund av denna låt. Jag åkte hem för att lyssna. Jag häpnade.

Att höra ”Mellon Collie and the Infinite Sadness” är som att lyssna på en lång och storslagen symfoni. Jag förundrades över att samtliga låtar var så bra och att så många olika sorters musik kunde samsas på en skiva av ett och samma band. Lugna visor och symfoniska verk återfanns bredvid rå bullrig rock och drömlik gitarrpop. Större delen av skivan har en välgjord, tjock produktion med många lager som är den största orsaken till att musiken för tankarna till en symfoni. På ”Tonight, Tonight”, som blev en av skivans största hits, används dessutom en livs levande symfoniorkester.

I texterna på ”Mellon Collie” finns en mystik och ett bildspråk vars like jag ej har skådat någon annanstans i musikvärlden. Oavsett om det rör sig om kärlek, klagan, raseri, bissariteter, sorg eller glädje så känns det som att bläddra i en sagobok när man öppnar texthäftet. En sagobok som egentligen inte handlar om något annat än Billy Corgans liv, men beskrivet i storslagna och vackra ord. Pretentiöst? Javisst. Men många föredrar det framför trist vardagspoesi.

Även om Corgan givetvis är förgrundsfigur i gruppen får inte resten av bandet glömmas bort. Corgan personifierade bandet, men utan de andra skulle det inte ha varit samma sak. Det märker man inte minst nu när hans nya band Zwan börjat röra på sig. Corgan gör inte allt. De andra påverkar. James Iha bidrar med en hel del gitarrslingor som är viktiga för bandets sound, och utöver det låtskriveri på två låtar. Herr Iha figurerar ju förresten ofta i Sverige nuförtiden. Ni kanske läste att han och låtskrivarkompisen Niklas Frisk blev rånade utanför en krog i Stockholm. Dessutom så dyker han upp som saxofonist på The Sounds debutskiva. Även basisten D'Arcy drar sitt strå till stacken. Trumslagaren Jimmy Chamberlin, vars spel nådde sin kulmen på ”Mellon Collie”, bidrar med sin jazzbakgrund till rytmer som ofta är väldigt viktiga för att bandet ska få sin speciella personlighet. Smashing Pumpkins låter inte som vilken alternativrock som helst, och inte bara på grund av Corgans röst.

I och med pianoklinket i inledningen av denna mastodontskiva dras jag in i en sagovärld som är både underbar och kaotisk, och jag tar inte farväl av den förrän skivans sista pianotoner tunnats ut. Många säger att skivan kunde ha kortats ner till en enkelskiva och att man då hade fått ett ännu mer slagkraftigt album än vad detta, ett av 90-talets bäst säljande rockalbum, blev. Jag tycker inte det. ”Mellon Collie and the Infinite Sadness” är ett mästerverk som för mig öppnade dörren till Smashing Pumpkins underbara musik. Men inte bara det. Faktum är att denna skiva öppnade dörren till hela mitt musikintresse.

Visst har väl magin försvunnit lite med åren, man har förändrats själv och man upptäcker ständigt ny musik, men ”Mellon Collie” kommer för alltid vara den viktigaste skivan i mitt liv.

Johannes Bengtsson

Publicerad: 2002-10-26 00:00 / Uppdaterad: 2002-10-26 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1685

55 kommentarer

härlig skiva, härlig recension.

tjo Oregistrerad 2002-10-26 00:03
 

Ska försöka sälja den senare idag.

Alias Oregistrerad 2002-10-26 00:05
 

den är ganska överskattad både 'siamese dreams' och 'adore' är bättre.

De lugna låtarna är genomgående riktigt bra men då hårda låtarna har riktigt äckliga hårdrocksriff (vilket det inte var på 'siamese dreams'). Sen är de inte särskilt melodistarka heller. Dock ett helt ok album. Men inte så bra som vissa vill göra gällande och absolut inte 9/10

Nr 1 (nästan) Oregistrerad 2002-10-26 00:09
 

Fast alltså, vissa hårda låtar (bullet with butterfly wings tex) är ju riktigt bra.

Nr 1 (nästan) Oregistrerad 2002-10-26 00:11
 

Fast å andra sidan, man ska ju inte vara butter. Så låt oss säga 8/10.

Nr 1 (nästan) Oregistrerad 2002-10-26 00:13
 

Typiskt nu måste jag in i garderoben och leta fram den….och jag som har ont i huvudet och allt.

Nr 1 (nästan) Oregistrerad 2002-10-26 00:13
 

Med tanke på att det är en dubbel håller den exceptionellt hög klass. Jag skulle ge betyget 4 eller 5 till 70-75% av låtarna. Helt enkelt makalös skiva. 90-talets bästa skiva – lätt.

byzanz Oregistrerad 2002-10-26 00:16
 

Hur kan den vara 90-talets bästa den har ju en hel del svaga låtar.

Nr 1 (nästan) Oregistrerad 2002-10-26 00:26
 

jag tycker också att skivan är lite överskattad.. fast den är fortfarande värd att ha.

nils Oregistrerad 2002-10-26 00:44
 

Skivan som visar allt!

Billy Corgan är gud!

Mattias Oregistrerad 2002-10-26 01:00
 

Bra Johannes! Du nitade fast det mesta där tycker jag.

martin friberg Oregistrerad 2002-10-26 09:33
 

Fantastiskt bra recension.

Henke Oregistrerad 2002-10-26 10:05
 

10/10

Gabba hey hey! Oregistrerad 2002-10-26 10:34
 

Wooho Johannes :-)

Superbra recension!

Frida Oregistrerad 2002-10-26 10:59
 

filtrera bort skiten och gör skivan till 1 cd så är den riktigt bra.

f Oregistrerad 2002-10-26 11:07
 

Jag tog dom bästa låtarna från den och spelade in ett otroligt bra band som absolut får högsta betyg!

Skogen Oregistrerad 2002-10-26 13:26
 

Så här skrev jag när jag utsåg denna platta till 90-talets bästa skiva i min lokaltidning:

Den fick inte bra recensionen när den kom. Recensenterna tyckte att det var pretentiös och bara för mycket. Problemet med oss recensenter är att vi oftast bara har ett par få dagar på oss att lyssna och tycka om viktiga skivor. Bolagen skickar ut skivorna sent och den eviga deadlinen styr omdömet. Så hur skulle recensenterna kunna tycka till om 28 låtar, sammanlagt 122 minuter musik, på bara några få lyssningar?

Så jag förstår recensenterna. Personligen satte sig dubbel CD:n vid första lyssningen. Jag var student igen och mitt känslomässiga liv var instabilt, så av någon anledning kunde jag relatera till alla låtar. Jag blev arg till ”Jellybelly”, fick spring i benen av ”1979”, blev tagen av ”Thru the Eyes of Ruby” (speciellt live på Johanneshov) och jag deppade och längtade till ”By Starlight”.

Billy Corgan ville göra något slags avslut för en viss del av Smashing Pumpkins karriär med ”Mellon Collie and the Infinite Sadness”, och det verkar som han hade mycket att säga då skivan genererade fem singlar med inte mindre än 23 b-sidor, där en låt dessutom var ett collage av hela 70 (!) låtar där endast en eller två dök upp i något annat sammanhang. Detta innebär att minst 120 låtar figurerade kring denna 90-talets bästa skiva.

Pretentiöst? Ja, men oerhört inspirerande.

Anders Jakobson Oregistrerad 2002-10-26 15:40
 

ok. fint.

bland de bästa skivorna jag har i min lilla samling. Så pretto är den väl inte?

lammet Oregistrerad 2002-10-26 15:59
 

Vissa band gör schyssta låtar som tillsammans gör en platta bra men SP har i Mellon Colli ett så jävla grymt album där helheten gör den så speciell och inte de enskilda låtarna i sig (därmed inte sagt att de inte är lysande i sig), jag skulle inte vilja filtrera bort en ända låt för då blir det inte samma grymma upplevelse som det är varje gång man betar igenom hela plattan i ett kör.

Svecke Oregistrerad 2002-10-26 16:05
 

”Trumslagaren Jimmy Chamberlin, vars spel nådde sin kulmen på ”Mellon Collie”, bidrar med sin jazzbakgrund till rytmer som ofta är väldigt viktiga för att bandet ska få sin speciella personlighet”

Lite av ett understatement, får jag några förslag på en säkrare trummis än honom, så skall jag gladeligen kolla upp det..

Algot Oregistrerad 2002-10-26 16:33
 

Anders, den fick relativt bra recensioner när den kom minns jag. Bl a Expressen gav 5 getingar, vilket ledde till att jag köpte skivan samma dag.

martscape Oregistrerad 2002-10-26 17:02
 

Nr 1 skrev:

”Hur kan den vara 90-talets bästa den har ju en hel del svaga låtar.”

Det är oerhört mycket svårare att göra en stark dubbelcd jmfrt med enkelcd. Man lade ribban på 2.50 och klarade, därför är det 90-talets bästa utgivning.

byzanz Oregistrerad 2002-10-26 17:15
 

martscape, kom du ihåg vem som recenserade? Vore intressant att veta.

byzanz Oregistrerad 2002-10-26 17:17
 

Bra recension och en underbar platta, kul att den recenserades så att jag fick upptäcka den på nytt…

hypotetisk Oregistrerad 2002-10-26 17:36
 

Kunde du inte ha kostat på dig att ge skivan i ditt liv en tia? Jag tycker du ska ändra till en tia. Det är skivan i ditt liv värd.

Peter Hansson Oregistrerad 2002-10-26 17:52
 

Peter Hansson > Det var inte jag som skrev rubriken faktiskt… =) Det är den viktigaste skivan i mitt liv, men jag tycker det finns bättre skivor. Det är inte ens Smashing Pumpkins bästa. För det är ju Gish. =)

Johannes Bengtsson Oregistrerad 2002-10-26 18:07
 

Johannes: Är det här en av de recensioner du har lagt upp på minga.nu tidigare? Jag tycker mig känna igen åtminstone stycken av den.

Lourinho Oregistrerad 2002-10-26 18:28
 

Lourinho > Japp det är en minga-recension som jag skrivit om lite.

Johannes Bengtsson Oregistrerad 2002-10-26 18:34
 

denna skivan förtjänar minst en 10:a!

Andrew Oregistrerad 2002-10-26 18:44
 

Snälla, gå vidare…

Björn Oregistrerad 2002-10-26 21:34
 

Klart bra men Siamese dream är bättre. Adore är inte samma stuk.

Z Oregistrerad 2002-10-26 22:23
 

byzanz: tyvärr minns jag inte vem recensenten var.

martscape Oregistrerad 2002-10-27 00:45
 

10/10. Deras bästa skiva. Vissa klagar på att den är för lång och att man kunde korta ner den till en skiva osv men jag lyssnar på ca 20-25 av låtarna när jag väl lyssnar på den vilket är ett väldigt bra betyg för en dubbel.

Robert Oregistrerad 2002-10-27 09:07
 

Utan tvekan deras bästa!!!

En tia är det minsta den är värd…

linn Oregistrerad 2002-10-27 11:24
 

1979. oh my

hobson Oregistrerad 2002-10-27 14:57
 

Köp Siamese Dream istället! Överlägsen!!!

Dave Oregistrerad 2002-10-30 09:35
 

Fin recension. Kärleken lyser igenom. Men det hela känns lite märkligt. ”Mellon Collie” var i min värld mest den tungfotade uppföljaren till förträffliga ”Siamese Dream”.

Bemp Oregistrerad 2002-11-01 17:00
 

90-talets viktigaste och intressantaste skiva, någon som påstår nått annat har inte gett denna dubbel den tid den förtjänar… Smashing Pumpkins bästa helt klart, Siamese Dreams kommer knappt i närhet av fulländning, vilket säger en hel del med tanke på vilket mästerverk också siamese dream är… Nej, Mellon Collie and the Infinite Sadness går bannemig inte höja till skyarna tillräckligt högt… Den bra på alla möjliga sätt, den innehåller starka låtar, har fantastisk (utan att vara polerad) produktion och ett extremt brett spektra… Viktigaste skivan i mitt liv, lätt.

MrTambourineMan Oregistrerad 2002-11-01 18:21
 

Ja just det, jag höll på o glömma. EN NIA? Hmpf, något annat än en tia är befängt, otroligt missvisande och tamejfaaen felaktigt… Vi är ju i o för sig alla tolkande individer, men när de gäller denna skivan finns de ingen pardon…

MrTambourineMan Oregistrerad 2002-11-01 18:23
 

10/10 – försök inte med något annat! billy corgan ÄR gud. sådeså. gish är bra, och siamese dream jävligt bra den också, men de är inte lika drömska.

mellon är min allra käraste skiva. den är alltid med. jag vissnar utan den. puss.

matilda Oregistrerad 2002-11-02 22:54
 

Det är en bra skiva, visst, men inte fantastisk. Det är på tok för mycket, i princip, olyssningbara spår för att kunna kallas 90-talets skiva. Fast Corgan skall ha all heder åt anrättningen. Det är ju inte många som släpper en fet dubbel i dessa dagar…

B-tollet Oregistrerad 2002-11-04 23:34
 

DU, B-tollet, nämn ett enda olyssningsbart spår på denna dubbel! Nämn en mindre bra låt överhuvudtaget! Nej nej… Tvärt emot va många tror, tycker och säger så är mellon collie en otroligt jämn skiva. PRECIS ALLA låtar är underbara… Ingen utfyllnad någonstans faktiskt. Vilket är frågon om någon annan lyckats med på en dubbel med kring 30 låtar???

MrTambourineMan Oregistrerad 2002-11-07 17:07
 

Håller med 100 %. När jag upptäckte skivan 1996 brukade jag ligga på golvet och bara häpna. Siamese dream är visserligen bäst, men det var Mellocollie som gjorde mig till Sp fan.

Zero Oregistrerad 2002-11-15 17:39
 

På tal om Zwan… Kan man vänta sig en recension här på DSC av Mary Star of The Sea? Med tanke på att den släpptes idag och är väldigt bra – en trevlig fortsättning på sagan om Herr Corgan…

Sebastian Oregistrerad 2003-01-28 18:41
 

Jag var på god väg att dissa denna skiva totalt. Minns att jag vid ett flertal tillfällen sågade ner på den och tyckte att den hade alltför många dåliga och oinspirerande spår. Tack och lov gav jag den till slut en ärlig chans och jag kom på mig själv att jag allmer började gilla den. Idag är den en av mina käraste ägodelar.

Det finns ingen skiva som är präglad av en sådan fantastisk mystik. Den har 28 spår och jag vågar säga att åtminstone 25 av dom låtarna är bra eller ruskigt bra. Men tänker jag efter riktigt noga så finns det nog inte en enda låt som inte fyller någon funktion.

Kanske världens bästa skiva.

pug Oregistrerad 2003-04-02 12:49
 

Jo. 90-talets bästa, efter Achtung Baby.

Min flickvän köpte den begagnad i helgen, för 75 spänn! Kap…

Men kan inte sluta förundras över att Machina 2 aldrig kom ut ordentligt. Den är typ 10ggr bättre än Machina. De som vill ha en kopia kan mejla mig sin adress. (Är med i Machina 2-gerillan..)

per Oregistrerad 2003-04-02 14:41
 

ojdå, där fanns det ingen länk nej. Mail: per@formtech.se

Per Oregistrerad 2003-04-02 14:43
 

måste tillsammans med OK Computer vara en av 90-talets bästa skivor

palm Oregistrerad 2003-05-01 18:48
 

En väldigt bra skiva men som vanligt när det gäller dubbelskivor så finns där en del spår som hade gjort sig bäst i papperskorgen. 7/10 hade räckt.

OlePop Oregistrerad 2003-06-24 23:24
 

Betyg: 11/10 … man ska hålla sig till betygsgränserna … men ibland finns det undantag som bekräftar regeln .. MCIS är ett sådant! .. Vaggvisor blandat med Metal blandat med rock … alltíhop av HÖGSTA kvalitet … man blir nästan tårögd =')

Muzzle Oregistrerad 2003-06-28 21:15
 

Den bästa skivan som smashing pumpkins har släppt helt klart, lite kul att de är en dubbel. alla låtar funkar riktigt bra förutom thru the eyes of ruby, varför gjorde dom den låten över huvud(värk)taget?

Medlem 2005-01-29 16:18
 

oj jag menade att Tales of scorsched earth, den ger mig verkligen huvudvärk

Medlem 2005-01-30 13:41
 

9/10

Helt klart en av de skivor jag hört med bäst intro-del..

För övrigt SP's absolut bästa.

Medlem 2005-07-23 16:39
 

Siamese Dream är de bästa SP har gjort de måste ju alla som lyssnat egenom allt de gjort tycka?

Måste bara lägga till att faaaan va ja gillar låten ”Eye”, den hade väll bäst passat in på adore om man tänker stuket men för er som inte hör låtet ”Eye” se till att göra de!

Teodor Medlem 2007-05-24 19:07
 

ja, ”Eye” är en skön dänga.

Kul att se den här recensionen igen – var det verkligen 4½ år sen? Då hette jag martscape. Och Watcher hette byzanz. Och Bemp var med. Good times.

Medlem 2007-05-24 21:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig