dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ossler: Den siste som kom ut
Den siste som kom ut (CD) Ossler
2002
Dust Music/V2
7/10

Nya sidor av Ossler

Lyssna

Sök efter skivan

Osslers tredje skiva är en av de första releaserna från skivbolaget Dust Music, som ägs av bl.a. Thåström och Hell (Niklas Hellberg).

”Den siste som kom ut” är precis som föregångarna ”Hotel Neanderthal” och ”Desorienterad” fylld med spännande låtar. Ossler håller sig inte inom några givna ramar, skiter i marknadsanpassning och inställsamhet. Resultatet brukar tilltala recensenter och kritiker – och det lär det göra den här gången också.

Mattias Hellberg och Gustaf Kjellvander är några av gästerna på skivan, som är inspelad i Malmö, denna sommar.

Där ”Desorienterad” var en ganska mörk historia, andas ”Den siste som kom ut” mer ljus. Det låter fortfarande dynamiskt. Ibland avskalat och värmande, ibland elektrifierat och ångestladdat. Hela tiden med en utanpåliggande nerv som stryks under av det konstanta nyttjandet av diverse välljud och oljud ute i periferin. Som det avlägsna pianot i ”Smak av hund”, de skärande tonerna i ”En blind åsna”, eller det som låter som en såg i ”Över taken här i stan”.

Men samtidigt balanserar Ossler hela tiden på gränsen till det överdrivet pretentiösa. Texterna är mer lyrik än ordinära låttexter. Kryddat med de arrangemang Ossler gör kantrar låtarna faktiskt ibland. Det blir liksom för tungt och genomtänkt.

Men det finns flera riktigt stora stunder på ”Den siste som kom ut”. Inledande ”Smak av hund” är en sån. Tungt driv. Snyggt piano i kulissen. En utmärkt låt för bilfärder i regn. Tom Waits-liknande ”Vals kl.2″ är en veritabel orgie i dekadenta ljud och varietévibbar. Den stegras och intensifieras och lugnar ned sig igen. Effektfullt och omedelbart.

Låten jag spelat mest är ”Käre lille bror”. Den rullar fram ur högtalarna som ett tungt lok. Texten är en målade berättelse om två bröder. Den innehåller många sköna detaljer. Melodin stark och texten en skön berättelse. En låt som förtjänar en stor publik.

Avslutande ”En helt annan sång” är också en av skivans höjdpunkter. Den börjar som en ballad. Ossler sjunger:

”En helt annan sång
Vill jag spela för er
Bara en enda gång
Sen aldrig mer
En tre, fyra ackord
Blir nog bra i min sång
Just i den följd som jag hörde på radion en gång
En början i moll ska jag snart leta mig ur
För det är en helt annan sång
och den slutar i dur”

Sen kommer blåset. Trummorna. Intensiteten. Låten lyfter en kort stund för att avslutas med några minuters inspelade ljudkulisser som knappt går att höra. Den är en av de snyggaste bagateller jag hört i år.

En klockren avslutning på en spännande skiva – från en spännande artist. Inte inställsam. Inte marknadsanpassad. Oerhört kreativ visar Ossler ständigt upp nya sidor.

Precis som med tidigare Ossler-skivor behöver jag mer tid för att riktigt lära känna den här skivan. Varje genomlyssning händer något nytt.

Men jag vet redan nu att den kommer vara min kompis väldigt, väldigt länge.

Fredrik Welander

Publicerad: 2002-10-24 00:00 / Uppdaterad: 2002-10-24 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1683

6 kommentarer

Ossler blev det ja. Karlstad. Jaha.

Robert Oregistrerad 2002-10-24 00:01
 

tjoho, jag kom 2:a

apan krille Oregistrerad 2002-10-24 10:19
 

En bra och målande recension. Man blir sugen på att lyssna mer! Osslers cover av covern (!) ”Jag ger dig min morgon” är annorlunda och intressant!

Hilly Oregistrerad 2002-10-24 10:24
 

Efter att ha hört ”Jag ger dig min morgon” har jag inte vågat testa Ossler, men denna recensionen har fått mig på andra tankar. Bra.

TBjorn Oregistrerad 2002-10-24 10:45
 

Låter otroligt spännande! springer ut och köper på en gång!

Ossler är grym!

Öronsus Oregistrerad 2002-10-24 12:21
 

fan vi behöver inte mer sån här jävla skit nu,… nog nu !

ulf Oregistrerad 2002-10-24 17:42
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig