dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Suede: A New Morning
A New Morning (CD) Suede
2002
Sony
6/10

Ett fynd i reabacken

Lyssna

Sök efter skivan

Brottet: Brett Anderson har slutat med knarket och blivit mer levnadsglad och utåtriktad.

Straffet: Lagens strängaste. Att öppet hånas av de kreddigaste recensenterna. De står på rad och argumenterar alla på samma sätt:

Narkomanen Brett Anderson är mer intressant än sångaren/låtskrivaren Brett Anderson.

Ett harmoniskt Suede vill ingen ha.

Utveckling/förändring är jobbigt.

För mig avslöjar den argumentationen bara recensenternas cyniska jakt på nya sensationer. Det är så förbannat viktigt att hela tiden droppa nästa stora hype, före alla andra. I själva verket är det nog drivkraften för de flesta manliga musikjournalister.

Men sensationsjakten har kompletterats med driften att på tydligast möjliga sätt öppet håna och klä av de artister man själv helgonförklarat några år tidigare. Band som upplever det nu är Oasis och Suede. Andra kommer drabbas på samma sätt.

Skribenterna framstår som små osäkra pojkar som inte har något eget liv – utan hela tiden måste mäta sig själv efter andras måttstockar. Ha snyggast toppluva och vara tuffast i klassen, liksom.

Problemet är att man med en sådan syn på livet missar en hel del av godsakerna som finns därute.

”A New Morning” är absolut ingen sensation – med Suedemått mätt. Den är snarare en naturlig utveckling av detta band. Nyktrare och äldre har Suede gjort en skiva som andas lugn, harmoni och viss mättnad. Inga saker vi förknippat med bandet tidigare. Om debuten och ”Dog Man Star” var ledmotiv till frustrationen, ”Coming Up” ett ledmotiv till ruset och ”Head Music” bakgrundmusik till efterfesten – då är ”A New Morning” skivan som kompar promenaden dagen efter. Eftertänksam och lugn.

Pojkarna i Suede har mognat. De har blivit män, men de låter fortfarande som sig själva. Den som påstår att de inte gör det har inte lyssnat på riktigt.

Men visst, låtmaterialet inte lika starkt som tidigare. De flesta låtarna rinner ut ur högtalarna utan att göra så värst mycket väsen av sig. Behagligt tillbakalutat, men mest som snygga ljudkulisser. ”Positivity”, ”Lonely Girls”, ”Astro Girl” och ”One Hit to the Body” – alla i ett liknande tempo. Mat Osmans basgångar är precis lika snygga som vanligt. Brett Andersons röst har blivit mörkare och spricker ibland – men det låter bara bra. Alex Lee, som tagit över efter Neil Codling, lägger snyggt munspel på skivans bästa låt – ”Obsessions”.

Med en låt som ”Obsessions” återtar Suede mycket av den mark som förloras genom övriga låtar. Den känns hämtad från ”Coming Up”. Fart, driv och nonsensord sköljer över mig på ett patenterat Suede-sätt. Även i ”Beautiful Loser” och ”Streetlife” får jag liknande känslor.

Även några av de lugnare låtarna är riktigt lyckade. ”Untitled…Morning” är sammansatt av två låtar. Den första, ”Untitled”, med harmonier som påminner om flera av låtarna på ”Sci-fi Lullabies”. Snyggt, dystert och dekadent. Andra delen, ”Morning”, är en långväga släkting till ”The Living Dead” och ”Crack in the Union Jack”.

Självklart är detta inte bandets bästa skiva. Men vem hade på allvar trott att Suede skulle överträffa sina egna klassiker? Bandet fortsätter istället sin naturliga utveckling mot ett lugnare och mer tillbakalutat sound.

Indiepopens gudar har vuxit upp och gått vidare. Men pojkarna som höjde dem till skyarna för tio år sedan har inte gjort det. De står frustrerat kvar och stampar på samma ställe, och hade hellre sett guden med den vackra snedluggen död av en överdos.

Därför är det följaktligen Suedes tur att sågas ned och förnekas. Men det för det goda med sig att denna skiva kommer kunna fyndas i realådorna ganska omgående. Då kan du köpa en bra skiva till ett riktigt bra pris.

”A New Morning” är precis som Oasis ”Heathen Chemistry” varken är värd att hata eller dö för. Men rätt skön att lyssna på.

Ett fynd i reabacken.

Fredrik Welander

Publicerad: 2002-10-10 00:00 / Uppdaterad: 2002-10-10 00:00

Kategori: Recension | Recension: #1660

17 kommentarer

Äntligen en vettig recension av skivan! Tack, även om jag inte håller med om vissa mindre detaljer.

Livia Oregistrerad 2002-10-10 21:53
 

Tack för en suverän recension. Inte främst för din åsikt om Suedes nya, vilken jag som Suede-fan är helt ok, inget mästerverk, men ändå bra musik helt enkelt.

Framförallt så håller jag helt med dig om sveriges recensenter. Den allmäna sågning som gjorts av Suedes nya verkar inte vara baserad på hur musiken låter utan som du säger på huruvida Brett knarkar eller inte! Vad är det för fel på svenska recensenter egentligen?

/Magnus

Magnus Oregistrerad 2002-10-11 09:33
 

Kul med lite nyans än de sågninger skivan fått. Jag håller med dig.

Uffe den tuffe Oregistrerad 2002-10-12 20:55
 

Suede är slut och de har de varit sen Butler slutade. De har inte gjort en bra låt sen dess.

B Butler Oregistrerad 2002-10-13 01:04
 

Äntligen!!

Kan inte säga att jag väntat ihjäl mig på den här recensionen för jag trodde aldrig att dagensskiva skulle skriva den på detta viset. Måste säga att det är det bästa på länge på siten. En recension där någon verkligen lyssnat på skivan och inte skriver en massa ”skit” om hur sångaren mår och hur hemskt synd det är att han blivit ”normal”. All heder till Fredrik som går mot strömmen!! Makalöst!

poker Oregistrerad 2002-10-13 10:32
 

Tycker åxå det var en väldigt bra recension. Jag läste precis en recenion om den här skivan på en känd tidningssajt och blev mörkrädd.Den kunde lika gärna vara skriven innan han ens hade lyssnat på skivan.Frågan är ju om han har gjort det eller bara tittat på fodralet.

Personligen tycker jag att ”A new morning” är det bästa dom gjort sedan ”dog man star”. Även om brett inte sjunger så bra som på den tiden så har han åtefått känslan och attityde, som saknats på de två senaste eller i alla fall på ”headmusic”.

hej!Och välkomna tillbaka suede.

mikael larsson Oregistrerad 2002-10-13 12:41
 

Hur många bra låtar har Butler gjort sedan han slutade i Suede?

Ingen.

Spärrvakten på Sockenplan Oregistrerad 2002-10-13 19:41
 

Tänkte bara instämma i hyllningskörerna till recensenten. Men jag skaffar nog plattan mot bättre vetande bara för att det är Suede. Ungefär av samma anledning som jag fortsätter, mot bättre vetande, att köpa Metallica skivor. För kanske ändå har recensenterna missat något, kanske växer CDn efter några lyssningar, kanske ändå…

Ghwomb Oregistrerad 2002-10-14 00:37
 

Fy vilken bra och sann recension!

bk Oregistrerad 2002-10-14 10:48
 

Den här skivan suger och det har ingenting med några recensenter att göra. Fredrik måste ha fått knäck i öronen.

Staffan Oregistrerad 2002-10-14 15:50
 

Du har helt klart rätt i att det absolut viktigaste för många (inte bara recensenter) är att tycka ”rätt” än att ha en annorlunda åsikt. Mycket bra.

Robban Oregistrerad 2002-10-14 19:55
 

Jag har sagt det förut – Fredrik är den bästa recensenten på dagensskiva.

Mad For It Oregistrerad 2002-10-15 10:56
 

SÄG EN ENDA SKIVA SOM SLÄPPTS I ÅR SOM ÄR BÄTTRE. *FINNS INGEN BÄTTRE*

Kalle Kuling Oregistrerad 2002-10-15 14:49
 

Medelmåttig skiva. Jag ger den betyg 5/10. Förra skivan ”Head Music” var ett riktigt bottennapp.

Det som lyfter den här skivan är låten ”Astro girl”. Förmodligen den bästa låten Suede skrivit sedan ”Coming Up” skivan. Men man undrar varför Brett har övergivit helium (som han använde flitigt på ”Coming Up”) och övergått till kedjerökning?

Nisse på manpower Oregistrerad 2002-10-15 23:38
 

Vad är dagensskiva.com? En plats där man recenserar andra recensenter eller en plats där man recenserar skivor? Fredrik väljer att vinkla sin recension på hur andra rockrecensenter ser på Suede.

Är det inte dags att du blir rockrecensent i stället för att minimera din egen roll till att vara en betraktare av andras recensioner?

Håkan Oregistrerad 2002-10-23 02:41
 

Äntligen en rescensent som har nåt i skallen. Håller fulständigt med dig!

Shakermaker Oregistrerad 2003-02-21 21:59
 

betyg: 1/100

och det HAR betydelse om brett har chinos eller inte.

eller som neil tennant sagt ”popmusik handlar bara om två saker: förändring och kläder”

innerflight Oregistrerad 2003-03-31 19:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig