dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Ebba Forsberg: True Love
True Love (CD) Ebba Forsberg
2001
MNW
9/10

Vad hände med uppmärksamheten?

Lyssna

Sök efter skivan

Jag blir alltid lika förbryllad varje gång jag stöter på en riktigt bra artist, som har fått lika mycket uppmärksamhet som min vänstra lilltånagel.

Ebba Forsberg är ett sådant exempel och visar i hennes andra album upp att hon är en mogen kvinna som vågar sticka ut. Det finns både kraft och substans i hennes ilska, som aldrig slutar att förvåna. Ena stunden är det ”I walk alone”, för att sedan gå över i ”that's how much I love you”.

Jag gillar den här sortens spännande kraftfulla röst, som ger så mycket mer än en slät och vacker. Allra bäst gör den sig när hon får ta i riktigt ordentligt. Egentligen är det bara låten ”Red” som inte riktigt sätter sig fast i mitt inre. Annars är det väldigt lätt att fastna för Ebbas varvade låtstil.

Jag skulle vilja kalla henne för en betydligt mer kraftfull Aimee Mann, om man bortser från hur lik hon till utseendet faktiskt är tv-personligheten Annika Lantz. Ingenting är egentligen särskilt unikt, men det är visserligen omöjligt att skapa nuförtiden. Det hörs att Ebba har levt och det är även en anledning till att hon själv både har skrivit text och musik till de flesta låtarna på albumet. Annars har hon fått hjälp av sin syster Kajsa Ribbing.

Albumets namn är det ganska intetsägande ”True love”. I min värld innebär sådana namn sliskig skivbolagsproducerad smörpop à la Jessica Simpson. Men man inser väldigt snart att detta inte är någon Britney-look-a-like. Ebba Forsberg har något riktigt innehållsfullt innanför pannbenet, men jag vet inte om jag skulle vilja kalla resultatet ”True love”.

Jag kan dock inte sluta fundera över om jag någonsin kommer att få återse en ny platta med Ebba i skivdisken. Det är synd att sådana här riktiga talanger aldrig riktigt får den uppmärksamhet som de är värda.

Om man nu inte ska tolka bilder som att hon inte vill ha det. Håret skymmer ansiktet på de flesta bilder och i en av de sista visar hon stolt upp att kvinnor faktiskt helt naturligt har hår under armarna. Inte riktigt någon typisk liten söt oskuldsfull flicka direkt.

Bör upprepas att detta ändå är Ebbas andra skiva, efter ”Been there” (1998). Hon hamnade då först på Madonnas skivbolag Maverick och fick faktiskt en hel del uppmärksamhet. Men nu när hon ger ut sin andra skiva, utan hjälp av Madonna, blir även publiciteten därefter. Synd, mycket synd, för jag vill verkligen tro på Ebba och instämmer kort och gott: ”You created an addict out of me”.

Angelina Warghammar, sommargäst

Publicerad: 2002-08-31 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-28 08:56

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1601

17 kommentarer

ebbah.

endo Oregistrerad 2002-08-31 00:14
 

Dags att recensera In Flames senaste alster…

jak Oregistrerad 2002-08-31 00:26
 

hade helt flömt bort detta! Typiskt helylleplatta!

Mera Krautrock!!! Oregistrerad 2002-08-31 01:25
 

Detta är verkligen en kanon platta som tyvärr glömts bort. Ebba är en gudinna som dessutom är

så mycket vackrare än Annika Lantz.

fredrik ohlsson Oregistrerad 2002-08-31 07:17
 

anniak lantz….herregud! Jag skulle kunna gifta mig med Ebba, mår illa av jämförelsen. Förlåt Annika inget illa ment.

Dessutom är Ebba en magiskt sångerska.

Peter Oregistrerad 2002-08-31 07:56
 

eeeeeee va??

Bobbo Oregistrerad 2002-08-31 08:47
 

Den här är verkligen bra, men Ebbas första skiva ”Been there” är snäppet vassare.

Spärrvakten på Sockenplan Oregistrerad 2002-08-31 11:02
 

”Angelina Warghammar” det är nåt visst med det namnet.

Mera Krautrock!!! Oregistrerad 2002-08-31 12:52
 

”sann kärlek”…e d intetsägande? snarare jessica simpson o co som gett sånna ärliga o känslosamma uttryck en vagare betydelse….säker på att Ebba o hennes musik innehåller fler dimensioner än så :) Free your mind för faun. bra recension! ha d gött

pjotor Oregistrerad 2002-08-31 14:10
 

Unga Arga Kvinnor, avd ”vi har hört det förut”.

skivbolagsprodukt Oregistrerad 2002-08-31 14:26
 

Missförstod jag om du menade att det var Aimee Mann som var så vansinnigt lik Annika Lantz, och inte Ebba?

Mårten Oregistrerad 2002-09-01 20:51
 

TACK så jättemycket för alla kommentarer. jag blev helt paff när de meddelade mig att jag skulle komma med här. hur som helst (svar till folk): det var ebba som jag tycker liknar annika lantz och till ”pjotor” -angelina warghammar är det absolut något visst med!…

angelina warghammar Oregistrerad 2002-09-02 18:54
 

Åh! Äntligen någon annan i Sverige som förstått Ebbas storhet, undrar hur mkt ”True love” sålt sen den kom?1000 ex? Hon har utan tvekat gjort 2 av de bästa plattorna av en svensk kvinnlig artist som jag hört. ”Hold me” har spelats åtskilliga gånger mörka vinterkvällar. Och ja, Angelina Warghammar är faktiskt ett coolt snyggt namn.

The Abyss Oregistrerad 2002-09-07 16:24
 

tycker den här skivan verkar bra, så blev väldigt glad när jag fick se en positiv recension av den. den har fått alldeles för lite uppmärksamhet.

tigervispa Oregistrerad 2002-09-07 23:49
 

Jag har visserligen inte hört mer än ett par låtar av henne. Av det jag har hört så känns dock någon liknelse vid Aimee Mann främmande. Akustisk Dido tycker jag snarare känns som en rättvis beskrivning…

Patrik Oregistrerad 2002-12-04 00:31
 

En fantastisk artist verkligen underskattad, vi vill se mer av ebba.

maggan Oregistrerad 2004-12-29 10:40
 

Det är första gången jag bryr mig om att registrera mig på en sajt för att det känns viktigt att få min åsikt hörd. Ebba, tycker jag, står för en ärlighet som ingen annan artist ens kommer i närheten av. Det är så enkelt att se motorvägen till hennes hjärta. Och det öppnar även motorvägen till mitt hjärta! Hur kan man vara så himla nära det som betyder något? En av världens bästa artister! Alla kategorier.

Medlem 2005-09-23 01:05
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig