dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lok: Ut ur discot och in i verkligheten
Ut ur discot och in i verkligheten (CD) Lok
2002
Stockholm
7/10

Efteråt

Lyssna

Sök efter skivan

Lok har gjort det enkelt för alla att hata dem. Genom sin attityd och ibland väl genomskinliga stöddighet. De har stått upp och valt att öppna sig för smällarna. Till och med i det avslutande pressmeddelandet säger att de slutar för att de fullbordat sin idé, vilket bara luktar skitsnack. Pressmeddelandet som följer med ”Ut ur discot och in i verkligheten” beskriver att redan inspelningen av förra skivan ”Sunk500″ präglades av interna stridigheter. Men egentligen spelar det inte någon roll.

Det är lätt att kritisera Lok för deras attityd, för Martin Westerstrands Kakmonstret-röst eller vad annat man nu kan tänka sig. Det är bara att se till diskussionerna som följde här på sajten när de meddelat att de skulle sluta.

Men Lok var ett riktigt bra band. Den andra singeln ”Lok står när de andra faller” är en av de bästa hårda svenska singlarna någonsin. Och de har aldrig släppt en dålig skiva. Dessutom har de, som ingen annan tidigare, visat att det går att göra hård musik på svenska. Det har kommit efterföljare redan och det om något bevisar att de haft mer berättigande än den ovan nämnda diskussionen försökte göra gällande.

Det tog sin tid för mig att börja gilla ”Ut ur discot och in i verkligheten”. Jag var väl trött på hela grejen precis som alla andra. Men efter hand åkte den på lite då och då. Och om jag fick ta bort några av de mindre bra låtarna skulle jag höja betyget ytterligare.

”Scudmissil (den lede fi)” och ”Oj oj oj (hej då klick)” är en lysande inledning. Den som inte gungar i avslutningen på ”Oj oj oj …” förstår jag inte. Den senaste, och alltså sista singeln, ”Pyromandåd i ponnyslakteriet” är lite för loj för min smak. ”Resterna av ditt liv” känns som en låt de gjort förut, men det är ganska bra. ”Taftamanbag” är en halvdan funkmetall-låt, men de blåser det med refrängen. ”Kom och se” har en riktig the Pinks-refräng i allt utom det musikaliska, nästan en exakt kopia faktiskt (”Det spelar ingen roll hur du ser ut / Det spelar ingen roll vad du tänker och gör” mot ”Det spelar ingen roll hur du ser ut / Det spelar ingen roll vad du tänker på”). Och det är lite kul med en hårdrocksversion av det lilla Degerfors-bandets största hit.

”Kapten Blau.PF” krossar totalt. Både musikaliskt och med Martins sång. Johan Reivéns trumpinnar rusar fram över sina mål och Robert Cardosos basgångar rumlar fram över ljudbilden. En riktigt bra låt. ”Sug min” är som en definition av det uppkäftiga Lok. En definition av något alternativ till nu när de lagt av.

Kanske gör de rätt. De är inmålade i ett hörn och har svårt att röra sig i den form de själva gjutit. Martin skall sätta igång med något nytt projekt och Johan Reivén skall sätta igång det band som Lok en gång i tiden bildades ur, The Staring Kid. Jag hoppas att de kan plocka med sig en del av det de hunnit med hittills. Annars kommer det bli ett hål i svenskt musikliv och det är synd.

Kal Ström

Publicerad: 2002-08-11 00:00 / Uppdaterad: 2002-08-11 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1569

23 kommentarer

Lok. Förmodligen det sämsta bandet genom tiderna. Japp, t o m sämre än vildsvin.

Dr Strangelove Oregistrerad 2002-08-11 00:18
 

Ha, där fick sig alla surputtar och klagare och på nöten.

Johan Oregistrerad 2002-08-11 00:20
 

håller med johan. bra recension!

armitage Oregistrerad 2002-08-11 03:30
 

Lok är pecis som e-type överaskande bra

live

Solo Oregistrerad 2002-08-11 03:31
 

”Martin Westerstrands Kakmonstret-röst” Klockrent skrivet Kal!

Ziggy Oregistrerad 2002-08-11 09:23
 

skivan är bra.

henke Oregistrerad 2002-08-11 12:17
 

Tyckte faktiskt att deras första skiva var riktigt bra, sen har det ju gått lite utför.

Kommer dock kännas lite tomt utan dom.

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-08-11 14:13
 

Härnäst ges väl Limp Bizkit eller Linkin Park en 10:a…

Woff Oregistrerad 2002-08-11 16:24
 

fy fan vikken skit!!! sug min….=)

cure-forever Oregistrerad 2002-08-11 18:07
 

Hej. Ja det var en bra recension. Har alltid hatat LOK men fattar nu att dom är rätt tuffa. Respekt!

gustav Oregistrerad 2002-08-11 20:40
 

Det är bara att instämma i recensionen och plussa på ytterligare i betygskanten. Hade det inte varit för att Lok sjunger på svenska hade de blivit höjda till skyarna för sin första, men framförallt sin sista (snyft), skiva. Utan tvekan en av de bästa svenska hårdrocksplattorna ngnsin, och att komma med påståenden som att de doftar amerikansk nu-metal eller låter likadant hela tiden; ja, det är enbart patetiskt. Variationen är en av plattans främsta styrkor. Lok har gjort två grymma skivor och en (Sunk 500) halvbra. En utdelning man inte kan klaga på: OJOJOJ!!!

Patrik Oregistrerad 2002-08-12 09:34
 

Bra recension. Men hur man kan recensera den här skivan utan att nämna Ta Stryk är obegripligt. Lätt Loks bästa låt och ett bevis på att de slutade på, om inte kommersiell, så i alla fall musikalisk topp.

Olof Oregistrerad 2002-08-12 10:12
 

Ok, Lok får ha kakmonstersång, överdriven arghet och allt möjligt men döper man en låt till ”Gud ditt svin” så är man värd evig respekt.

Lardo Oregistrerad 2002-08-12 11:37
 

LOK, ett av de sämsta rockbanden någonsin i Sverige. Klart de fick lägga av, ingen ville väl ge ut deras skivor, eller ge dem plats på scen.

Jak Oregistrerad 2002-08-12 12:20
 

säger som Skitsystem…”Skitsystem står när LOK faller”

erik Oregistrerad 2002-08-12 13:20
 

7/10…????? onekligen det sista besöket för min del på dagensskiva.com

scott Oregistrerad 2002-08-12 15:29
 

Låt mig gissa: Förre talare, Scott, har antagligen inte hört en sekund av skivan, möjligen så när som på en tv-sönderhackad version av Sug min. Med andra ord tycker jag att han kan klappa igen käften och mer än gärna låta bli att återvända till sajten..

P Oregistrerad 2002-08-12 15:52
 

är deredd att säga att LOK är ett av det bästa svenska hårdare banden… som sagt Respekt…

Mr T Oregistrerad 2002-08-20 23:17
 

Heter basisten Robert?

mr kuk Oregistrerad 2002-08-23 00:00
 

The staring kid är inget band..det är en hemsida!!! Tack för en rolig & skön recension!

J. Reivén Oregistrerad 2002-09-12 19:00
 

Baha… denna skiva alla LOK övriga plattor rockar fett… precis va man behöver sätta på för att BOOST:A självförtroendet när det e lite nere…

piz

[SR]Carlos-Kanon Oregistrerad 2004-07-02 10:49
 

heter inte basisten daniel cordero??

Carlos-kanon(igen) Oregistrerad 2004-07-02 12:02
 

LOK suger men klanka f*n inte på Vildsvin!!!

MaD Oregistrerad 2004-07-02 15:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig