dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Reggae Hits 30
Reggae Hits 30 (CD) Samling
2002
Jet Star/Playground
6/10

Gamla klassiker och några nya

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Skivbolaget Jet Stars samlingsserie ”Reggae Hits” har nått den aktningsvärda åldern 30 volymer. Det firas genom att en extra ”Best of”-CD följer med de 20 låtar som utgör urvalet den här gången.

Vid sidan av serier som ”Greensleeves Reggae Sampler” och VP Records ”Reggae Gold”-serie är ”Reggae Hits”-serien hyfsat pålitlig. Den spänner över ett brett spektrum och blandar hård ragga med mjuk lovers reggae och enstaka rootsiga bidrag. Vi bjuds musik från de allra största namnen inom genren; Luciano, Freddie McGregor, T.O.K., Sizzla, Bounty Killer och Chaka Demus & Pliers är alla representerade. En del nykomlingar ges också chansen att visa upp sig, Chezidek till exempel.

Inte något direkt bottenskrap med andra ord.

Personligen tycker jag att det är lite väl mycket soft reggae på den här volymen. Att den dessutom öppnar med Lucianos ”Come Away” är inte direkt något som får mig att spetsa öronen. Jag har aldrig klarat av honom.

Framåt mitten av CD:n vänds mina tvivel till glädje. När trippeln T.O.K. ”Falla We”, Bounty Killer ”Staying Alive” och Sizzla ”Karate” passerat är jag övertygad om att det här är en skiva väl värd sina pengar. Chaka Demus & Pliers återkomst med en cover på ”Don't Be Cruel” faller mig också i smaken. Glatt och kärleksfullt. Omöjligt att sitta still till.

Bonus-CD:n är ett triumftåg. Här är det främst den moderna dancehallen som ges utrymme. Klassikerna radas upp, låtar som Barrington Levys ”Under Mi Sensi” med Shabba Ranks ”Wicked in Bed” och Capletons ”Tour”.

Totalt handlar det om 22 låtar, en från var och en av de 20 första delarna i serien (volym 5 och 12 representeras av två spår vardera). De visar att du kan vara hyfsat säker på att minst en av de 20 låtarna på huvudskivan inom en inte alltför avlägsen framtid med lätthet kommer att kunna räknas in i skaran klassiker.

Det skulle vara kul att jämföra den mer noggrant med ”Greensleeves Sampler #23″ och ”Reggae Gold 2002″ för att kunna leverera en åsikt om bästa köp. Det här är hur som helst inget dåligt och för oss som inte orkar jaga singlar i olika format är det ett bekvämt sätt att hänga med.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-06-05 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 08:35

Kategori: Recension | Recension: #1493

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig