dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lauryn Hill: MTV Unplugged 2.0
MTV Unplugged 2.0 (2CD) Lauryn Hill
2002
Columbia/Sony
5/10

Lauryn söker elden

Lyssna

Sök efter skivan

Väntan har varit lång. Jag har äntligen fått spendera ett par veckor med en ny samling låtar signerade Lauryn Hill.

Greppet som sådant är spännande och modigt. Till en viss gräns. Lauryn framför på akustisk gitarr ackompanjerad av enstaka slagverk elva helt nya låtar och två covers (Bob Marleys ”So Much Things to Say” och den traditionella ”The Conquering Lion”) inför en noggrant utvald publik. Livs levande inför TV-kameror. Levande och direkt.

Lägereldsmusik.

Ja, det handlar faktiskt inte om fler än elva nya Lauryn-låtar. Trots det har de lyckats dras ut till ett dubbelalbum. Det betyder inte bara att låtarna är långa (de flesta runt sex minuter) utan också att vi får höra Lauryn småprata med publiken, skratta och gråta. Det är jobbigt redan vid andra lyssningen.

Det blir svårt att lyssna på skivan. De många och långa mellanspelen ligger i vägen för musiken och jag kommer på mig själv med att sluta lyssna. Musiken flyttar sig in i bakgrunden. Det var nog inte tanken.

Ett annat och allvarligare problem med skivan är att så många av låtarna känns ofärdiga. De flesta skulle må bra av en ganska omild behandling av en hårdhänt producent. Det är svårt att inte börja fundera över hur de skulle låta med beats. För här och där blixtrar det till och den Lauryn vi lärt oss älska från Fugees och den första soloplattan glimtar fram.

Det här är säkert en jätteviktig skiva för Lauryn och hennes personliga utveckling. Men den varken rör eller berör på tillnärmelsevis samma sätt som ”The Miseducation of Lauryn Hill”.

En ganska typisk mellanplatta med ett par riktigt bra låtar och lika många långtråkiga. Ett måste för de största fansen. Mindre viktig för er andra.

Kan inte Lauryn bli kompis med Wyclef och Pras igen?

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-05-23 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-24 21:04

Kategori: Recension | Recension: #1471

8 kommentarer

denna analys av skivan är just det som lauryn pratar om i mellanspelen om att hon inte bryr sig om…

för mig är det av större vikt att stor artist av Lauryns klass har tagit steget bort från den smutsiga bransch som musiken tillhör, och valt sin egen väg – även om det i recesenters ögon verkar så fel – men hon har äntligen hittat rätt – personligen.

emanuel Oregistrerad 2002-05-24 15:29
 

Ja, för det viktigaste är ju inte att skivan är bra, utan att man till varje pris vänder branschen ryggen.

Kreivi Oregistrerad 2002-05-25 17:48
 

Tror att jag kommer att hålla med recensenten, men detta måste nog höras ändå..

emanuel: hälsa lauryn och gratulera!

domarn Oregistrerad 2002-05-27 01:00
 

citerar Erykah Badu – liberator…. ”Record label tryin to compromise your art”…. Lauryn låter sig inte kompromissas….

Saga Oregistrerad 2002-09-08 21:48
 

den här skivan är bra!!

j Oregistrerad 2003-05-25 21:55
 

En av de starkare plattor jag hört, att säga att det är en typisk mellanplatta är för mig ett otroligt konstigt påstående. Den här skivan lever ett eget liv och att komma en artist så här nära på skiva händer nästan aldrig. En otrolig skapelse och en av de bästa skivorna under 2002.

hypotetisk Oregistrerad 2003-12-09 23:43
 

Hej

Jag tycker så fruktansvärt mycket om den här skivan. Visst blir mellansnacket tråkigt i längden och allt hon vill säga kommer ju faktiskt fram i låttexterna ändå..Fantastiska texter, låtar och en fantastisk röst. Jag tycker den här skivan är typ den mest underskattade på väldigt länge. Kan det bero på att det är en kvinna som går sin egen väg och skiter i följa de ideal som är så mycket hårdare för kvinnor än män i den här brancshen. Kan det vara så att det faktiskt stör? Jag tror det, även om det inte är hela förklaringen. Skivan kräver ju väldigt mycket och det kanske stör vissa också. Nej högre betyg är den sannerligen värd!!! Jag rekommenderar den som fan!!

Ria Oregistrerad 2004-04-17 14:40
 

underbar skiva!

att koncentrera sig på mellansnacket finns det ju ingen mening med, lyssna på på låtarna istället, det räcker

Medlem 2005-09-16 14:21
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig