dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Adam Beyer presents Time Warp Compilation 3
Adam Beyer presents Time Warp Compilation 3 (CD) Samling
2002
Time Warp/Zomba
1/10

Hemmarejv for the masses

Lyssna

Sök efter skivan

Jag tror jag börjar få kläm på hur den där rejvolutionen egentligen började.

Ett gäng uttråkade tonåringar kördes ut mitt i ödebygden för vad de trodde skulle bli en riktig hejkomåhjälpmig-fest bara för att upptäcka att musiken sög. Eftersom de inte kunde komma hem förrän busschaufförerna nyktrat till framåt lunch dagen efter (om de inte hade sån tur att polisen bustade in och rejdade hela skiten) var de tvungna att dra i sig en massa uppåttjack för att inte dö av ännu värre uttråkning.

När drogerna kickade in kunde de glömma bort att allt var kallt och eländigt, att de hade gyttja upp till knäna och att musiken var ungefär lika svängig som en Röda Torget-parad. Hej, vaddå att musiken piskade på i 130-140 bpm oavbrutet i fem timmar? Kolla, någon hittade en övergiven visselpipa från en friluftsdag några veckor tidigare. Klart grabben ska ha en visselpipa.

När det blev ljust och alla busschaufförer vaknat till liv, drogerna avtagit i verkan och kossorna börjat råma nånstans längre bort var det dags att åka hem. Alla tyckte det var rätt skönt. När folk hemma frågade hur det varit sa alla att det förstås var skitkul. Annars skulle de ju ha verkat bra dumma som betalade för att bli utskjutsade på en lerig åker mitt i oktober. Mitt i natten.

Dessutom gjorde drogerna att de flesta fick fragmentariska flashbacks om att det nog hade varit rätt kul ändå. Till slut hade hjärnan lyckats rationalisera hela grejen och alla konstaterade att man faktiskt hade haft det jättekul och att musiken var jättesvängig och att man skulle ha med sig en visselpipa nästa gång.

Sagt och gjort. Nästa vecka, samma sak. Fast då var alla tvungna att ta mer droger när de insåg att det faktiskt var hur tråkigt som helst men med lite uppåttjack började träden dansa igen och allt var bra. Trots att umpsh-umpsh-musiken även den här gången var nästan lika kul som att rotfylla visdomständerna med en avbruten slagborr.

Märker ni att jag inte skrivit en rad om musiken som svenske DJ:n Adam Beyer mixat ihop på samlingen Time Warp:Compilation 3?

Det finns en anledning till det.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-05-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-14 01:51

Kategori: Recension | Recension: #1455

24 kommentarer

Hmmm …

Ivan Oregistrerad 2002-05-19 01:22
 

varför över huvudtaget recensera skivan om man ändå inte skriver mer än den är oerhört dålig? konstruktiv kritik, tack!

ulf Oregistrerad 2002-05-19 11:23
 

Konstruktiv kritik: precis allt kan bli bättre på den här samlingen.

Konsumentupplysning: undvik.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-05-19 18:14
 

helt värdelöst. sånt här vill man inte läsa (i alla fall inte jag). du gillar inte techno, det gör jag. känns rätt oviktigt om folk visslar i visselpipor eller inte. vill läsa om skivan, inte om din snevridna uppfattning om hur folk som gillar techno festar. blir helvetes förbannad när jag läser sånt här, skriver ner hela technoscenen bara för att du inte gillar det och dess arrangemang. för det mesta skriver ni rock/pop recensioner (inget fel med det), håll er till det också. riktigt patetiskt, och rätt trångsynt.

sockeplast Oregistrerad 2002-05-23 11:49
 

sockeplast: 808 State, Nightmares on Wax, Aphex Twin, Plaid, LFO, Underworld, Octave One, The Grid, Black Dog, Speedy J, µ-ziq, Future Sound of London, Kevin Saunderson, Derrick May, Juan Atkins, Moby, Orbital, Prodigy, Sabres of Paradise, Propellerheads. Där har du techno jag gillar. Det själlösa dunkadunkat Beyer samlat ihop här är precis lika tråkig som den musik jag upplevt på de rejvfester jag varit på (i Wales, UK). Och människor som säger att de inte gillar techno tänker tyvärr förmodligen bara på den här sorten. Då förstår jag dem.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-05-23 14:49
 

Det här var den mest meninglösa, tråkiga recension jag läst på länge.Adam Beyer har länge varit Sveriges störste och mest kända Dj utomlands, det betyder för den sakens skull inte att recensenten ska tycka om skivan, men att sänka sig till att skriva saker man kunde läsa i Expresen runt -92

känns så totalt meningslöst.

Uppenbarligen har Ola inte nån som helst kännedom om vare sig techno eller vad folk förväntar sig av en recension.Påpekas bör att jag sprungit på recensioner i tyska, engelska och amerikanska tidningar som gett skivan topp-betyg eller väldigt nära.Det betyder inte heller att Ola måste tycka så, men att inte ens ha med lite bakrundsinfo, lite om HUR skivan är mixad och en låtlista är så oproffsigt att man t o m undrar vem som anställt Ola.Att hålla på att blanda in droger i recensioner och referera till vad Ola har läst om ”rave” för

10 år sedan i nån kvällsblaska är som sagt förbluffande ointelligent.Den här musiken dominerar för tillfället centraleuropas största klubbar, gilla det eller ej, men respektera att det finns andra som lever för den här musiken.

trött Oregistrerad 2002-07-10 19:55
 

Glömde att säga att komentaren om Beyer´s

flickvän var pricken över i´t, jävla idiot.

trött Oregistrerad 2002-07-10 20:03
 

Hej, Trött:

1. Ingen har anställt mig. Ingen på dagensskiva är för övrigt anställd. Vi är dumma nog att göra det på vår fritid.

2. Techno finns i många former. Det här är den tristaste av dem. Ungefär lika trist som mycket av ravemusiken från det tidiga nittiotalet.

3. Scooter har länge varit osannolikt stora på kontinenten. Det betyder inte att de är bra.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-07-10 20:12
 

du fortsätter att vara

lika patetisk som tidigare, att jämföra scooter med den här mixen sätter definitivt punkt för den här diskussionen. Du vet helt

enkelt inte vad du pratar om.

trött Oregistrerad 2002-07-10 20:17
 

Då ska jag också avsluta, med ett klargörande: min Scooter-jämförelse var ingen musikalisk sådan, utan en replik på din kommentar: ”Den här musiken dominerar för tillfället centraleuropas största klubbar”. Att säga att något ”dominerar” eller säljer som smör är förmodligen det sämsta argumentet för att något är bra. Se Scooter.

Däremot tycker jag det är fantastiskt kul att du engagerar dig så i din musik. Även om du nog aldrig lär övertyga mig, eller hamna på samma klubb som mig, så brinner du. Det är bra. Fortsätt med det.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-07-10 21:49
 

Sa jag att det va ett argument för att det var bra? Det var ett argument för att du borde redogöra för hur skivan låter för de som tycker det är bra, istället för att tramsa runt nån fånig historia om uppåttjack etc.

trött Oregistrerad 2002-07-10 22:39
 

hoppas det här var den sista recensionen du skrev här Ola.. vem släppte in dig som recensent egentligen?

Även om skivan kanske knappast är det bästa som gjorts är det långt ifrån den sämsta.. din historia om droger o allt var riktigt usel.. fast vad kan man förvänta sig av dig?

”Och människor som säger att de inte gillar techno tänker tyvärr förmodligen bara på den här sorten.”

vad menar du med det? Moby är inte techno, Kevin S är inte techno, Nightmares on Wax är VERKLIGEN inte techno osv osv.. ha lite koll på vad det är du pratar om snälla.. det här är ju tragiskt.. du låter ju som dom där ”Enya är rave” eller vad dom säger i reklamen… USCH säger jag bara!

Zimzimma Oregistrerad 2002-07-10 23:49
 

Jag tänker inte lägga mig in i diskussionen om skivan men är verkligen inte Moby techno? Trodde att hans tidigare skivor ansågs vara techno. Har jag helt fel?

okunnig Oregistrerad 2002-07-11 00:13
 

Zimzimma: Ledsen att göra dig besviken, men det har blivit rätt många recensioner sedan den här.

Mobys första skivor innehöll techno, Nightmares on Wax första likaså (att de sedan gjort annat senare är en annan historia). Kevin Saunderson, som skapade technon en gång i tiden tillsammans med Juan Atkins och Derrick May, popifierade technon med sitt projekt Inner City. Alla tre skivorna med den gruppen är värda att äga. Han har även gjort techno under eget namn och andra alter egon.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-07-11 01:32
 

att Kevin etc skapade technon för många år sedan är sedan länge ett kännt faktum, att dessa samma herrar idag har låtar från både adam och andra svenska producenter på sina mixskivor kanske säger något om deras egen bild av hur techno låter 2002? att sedan inte Ola tycker att det är techno är en sak, men

forfarande bör påpekas att många andra är intresserade av nuet.Själv inköpte jag skivan så fort den kom ut och håller med så många andra jag pratat med: den är av världsklass, finns inte många som med sådan säkerhet och precision kan framföra partymusik av den klass som Adam B.

Musik ska recenseras för vad den e, precis som hårdrock blir receserat av hårdrockskunniga så borde electronisk musik

och alternativ dans musik recenseras av folk insatta i ämnet istället för att bli sågat vid fotknölarna av nån som faktiskt inte bryr sig eller förstår sig på musiken i fråga.Vad är poängen med såna recensioner? Visst, en recesion är bara en personlig åsikt,

men med den makt possitionen journalisten i fråga har borde han ändå kanske tänka två gånger innan han dömer ut nåt så totalt att han väljer att inte ens kommentera skivans innehåll utan istället

tramsa runt och nästan göra personliga påhopp.

Det finns folk som finner sig själva och sin själ i cd-skivor med vitt brus i 74 min och det finns folk som gillar hårda välprogramerade beats.Ola gör det uppenbarligen inte, men varför ta sig rätten att inte ens redogöra för vad skivan faktiskt går ut på? Om det nu inte fins nån annan som kan recesera skivan så är det väl bara att rätt och slätt förklara att : jag förstår absolut mig inte på den här musiken

men för er som gillar det här och det här kan det nog tänkas vara något, ge lite bakrund, kanske nämna något om det andra cirka 100 skivorna Beyer medverkat på och de 100-tals utlands spelningar han gjort(även om ola inte tycker det är bra).

Ge den ett lågt betyg med förbehåll att skivan inte föll Ola i smaken etc etc.Varför smutskasta en hel genre och gå i samma fotspår som så många puckade svenska journalister gjort förut? den här musiken bör behandlas med samma respekt som vilken annan musik som helst, techno är en konstform som återspeglar den urbana livsstil som så många lever idag, hård eller inte.De här grabbarna har spenderat halva sina liv i studion för

att utveckla det sound som avfärdas av mindre kunniga som slagborrsljud(nej, det betyder inte att Ola ska tycka det är bra bara för att de har spenderat mycket tid för att komma dit de är idag)behandla musiken med samma respekt som whatever album som recenseras bara, svårare än så ska det inte behöva vara.Techno i alla dess former(okommersiella) är en mycket viktig återspegling av samhället idag, att det finns folk i sverige som sysslar med detta på heltid och har satt sverige på kartan som ett av de främsta länderna är något som borde föras fram på ett mer sofistikerat sätt(om än inte av Ola).Den här musiken handlar om så mycket mer än bara droger och partajande och den får mycket uppmärksamhet runt hela världen, varför kan inte nån i det här landet inse det och faktiskt gräva aningen ljupare(gärna kritiskt)

än att bara avfärda det som trams?

fiskmåsen Oregistrerad 2002-07-11 07:03
 

Okunnig, pinsam och onödigt briljerande. Ola måste vara den mest inkompetenta recensenten som går i ett par skor. Har full förståelse för om han inte gillar musiken, men varför inte skriva en bakgrund om varför skivan blev till (de tyska Time Warp festerna) om Adams 3 deck och sånt som är lite mer INTRESSANT än patetiska visselpipsteorier. Hur kan man dissa en hel genre efter att ha varit på ETT (?) walesiskt rave? Det är som att hamna framför the Boppers på Vattenfestivalen och sen påstå att rocken är död. Kan inte fiskmåsen börja skriva istället för misslyckade wannabe-lokko?

ännu tröttare Oregistrerad 2002-07-11 16:28
 

Det här måste vara sämsta rescensoinen hittills. Om man inte förstår sig på Techno ska man nog ge f-n i att rescensera det! Skärpning Ola!!

Koma2000 Oregistrerad 2002-07-12 12:37
 

Det här blev riktigt intressant med alla de här kommentarerna. Kul. Jag blir alltid fascinerad över att folk gillar den här musiken. Men nu vet ni att det här kan vara en skiva för alla technoskallar.

Däremot måste jag återigen invända mot inställningen att musiken på den här samlingen är det som ÄR techno. Precis som alla genrer som hållit igång i mer än ett decennium skapas underkategorier. Det finns fantastiskt mycket bra och intressant techno. Det här är däremot den tråkigaste formen, i mina öron. Inget kan ändra det. Tyvärr är det den här formen som gör att de flesta, precis som jag anklagats för här, avfärdar hela technogenren som uselt dunkadunka.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-07-12 13:01
 

Techno är ett väldigt brett och missbrukat begrepp, ingen har vad jag har sett skrivit att denna form som Beyer visar upp är den enda, det är en del av vad som idag kallas techno.Samtidigt som Timewarpsamlingen släpptes också en annan mix-cd på Canadensiska skivbolaget Turbo(som för övrigt ägs av Tiga, Gigolo etc) där Beyer visar upp en mer Detroit-inspererad mix med namn som Jeff mills, Kevin Saundersson, Aril Brikha, Soul Designer(Fabrice Liq), Luke Slater, Kenny Larkin och även sina egna mer melodiösa produktioner. kan vara värt att nämnas om man inte känner för den mer hårda avskalade vibben som Adam också är känd för. När Ola refererar till att de flesta avfärdar hård techno som dunka dunka, vilka tänker han på då? Den hord av svenska komplexfyllda journalister som inte ens har följt musiken och igentligen inte kan mer om den än de läst i Sara Larssons techno bok från -95 eller vad som faktiskt skrivs i de

tidningar som sysslar med endast den här formen av musik och förstår sig på den?(tyvärr endast utlänska). Är ganska säker på att det blir det första alternativet.

Vad dina öron känner för den här musiken redogjorde du för på ett förvånandsvärt barnsligt vis i din recension. Skriv gärna att DU tycker det är den tråkigaste formen av techno men döm för den sakens skull inte ut

andras känslor och smak på det nedvärderande sätt vi hitills sett.

fiskmåsen Oregistrerad 2002-07-12 15:46
 

——————————————————————————–

Fiskmåsen: Jag åsyftar inget av alternativen. Jag menar vanliga, dödliga musiklyssnande människor som inte ”kan” techno.

En recension är alltid subjektiv. Med andra ord är det vad skribenten tycker som framkommer. Uppenbarligen framkom min åsikt rätt tydligt genom min lilla berättelse. Att många kände sig träffade och reagerade är bara bra. Utan den hade den här tråden, och åsikterna i den, sannolikt aldrig dykt upp här.

Orbitals framträdande på Arvika igår var överraskande bra. Musiken på en här skivan är det fortfarande inte.

Ola Andersson Oregistrerad 2002-07-12 17:10
 

Självklart är en recension subjektiv, problemet i det här fallet var att du inte sa vad du tyckte utan förlöjligade en hel musikstil.Din åsikt framkom men all form av konstruktiv kritik uteblev, dålig som bra.Du presenterade inte skivan, du vägrade lämna ut tracklisting utan dissade istället Beyer´s dedication till hans flickvän.Självklart reagerar folk, tyvärr så tror jag inte att de är på grund av din journalistiska talang att få folk att göra det utan hur genomdum recensionen var och att det överhuvudtaget får skrivas sån skit på en seriös sida som denna.Det är bra att uppröra och få igång diskussioner, tyvärr tycker jag inte du lyckats få till några intressanta svar eller visat prov på att du faktiskt vet vad du pratar om.

fiskmåsen Oregistrerad 2002-07-12 18:16
 

Helt sjukt hur man kan låta en totalt idiot recensera något ur en genre han eller hon inte ens tycker om för fem öre. Att du sedan pga av din totala inkompetens sedan ska smutskasta alla som lyssnar på sådan musik är ju bara ännu mer patetiskt.

Jag antar att du vart någon mobbat stackars barn som försöker trycka ned andra så som du själv antagligen blivit nedtryckt tidigare i ditt liv.

Alla kan inte tycka om samma saker, det måste man respektera. Och det är alltid en recensents egna åsikt som står i fokus när man skriver en recension.

Men att kalla dig recensent är humor. Möjligtvis kanske du kan få jobb i någon humorspalt för trångsynta människor som inte uppskattar elektronisk dansmusik.

Att ge dig jobbet att recensera denna techno-samling verkar lika begåvat som att sätta en nynazistisk person som ledare för en grupp färgade människors lika rätt till behandling.

/Med full avsky

Johan

Medlem 2005-01-16 22:24
 

Vad Mu-ziq, fsol, Aphex, Prodigy eller Nightmares on wax har för bäring på Adam Beyer övergår mitt förstånd. Det är som att hänvisa till Gram Parsons, Black Rebel Motorcycle club, Kent, Hank Williams och Red House Painters när man sågar en skiva med Mando Diao. för allt är ju "rock" eller hur? Okunskapen basuneras ut i stora tjocka stötar. Och nej, jag gillar inte heller den här skivan, men det handlar inte om det, det handlar om ni gräver stora djupa hål för er själva och underminerar det lilla förtroendet ni skaffat er när ni gör såhär.

Medlem 2005-01-17 10:10
 

HAHAHA! Adam Beyer är en av de största och tacka fan för att det nu är 2012 och inte 2002. Länge leve världens bästa Adam Beyer. Ola, gå och gör nåt annat.

Jenny Oregistrerad 2012-06-03 05:06
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig