dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kyd & Kango: High Above
High Above (CD) Kyd & Kango
2002
Beatservice Records/VME
5/10

Norge i huset

Lyssna

Sök efter skivan

Att norrmän är ena rackare på electronica har säkert ingen som gillar den musiken missat. Sedan Röyksopps stora genombrott förra året har det varit en mindre flod som sköljt över oss. En del sprillans nytt, men en hel del har ett par år på nacken, det är bara att det inte nått upp till ytan tidigare. Kyd & Kango tillhör den senare kategorin.

Bakom namnet döljer sig Raymond Hansen och Jann Marius Dahle som började skapa musik tillsammans nyårsafton år 2000. Eller egentligen ”dolde sig”. Samarbetet förra året när Dahle flyttade till Oslo. Tydligen för långt bort. Båda två har fortsatt på sitt håll och har, enligt uppgift, egna alster på gång.

Under den tid de var en duo hann de med att knåpa ihop femton låtar utspridda över nio tolvtummare. Sju av dessa har nu plockats ihop till den här samlingen. Musikaliskt är det lågmäld deep house som gäller.

Jag gillar verkligen det plastiga sambablåset i det inledande titelspåret. Ännu mer gillar jag Daft Punk-partajet och Change-pianot i discostänkaren Good Vibrations (med en sån titel är det liksom krav på festsväng). Då vrider jag upp volymen och kör ett enmansdisko i lägenheten. Bugi funkar hyfsat.

Men jag har svårt för de övriga spåren på High Above av ungefär samma anledning som jag inte riktigt fixar Moodymanns grejer (som Norma Jean Bell). Det händer inte speciellt mycket i musiken. Ett schysst atmosfäriskt groove kör igång och allt är ungefär hur bra som helst. Men sedan fortsätter det mala i tio minuter. Det brukar också kunna bli lite väl mycket jazzorgier.

Men visst, är du nyfiken på den norska dansmusiken kan du göra avsevärt många sämre köp. Är du ett Moodymann-fan ska du definitivt kolla in Kyd & Kango.

Men för mig blir det ofta lite för intetsägande.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-05-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-14 01:54

Kategori: Recension | Recension: #1455

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig