dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sneaker Pimps: Bloodsport
Bloodsport (CD) Sneaker Pimps
2002
Splinter Industries
5/10

Bara bra

Lyssna

Sök efter skivan

Efter i princip hur mycket krångel som helst har nu Sneaker Pimps fått släppa uppföljaren till fantastiska ”Splinter” från 1999. ”Bloodsport” är ett album omgivet av rykten, höga förväntningar och krav och ett av många redan utdömt låtmaterial som snurrat runt i MP3-form ganska länge. Förutsättningarna kunde vara bättre, men jag kan ändå inte påstå att bandet slår ur underläge.

Därför är jag ruskigt besviken efter första genomlyssningen. Inget fastnar. Provar igen. Och igen. Upptäcker detaljer som känns tilltalande. Går vidare. Ligger och lyssnar i hörlurar. Kväll efter kväll. Först efter många genomlyssningar börjar ”Bloodsport” få karaktär.

Detta är alltså ingen skiva som sätter sig direkt. Den behöver få tid på sig. Men ni som förväntar er, eller hoppas på, ett trip-hopande Sneaker Pimps à la ”Becoming X” gör klokt i att inte spendera denna tid. För er kommer ”Bloodsport” inte växa alls.

På detta album har de mörka stämningarna från ”Splinter” utvecklats. Släpigt, maskinellt och elektroniskt, uppblandat med pop och en del sköna gitarrer. På många sätt påminnande om Depeche Mode och inte minst deras senaste album ”Exciter”.

Men själva melodierna har inte utvecklats. Låtarna som letar sig in under skinnet och börjar spöka inom mig finns inte. Det kanske är omöjligt. En sådan sak händer nog bara en gång och därför är det troligen orättvist av mig att förvänta mig samma sak en gång till. Men ändå, jag saknar något på ”Bloodsport”.

En handfull låtar är riktigt behagliga. ”Kiro TV” har ett ganska skönt maskinellt driv med en skön synthslinga som leker bra i hörlurar. ”Small Town Witch” rullar också på ganska behagligt. ”Black Sheep” har en ruskigt vacker vers, men lyfter inte riktigt i refrängen. Den går snyggt över i starka ”Loretta Young Silks” som lever om med kalasproduktion i mina öron.

Titellåten ”Bloodsport” har hyggliga robotinslag à la Daft Punk och svänger rätt bra kryddad med snygga stön/andetag. Men den riktiga höjdpunkten kommer – inte helt oväntat – i en lugnare låt. Avslutande ”Grazes” är en släpig sak med nerverna på utsidan som faktiskt får mig att rysa lite. Sång och komp lägger en behaglig, men mörk, stämning som en skruvad gitarr skär sönder med hjälp av lite andra väljudande oljud. En låt som efter ett antal genomlyssningar fångat mig.

Det blev en ganska lång transportsträcka. Bristerna ligger inte i produktionen. Den är toksnygg. Det låter väldigt bra om skivan. Allra bäst i hörlurar. Men låtmaterialet är inte så starkt som jag hade hoppats. Hälften av låtarna är rena besvikelser som ligger platt på marken. Att sedan den andra hälften tar sig efter en tid och i vissa delar håller ”Splinter”-klass hjälper inte. Helhetsintrycket är mest – förvåning. En ganska tom känsla.

Förra gången jag mötte Sneaker Pimps slutade det i kaos. Med ”Splinter” tog sig bandet in under mitt skinn med hjälp av fantastiska låtar som ”Destroying Angel” och ”Half Life”. Ångest och mörker. Accelererade känslor. ”Splinter” tog mig med överraskning och jag känner fortfarande oerhört starkt för den skivan. I min värld är den fortfarande världens bästa skiva. Åtminstone känslomasochistiska, ensamma och sömnlösa nätter.

Den här gången är mötet inte lika omvälvande. Jag kanske är för lycklig. Solen kanske skiner för starkt. Men faktum är att ”Bloodsport” för mig mest är en skiva med snygg yta. Jag beundrar vissa delar men ganska snabbt har jag glömt dem.

En bagatell jämfört med ”Splinter”. Men ändå med en handfull bra låtar.

Bara bra.

Fredrik Welander

Publicerad: 2002-04-25 00:00 / Uppdaterad: 2002-04-25 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1420

25 kommentarer

en riktig skit platta. 2/10

f Oregistrerad 2002-04-25 00:07
 

en sexa är den värd tycker jag.Sedan tycker jag att du glömmer låten Sick, en mkt bra låt! dessutom singeln.

Men den är hästlängder från Splinter.

mokos Oregistrerad 2002-04-25 08:26
 

f:

http://www.skrivihop.nu har den fått ett betyg som kanske passar dig bättre.

Mike Oregistrerad 2002-04-25 08:49
 

en riktig platta skit?

pete Oregistrerad 2002-04-25 10:04
 

f: jaså du skriver i sär du. det är ju jätte korkat tycker jag.

as dumt.

jones Oregistrerad 2002-04-25 10:48
 

Sluta jiddra om särskrivningar. Kommentera skivan istället.

Björn Oregistrerad 2002-04-25 12:07
 

Jag efterlyser en tracklist som bonusinfo till denna recension.

Anders Jakobson Oregistrerad 2002-04-25 13:08
 

Jag tycker att skivan är väldigt bra. självklart slåt den inte splinter.. men vilken skiva gör det? jag har lyssnat på den i nåra veckor. först tyckte jag att den var ganska livlös och tom. sen en sen natt fyld av smärta och misär hoppade den igång. medans jag, halft bortdommnad, satt och skrev destruktiva dikter blev jag övertygad om att det faktiskt är en riktigt bra skiva. det kan ta ett tag att förstå sig på den, men slå på den när då mår som sämt så kommer du oxå hitta själ i den.

man måste lixom leva sig in i deras situation för att förså dom.. å ingen glad mäniska skriver sånthär.

petrus Oregistrerad 2002-04-25 14:00
 

Petrus: Tycker Fredrik skriver mellan raderna precis det du uttrycker. Att skivan är bäst för deppiga.

solbritt Oregistrerad 2002-04-25 15:21
 

Anders:

Kiro TV

Sick

Small town witch

Black sheep

Loretta Young Silks

M'aidez

The Fuel

Bloodsport

Think harder

Blue move

Grazes

alfons Oregistrerad 2002-04-25 16:21
 

en riktig skit skiva… mellanrummetvartillförattjagvartvungenattandasförattgetyngdåtorden. luft åt folket.

f Oregistrerad 2002-04-25 16:51
 

Ni särskrivare är ju för gulliga. Hur vore det om ni kunde ta åt er av den konstruktiva kritiken. Nä, istället är ni tvära och tycker det är tufft att skriva hela meningar utan några mellanslag alls.

Har ni någonsin varit inne på http://www.skrivihop.nu? Tror det skulle vara ganska så lärorikt för er.

Mike Oregistrerad 2002-04-25 17:02
 

jag är så (måttar ett jättelitet utrymme mellan fingrarna) nära att beställa splinter ifrån ginza. jag menar: om nån säger att det är världens bästa skiva så måste den åtminstone vara hyfsad i mina öron. är det nån som ogillat skivan?

jag har också börjat störa mig på särskrivningar. stå på dig micke.

dRoger Oregistrerad 2002-04-25 19:34
 

Vill bara påpeka att musik – hur välproducerad den än är – ALDRIG låter bättre i lurar än via en högkvalitativ hifi-anläggning. Påatår man att att det låter bättre i lurar så är det bara ett bevis på att ens stereo är undermålig. Varför? Jo, du kan ALDRIG få en realistisk ljudbild (som den är skapad på scen eller i studion) via lurar: istället för att ljudbilden breder ut sig som en solfjäder så får du effekter mitt på skallen. EN fördel med hörlurar är dock att man slipper negativ rumspåverkan, dvs. loudness etc.

Stefan Fridefors Oregistrerad 2002-04-26 07:33
 

Detta är helt obegripligt. Jag tycker också att Splinter är en av världens bästa skivor. Den är så bra att inga ord kan beskriva den riktigt. Hittills har jag bara hört ”Sick” från Bloodsport, och det var verkligen mediokert jävla skräp. Hur kan ett band förändras så…

K Oregistrerad 2002-04-26 16:14
 

Hmm, många ”fel” i den här recensionen :) Jag tycker melodierna sitter som en smäck, och att det låter som Exciter är en jättelögn! Den skivan var ju bustråkig, medan den här är både svängig och catchy.

Johan Oregistrerad 2002-04-26 16:25
 

Men herregud… om alla skivor vore lika bra som Splinter, så vore ju inte Splinter lika fantastisk? Bloodsport är givetvis inte alls av samma kaliber, men hur lätt är Splinter att följa upp tro? Ger Bs en 7a…

Tobbe Oregistrerad 2002-04-28 02:00
 

Du har så rätt, så rätt. Men ibland har du så fel, så fel.

Visst, Bloodsport hamnar i samma fack som Exciter: äckligt slätstruket. Men, kära du, det låter väl ändå inte som depeche mode?

Daniel Oregistrerad 2002-05-20 23:40
 

skivan är fullkomligt underbar!

endo Oregistrerad 2002-05-23 22:01
 

Var riktigt besviken på den här skivan först men sen började den växa och nu kliver den närmare och närmare Splinter i kaliber. Blacksheep är helt underbar och Loretta Young Silks likaså. Men nu när jag kollar igenom låtlistan nickar jag gillande åt alla låtar på något sätt.

Mitt råd till er som blev besvikna är att ge den ett par genomlyssningar till. Här finns gömda skatter.

Beiron Oregistrerad 2002-06-01 20:16
 

trevligt, Beiron…

Sneaker Pimps är nya för mig, och jag hämtade mitt beställda ex av ”Splinter” igår… hann höra 2 och en halv låt innan min flickvän ringde…

men det känns lovande, efter allt jag läst – och det jag hann höra!

shoppingnerd. Oregistrerad 2002-06-12 14:57
 

ja, och så köpte jag då till slut plattan i fredags… Här finns låtar som bara inte vill kliva ut ur mitt huvud: Kiro TV gick rakt in första lyssningen, Sick fastnade vid andra, och Loretta Young Silks bara var där plötsligt.

Andra spår på CD:n är mest coola, dvs låter ballt, men är inte så mycket till låtar.

Men Splinter rår de inte på – men Splinter passar bättre mörka kvällar, medan Bloodsport går för fullt och väcker mina sömniga tankar i bilen om morgonen.

shoppingnerd. Oregistrerad 2002-08-07 09:20
 

jag tyckte att den var riktigt super, loretta young silks är helt fenomenal!

fischerspooner Oregistrerad 2003-03-31 12:40
 

Hmmm…Märkliga recencioner. Det är sällan man får en så klockren 10 poängare i sin hand. Nå, det må vara Splinter alternativt Tools Lateralus senast….Glöm dock ej bort att Splinter och Bloodsport är två helt skilda upplevelser. Om man tror sig få Slinter ännu en gång, visst då kan tänkas att den suger men för guds skull ge den en chans!!!

Päära Oregistrerad 2003-06-11 09:37
 

Är det verkligen bara jag som tycker Bloodsport är bättre än Splinter!? Trodde det var helt uppenbart att den senare är sjukt mycket bättre :)

Medlem 2006-04-28 10:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig