dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Trapdoor Fucking Exit: Trapdoor Fucking Exit
Trapdoor Fucking Exit (lp) Trapdoor Fucking Exit
2001
Bridge Records
10/10

En ny gnista

Lyssna

Sök efter skivan

Året var 2000 och jag befann mig i den lilla avkroken Kråkenäsryd i mörkaste Småland. Mina kompisar Magnus och Martin hade tillsammans ordnat en liten hemlig musikfestival på Magnus föräldrars gård och lyckats samla ihop några av Sveriges bästa band till att uppträda. The Concretes, Section 8, Birdflesh, The (International) Noise Conspiracy, Get Up & Go'ers, Nasum, The Ark, Randy och Intensity var bara några av de som stod scen under denna helgen. Och det var här jag hörde stockholmsbandet Trapdoor Fucking Exit för första gången.

Det är väldigt få tillfällen då jag har blivit känslomässigt tagen av livemusik. Jag önskar att det skulle kunna hända oftare, det finns alldeles för många band som bara harvar upp samma åker som tusentals band har gjort förut. Men Trapdoor Fucking Exits konsert den kalla sommarkvällen i början av augusti fick mig verkligen ur spel.

Skulle jag bli tvingad till att lista de bästa och mest minnesvärda konserterna som jag har sett så skulle detta uppträdande i den småländska skogen komma väldigt högt upp. Och det var nog inte bara jag som blev överraskad den där kvällen.

Med medlemmar från avsomnade akter så som Last Match, Ashram och 8 Days Of Nothing spelar Trapdoor Fucking Exit musik som ligger någonstans mellan Unwound, Rites of Spring och något alldeles underbart eget.

De är en explosiv blandning mellan monotona stopp och stökigt driv. Melodiösa gitarriff samsas med attackerande trummor och texter som har den där känslan av att de kan förändra hela ditt liv.

First one on the bus gets the best seat. This is your defeat. Practise time is over, here comes 30 years.

Jag överdriver inte när jag säger att Trapdoor Fucking Exits debutskiva är något av det bästa som någonsin har kommit ur den svenska punk- och hardcorescenen. Ja, för att inte säga: ur den svenska musikscenen överhuvudtaget. Detta kommer vara en sån skiva som man kommer att referera till och som kommer ha stor betydelse för mycket kommande musik.

Att hela denna skivan finns att lyssna på och ladda hem från bandets egna hemsida gör att du egentligen inte har någon ursäkt till att inte låna Trapdoor Fucking Exit ett öra. Ska du absolut bara lyssna på en låt så rekommenderar jag tredje låten New Spark.

För mig är Trapdoor Fucking Exit just den nya gnista som de sjunger om. Gnistan som har saknats men som nu lyser upp en ny väg.

Klas Sivertson, tjuvlyssna.com

Publicerad: 2002-03-02 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-01 21:22

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1327

5 kommentarer

Stenbra recension! Mer sadant!

Aven NO IDEA har forstatt Trapdoor fucking exits storhet!!

Simon Oregistrerad 2002-03-04 18:06
 

sten bra skiva.

hardcore kid Oregistrerad 2002-03-08 11:43
 

jag tror att dom repar i replokalen bredvid oss, i såna fall är dom snälla och låter hårt…

sonic-love Oregistrerad 2002-03-09 22:37
 

Jävligt stora kommentarer. Nästa skiva blir ett större mästerverk ska du veta.

Fagge Oregistrerad 2002-03-11 21:43
 

no idea har fan alla bra band.

Medlem 2004-08-09 03:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig