dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dee Rangers: So Far Out So Good!
So Far Out So Good! (CD) Dee Rangers
2002
White Jazz/House of Kicks
8/10

Svettig och svängig

Lyssna

Sök efter skivan

Hade du precis som jag för längesedan gett upp hoppet om att det någonsin skulle komma något mer riktigt bra på White Jazz? I så fall är det dags att läsa extra noga nu. Dee Rangers fullängdsdebut ”So Far Out So Good” är snudd på en fullträff.

Efter en handfull vinylutgåvor på respekterade bolag som Savage och Estrus har Dee Rangers skaffat sig värdefull erfarenhet och låter nästan löjligt samspelta. De rör sig i ungefär samma fåra som The Maggots. Janglig rock’n’roll med popinfluenser, varsamt distorterad. Sångaren Mike Erikssons munspel ger bandets musik en i sammanhanget egen prägel. Jag får ekon av från både brittisk pop som The Kinks och svensk som Tages. Men mest av allt handlar det ändå om traditionell rock’n’roll.

Låtarna är korta koncisa och allsångsvänliga. Refrängerna sitter efter första lyssningen. Varje låt har sin egen krydda. ”Gotta Move” har ett perfekt handklapp. Inledande ”Total Despair” sin munspelsslinga. Absoluta favoriten just nu, den avslutande ”I Can’t Understand”, har en orgel som vägrar att släppa taget.

Om man för en stund bortser från att Nicke Öhmans enkla men samtidigt urcharmiga gitarrspel är enastående och egentligen förtjänar en helt egen avhandling, så måste det poängteras vilken enastående sångare bandet har i Mike Eriksson. Han har en röst som förkroppsligar begreppet rock’n’roll. Han låter som en grott-Elvis korsad med en viril Mick Jagger som levererar likt en ung James Brown.

Även om Dee Rangers kanske inte känns lika självklara och direkta som The Hives borde de ändå kunna gå hem i breda lager av rockälskare. Här finns något för alla som gillar sin rock’n’roll med en lätt anstrykning av soul, punk och svett. Det finns tillräckligt med energi och sväng här för att räcka året ut.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-02-04 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-13 11:37

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1289

3 kommentarer

äntligen!

xabier Oregistrerad 2002-02-04 00:14
 

jag tycker det är just sången som tar ner betyget….han låter tillgjord och de där darrningarna är enbart störande :/

hmmm Oregistrerad 2002-02-09 17:06
 

När jag kommit på mig med att smyghöja volymen på min ganska modesta stereo, tills mina grannars bultande inte hördes längre, insåg jag att jag faktiskt befann mig i den rökiga källarlokal där öl flödade och barn kom till medan ren och rå rnr spelades med glädje och full kraft..

strålande Oregistrerad 2002-03-12 18:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig