dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Maggots: This Condition Is Incurable
This Condition Is Incurable (CD) The Maggots
2001
Bad Afro Records
7/10

Förfestens räddare

Lyssna

Sök efter skivan

Mina förväntningar var högt ställda inför The Maggots fullängdsdebut ”Get Hooked!” som kom i våras. Efter ett antal fruktlösa sessioner med den gav jag besviket upp. Bra låtar, bra sound, bra attityd. Allt finns där. Men något saknas. Med jämna mellanrum har den dammats av för att få en ny chans, men jag kan fortfarande inte riktigt ta den till mig. Mer än låtvis. ”Cannibal Woman” till exempel är en gjuten för-förfestlåt.

Som för att styra upp mitt festsoundtrack släpper Bad Afro nu nio nya spår av bandet på en tiotummare varav två är covers. (på cd har bolaget valt att inkludera de tre spåren från ”Gonna Make You Pay”-sjuan trots att de har exemplar kvar av den). Nästan allt jag ville ha i och med förra släppet finns här. Det jag tidigare inte kunde sätta fingret på. Det som gör att jag nästan hellre står kvar hemma framför stereon och övar Pete Townshend-poser och Elvisrullningar än går på förfesten.

Från låt ett fräser och spottar The Maggots ur sig sina låtar med långt mer engagemang och frenesi än tidigare. Gitarren misshandlas rejält och riffen har blivit stompigare. Influenserna är fler och gränserna har suddats ut ytterliggare. Fler typer av rock, mer punk och lite pop har kryddat ”This Condition…” vilket har gjort att The Maggots hamnar långt ifrån schablonen blekt, Nuggetsnerknarkat puritanskt garagerockarband. De imiterar inte. De gör egen musik. Förbannat bra sådan.

Alla låtar har inte de där starka refrängerna jag brukar eftersöka. Trots det finns det bara en låt som inte riktigt håller måttet; ”Maggot Man” är inte riktigt lika stark som de andra. Den känns lite oinspirerad. I övrigt uppvägs skivans brist på krokar i refrängform oftast av spelglädje, attityd och bra riff.

Flamin' Groovies ”Headin' From the Texas Border” avslutar tiotummaren. Den har Maggotifierats så pass att den fungerar alldeles utmärkt (jag tänker inte säga nåt om hur de har behandlat originalet då jag inte har låten så att jag kan jämföra). De tre bonusspåren har jag inte sedan tidigare så jag vet inte om de har mixats om. Men de låter helt i linje med resten av skivan. Trots det tror jag att jag skulle valt att köpa tian och sjuan istället för att få allt på en gång. Det är inte så att det blir alldeles för mycket, skivan är bara strax under 33 minuter, bonuslåtarna inkluderade, men som tiotummare fungerar den bättre.

I alla fall på fest.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2001-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2001-11-26 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1187

2 kommentarer

På Maggotssajten står det att skivan kommer 2002. Är det så?

Anders Oregistrerad 2001-11-30 09:01
 

Kolla i bonusinforutan vänster om recensionen.

hajen Oregistrerad 2001-11-30 10:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig