dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mick Jagger: Goddess in the doorway
Goddess in the doorway (CD) Mick Jagger
2001
Virgin
5/10

En ikon med snyggt arsle

Lyssna

Sök efter skivan

Mick Jagger är en ikon. Tillsammans med Keith Richards har han gjort några av världens bästa låtar. Han var superstjärna långt innan jag föddes. Men han är ändå vid 58 års ålder vitalare än många av dagens stjärnor.

Nu har han släppt ännu ett soloalbum. Dags att glömma bort alla gamla referenser och förutfattade meningar och ta till sig detta album med tolv nya låtar.

Som vanligt har Jagger omgivit sig med ett antal säkra musikprofiler. Bono, Pete Townsend, Wyclef Jean och Joe Perry från Aerosmith gästar på olika låtar. Lenny Kravitz har varit med och skrivit, spelat in och producerat en låt. Utöver musiken så omger sig Jagger med välkända stylister och trendfolk. Modeskaparen Karl Lagerfeldt har tagit bilderna på Jagger som pryder konvolutet.

Det är med andra ord tydligt att Jagger har en viss status och kan välja vilka han vill samarbeta med. Resultatet är givetvis en snygg yta. Välpolerad, genomtänkt och proffsig. Men hur låter albumet egentligen?

Vid första genomlyssningen ger ”Goddess in the doorway” mig inget. Den glider spårlöst förbi och låter som passande musik för sportradion. Men för varje genomlyssning händer något och en del låtar träder faktiskt fram som riktigt bra.

Lenny Kravitz bidrag ”God gave me everything” låter lika maskinellt som Kravitz alla låtar från senare år. Men med Jaggers stämma i fronten blir det mångfalt bättre än det varit med Kravitz på sång. En återhållen rocklåt, men med en klassisk röst. Jag gillar den.

På titellåten ”Goddess in the doorway” spelar Jagger gitarr på ett sätt som får mig att tänka på Keith Richards. Låten har ett ganska gott sväng, liksom ”Everybody getting high” där Joe Perry bjuder på sköna riff. En låt som kvalat in på vilken Stonesplatta som helst från sjuttiotalet och framåt.

Men i övrigt är detta album en ganska blek upplevelse. Snygg radiorock/pop som kommer spelas en hel del i vuxenradion. Inte mycket sticker ut, men å andra sidan var det ganska väntat. Jag tycker också att det är fruktansvärt ovärdigt att ta med en stinkande låt som ”Hide away”. En slö blues som legat för länge i den karibiska solen. Wyclefs medverkan begränsar sig till gitarr och produktion, men både Jagger och Wyclef kommer skämmas över den här låten om ett tag.

Sanningen är nog den att ingen ung artist eller nykomling skulle fått någon som helst uppmärksamhet med det här materialet. Men eftersom det nu är Mick Jagger och han vid 58 års ålder lyckas göra ett album som ändå känns kraftfullare än det Rolling Stones gjort på nittiotalet blir slutresultatet ok.

Men jag saknar Keith Richards. Utan honom är Mick Jagger inte hel. Frågan är om de kommer lyckas skriva nya låtar tillsammans till ännu ett nytt album med Stones någon gång i framtiden.

Jag hoppas det. För på tre låtar på detta album visar Jagger fortfarande att han har förmågan att prestera viss magi.

Gubbrock, visst. Men tusen gånger hellre Mick Jagger än Lasse Berghagen. Förresten har nog Mick Jagger fortfarande ett av rockscenens snyggaste arslen.

Fredrik Welander

Publicerad: 2001-11-20 00:00 / Uppdaterad: 2001-11-20 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1177

8 kommentarer

Försöker du säga att Lasse Berghagen inte har ett snyggt arsle? Det har han så att det räcker!

Alex Oregistrerad 2001-11-20 19:10
 

Det är möjligt att han har. Men Lasse gör ju inte rockmusik…

Gubbrockare Oregistrerad 2001-11-20 19:14
 

det gör heller inte arslen alléna

trollet Oregistrerad 2001-11-20 20:38
 

Hur kan du kalla dig gubbrockare utan att ha någon koll på Lasses arsle?

Lasse gör visst rockmusik! Visste du inte att han medverkar på British Steel?

Ett bra arsle kan visst helt alléna göra bra rockmusik! Se bara på Elvis! Hur långt hade han kommit utan sitt höftvickande?

Alex Oregistrerad 2001-11-20 23:02
 

Gubbrockare är ett namn som har med själva musiken i fråga att göra.

Det är väl inte arslet som avgör om det är (gubb)rock eller inte?

Att Lasses medverkar på Brittish Steel låter för mig skrämmande….

Gubbrockare Oregistrerad 2001-11-21 00:02
 

Fredrik.

Vilket stolpskott till recension du har gjort. Den får mig att börja undra om vem som helst kan få recensera på dagensskiva. Min syrra tror jag ställer upp. Och nog faen vill jag hellre läsa en recension av henne än av dig, Fredrik. Jag kommer inte att tro ett ord av vad du skriver efter denna lama recension.

Hur har du reflekterat över skivan egentligen? I skivaffären, läsandes nya Groove under tiden?

Spana lite djupare nästa gång. Textmässigt till exempel.

Och Hideaway, min bäste herre, är en klart lysande låt, troligtvis starkast på hela skivan. Fatalt att till och med beskriva den låten som stinkande.

Allvarligt, gå en kurs Fredrik. Och någon med musikaliskt sinne, höj betyget två snäpp till.

chewie5 Oregistrerad 2001-11-21 14:00
 

Nej, det är inte arslet som avgör om det är gubbrock eller inte. MEN, det är kunskapen om bland annat arslen som övgör om man själv är en äkta gubbrockare. Du är följdaktligen en wannabe-gubbrockare…

Alex Oregistrerad 2001-11-21 15:54
 

Sakupplysning: skriver aldrig recensioner utan att lyssnat igenom skivan i fråga minst ett tiotal gånger i olika situationer, både med och utan texthäfte framför ögonen. Resultatet i recensionen är mina känslor för skivan. Punkt slut.

Tyvärr är det omöjligt att göra alla glada och nöjda.

Jag skriver helst för människor med öppna sinnen, som inte dömer ut andra för deras åsikter. Således kan jag inte påstå att jag bli ledsen om människor som inte har dessa egenskaper inte har förtroende för mig.

Den här skivan har fått en femma. Det är inte ett dåligt betyg.

Slappna av.

Fredrik Welander Oregistrerad 2001-11-22 13:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig