dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

DJ Food: Kaleidoscope
Kaleidoscope (CD) DJ Food
2000
Ninja Tune/Playground
9/10

Mystik och livsglädje

Lyssna

Sök efter skivan

HipHop, klassiskt, acid jazz och massor med talang utgör Dj Foods album Kaleidoscope. Det är sällan det skapas så magisk musik som det här, musik som får en att flyga i taket och känna sällsamheten i livet darra i hjärtat. Mjukt och följsamt i ”The Crow” och tindrande magi i ”The sky at night”.

Man lägger sig på ett stort fält under sjärnorna och svävar långsamt ut i rymden med ”The sky at night” klingande i öronen. Det kittlar i magen och darrar i händerna, universum blir oändligt vackert och nästan skrämmande. När de sista tonerna dör ut ligger man där och darrar, fylld av sällsamhet och nästan vettskrämd. Mjukt följer man med in i ”You”, rädslan försvinner och en värme sprider sig i hjärtat. Man har under loppet av några minuter sett universums gränser, känt värmen från kärleken i hjärtat bota rädslan och fått ett helt nytt prespektiv på världen. Man ligger kvar och njuter av glädjen i ”Minitoka”, ofrivilligt börjar man le och njuter av att andas, långsamt dras man tillbaka mot jorden och sig själv när svepet avslutas med ”Reprise (A Splash Of Debussy)”. Man ligger kvar en stund och hör tystnaden klinga i öronen och vinden dra över fältet. På darrande ben och med hjärtat fyllt av glädje går man hemåt.

”Kaleidoscope” inleds tungt med ”Full Bleed”, mystisk och magisk fångar den en i ett fundersamt, fängslande beat som gör det svårt att sitta still. ”The Crow”:s fantastiska basgång i perfekt harmoni med trummor, klarinett och effekter får bilder att flimmra framför ögonen och en känsla av melankoli att lägga sig över bröstet. Om och om igen följer man med i samma fantastiska rytm och känsla tills blodet isar sig i ådrorna. Åerigen lyfts man från melankolin och blodet börjar åter flyta när glädjen tar över i ”Nocturne (Sleep Dyad 1)”

”Kaleidoscope” varvar glädje och mystik, extrema samplingar och sprudlande musikalitet genom nästan hela skivan, tyvärr räcker inte alla låtar upp till samma höga och fängslande nivå. Några känns nästan som utfyllnad i jämförelse med de helt geniala delarna som utgör merparten av skivan. Det här är fängslande mystik och mycket livsglädje som kittlar alla sinnen och kommer följa med oss mycket, mycket länge.

”A feeling without a confusion. In this world of ordinary people, extrodinary people. And then there is you…”

För den som är nyfiken är Dj Food inte en person utan flera, Food projeketet började i början av 90 talet med Matt Black och Jonathan More, även kända som Coldcut. Genom åren har många varit inblandade i Dj Food-projektet, efter ett tag beslöt dock Matt och Jonathan att lägga hela sin energi på Coldcut. Dj Food fortsatte att existera i form av Patrick Carpenter, som i princip hade varit med från början, och Strictly Kev. Dessa har med många gästartister och producenter som Bundy K. Brown och Ken Nordine producerat Kaleidoscope.

Linnéa Berg

Publicerad: 2001-11-17 00:00 / Uppdaterad: 2001-11-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1174

5 kommentarer

Hur allvarligt ska man ta snacket om Acid Jazz? Det gjorde mig nämligen intresserad, medan Coldcut snarare skrämmer…

Trevlig recension annars. En riktig kräleksförklaring.

Fabian S Oregistrerad 2001-11-19 00:09
 

Tycker inte kaleidoscope låter lika utflippat dom det som Coldcut ägnar sig åt. Skivan är mkt bra, rekommenderar den. Tycker att den har en hel del gemensamt med Amon Tobins grejjer. Som jag också rekommenderar, alltihopa :)

ca6 Oregistrerad 2001-11-19 11:11
 

Fabian: Det finns inte mycket kvar av Coldcut i Dj Food, inga direkt märkbara influenser. Det borde jag nog ha nämnt, eftersom Coldcut kanske skrämmer en aning. Det här inte inte lika intrikat, eller rörigt, som Coldcut. Faktum är nog att vi helt kan utelämna att ens jämföra K. med Coldcut, även om de var initivtagare till Food projektet. Det har utvecklats långt sen dess, och det du hör på K. idag är långt ifrån det mesta du hittar på hyllorna.

Linnéa Oregistrerad 2001-12-02 02:45
 

Tack för kommentarerna förresten, båda två. :-)

Linnéa Oregistrerad 2001-12-02 02:47
 

hur kan man skrämmas av Coldcut? Herrarna Black och More har gjort mer för den moderna musiken än de flesta andra.

karensdagsmannen Oregistrerad 2002-03-16 21:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig