dagensskiva.com

48 timmar

Recension

David Kitt: Small Moments
Small Moments (CD) David Kitt
2000
Rough Trade/Border
8/10

Många bäckar små…

Lyssna

Sök efter skivan

”Small Moments” är ingen purfärsk skiva. I England släpptes den redan i augusti förra året men har alltså först nu letat sig hit. Oavsett vad fördröjningen beror på innebär det att ”Small Moments”, här i Sverige, släpptes bara en månad innan uppföljaren ”The Big Romance” som kommer i dagarna. Det är också, enligt information på David Kitts officiella webb, nya ”The Big Romance” man ska räkna som den ”riktiga” fullängdsdebuten.

Förhoppningsvis kommer det dyka upp en recension av den också här på dagensskiva.com vad det lider men nu är det ”Small Moments” det handlar om.

Sju väldigt avskalade och lågmälda låtar inspelade av Kitt själv på kammaren hemma i Dublin. Gitarr, någon synthslinga, en billig trummaskin och Kitts röst. Enkelt är ledordet. Alla låtar uppbyggda på i stort sett samma sätt. Ett par spröda gitarrackord och en smattrande förprogrammerad trumrytm i bakgrunden byggs efterhand på med finstämda elektroniska stämmor. Över vilket Kitt med mjuk och varm röst sjunger texter om brustna hjärtan och ensamma nätter.

Samtidigt är Kitts låtar inte några nätta skapelser. För även om instrumenteringen är sparsam och melodierna näst intill banalt enkla är låtarna både långa och repetitiva. Och det är genom repetition och små variationer i den Kitt skapar den melankoliska och drömska stämning som genomsyrar hela ”Small Moments”. Ungefär på samma sätt som Arab Strap eller Mogwai bygger upp sin musik fast med deras villkorslösa attack och frenesi ersatt av tystnad och varsamhet.

Ibland behövs det inte mer än så. Med enkla medel har Kitt fått till några av de vackraste och mest känslosamma ögonblick som släppts på skiva i år. Helt akustiska sammanflätningen av Kitts egen ”Days For Two” och Barry Gibbs (jodå, han från Bee Gees) ”In The Morning” samt luftiga ”Step Outside In The Morning” där Mick Fleming förstärker på flöjt är bara två exempel.

Nu är det nog ändå lätt att avfärda ”Small Moments” som både tråkig och enahanda. Jag tyckte själv efter de första genomlyssningarna att den inte gav mig något. Det hände inget. Men Kitt gör musik man måste ge tid, ge en chans att nöta sig in. Plötsligt upptäcker man de små subtila detaljerna och skiftningarna och musiken börjar sakta växa.

Många små ögonblick som tillsammans blir en stor skiva.

David Drazdil

Publicerad: 2001-11-06 00:00 / Uppdaterad: 2001-11-06 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1159

7 kommentarer

Det kunde man inte tro. Han var ju inte så het som uppvärmare till Tindersticks.

huddinge-freddan Oregistrerad 2001-11-06 09:11
 

Håller med till 100%. Det snällaste jag kan säga om den experimentella ljudkakofoni Kitt och hans musiker skapade på Cirkus är att den fick mig att uppskatta Tindersticks-spelningen om möjligt än mer.

”Small Moments” är MYCKET långt från det han visade upp där.

David Drazdil Oregistrerad 2001-11-06 10:32
 

Låter nästan som Lycia, på recensionen. Fast lite mjukare…

Niklas Oregistrerad 2001-11-06 10:48
 

David Kitt är oerhört bra. I England och hemma i Dublin så säger man att han låter som en 2000-talets nick Drake och jag håller med till 100%. Han lägger upp låtarna på samma sätt, sången osv, det som skiljer är att David kitt använder sig av mer mordern teknik som loopar, beats osv.

Darijo Oregistrerad 2001-11-07 19:18
 

en artist som ens referaras till Nick Drake är nog värd en extra titt.

Magnusson Oregistrerad 2001-11-07 19:29
 

Hoppas det kommer en recension på ”The big romance” längre fram. Det är en mycket trevlig skiva.

Henke Oregistrerad 2001-11-08 18:44
 

henke: Nu är den här!

johan elfving Oregistrerad 2003-04-19 16:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig