dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Natalie Imbruglia: White lillies island
White lillies island (CD) Natalie Imbruglia
2001
BMG
5/10

Det här kommer ni höra på radion

Lyssna

Sök efter skivan

Natalie Imbruglia är främst känd för två saker. Hon har varit med i samma australiska såpa som Kylie Minouge – Neighbours. Hon har också haft en superhit med låten ”Torn” som kom för några år sedan.

Dessutom ser Natalie Imbruglia ganska bra ut, varför det blir ganska lätt att placera in henne i ett produktfack. Många kritiker har också avfärdat både detta album och det förra. Kanske kan det bero på att musiken är ganska radio-orienterad och utslätad, kanske på hennes bakgrund.

På förra albumet ”Left of the middle” lät Natalie Imbruglia ganska mycket som en light-version av Alanis Morissette. Inte så upphetsande, men inte heller dåligt. ”Torn” blev ju en stor framgång, men sedan blev det ganska tyst.

Nu har jag lyssnat på ”White lillies island” ett stort antal gånger. Med öppna sinnen. Den känns som en ganska logisk uppföljare. Det märks att Natalie Imbruglia blivit ännu lite äldre. Låtarna är betydligt mer avspända den här gången. Hon sjunger fortfarande ganska behagligt om typiska mainstream-teman. Produktionen är tydligt inriktad mot radio. Ett antal olika producenter och låtskrivare har varit med, men Natalie Imbruglia känns inte på något sätt som en produkt.

Jag tror att hon har mer konstnärliga ambitioner än vad som kommer fram. Hon har del i skrivandet av alla låtar och hon sjunger dem som de verkligen är hennes. Det är ljusår till produkter som plockas in i studion gör pålägg som förvrängs för att låta tonsäkra och sen säljs i drivor med hjälp av cynisk och smart marknadsföring.

Men ok, musiken i sig är inte särskilt mycket att yvas över. Snyggt producerad radiorock. Tolv låtar som alla kan leta sig upp på diverse A-listor. Två låtar har potential att tjatas ut och spelas överallt. Balladerna ”Do you love” som doftar lite Corrs och ”Goodbye” som har ett ganska episkt anslag. Bli inte förvånade om ni hör dessa låtar, eller andra, rotera runt, när ni febrilt letar efter något vettigt att lyssna på i radiobruset.

Det är lite för lätt att avfärda det här. Musiken ligger lite för platt för att det ska växa till sig hos den som lyssnar. Synd, eftersom jag tror att det innerst inne bor en PJ Harvey även i den här tjejen.

Men det här är oerhört bra för er som är frälsta på radiorock.

Fredrik Welander

Publicerad: 2001-11-05 00:00 / Uppdaterad: 2001-11-05 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1158

9 kommentarer

har jag haft helt fel när jag trott att denna sida recenserade skivor som är likt ett alternativ till det vanliga radioskvalet såsom t.ex. natalie imbruglia? det har varit lite mkt sådant på sistone tycker jag…

erik Oregistrerad 2001-11-05 17:13
 

Håller med ovanstående. Recensionen är ganska intetsägande och denna skiva har väl alla hört talas om..

Fredrik Oregistrerad 2001-11-05 17:29
 

ja, vem fasen vill läsa recensioner av skvalmusik. ”vi vill faktiskt ha en bredd”, säger webmastern. Blä, säger jag.

JOnas Oregistrerad 2001-11-05 18:13
 

Det vore väl å andra sidan inte nämnvärt mycket till bredd om vi inte även recenserade mainstream och ”skvalmusik”, eller?

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2001-11-05 18:58
 

Det är klart ni kan rescensera lite sånt här. Bredd är bra. Men låt det inte bli för mycket bara…

För övrigt hade jag aldrig hört talas om denna skiva förut.

The Major Oregistrerad 2001-11-05 19:16
 

blä igen. man kan väl ha en bredd utan att recensera mainstream, det väl en hel del annat man kan blanda upp med. Det tycker jag också ni gör, all heder åt soul-, rap-, funk- och metal-recensioner, men inte behöver man blanda in en massa tråkigt radiomusik i det hela. blä, säger jag.

jonas Oregistrerad 2001-11-06 18:06
 

Vilket begränsat ordförråd du har jonas – bara blä blä blä

Anders Oregistrerad 2001-11-10 19:46
 

Jag har fått intrycket av att sidan, när den recenserar ”skvalmusik”, just recenserar sådan musik som skulle kunnat bli riktigt bra om det inte var just så radiovänligt. Dvs. artister som det kan bli intressant att hålla ett öga på iframtiden. Har jag fel?

Emil Oregistrerad 2001-11-14 19:28
 

Vi gör ett redaktionellt urval och skriver om sånt vi tror kan vara intressant för er att läsa. Helt utan tanke på att vara korrekta snits- och stilpoliser. Musik som förtjänar att skrivas om helt enkelt. Bra som dålig.

Fredrik Welander Oregistrerad 2001-11-15 19:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig