dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Jimmy Ågren: Glass Finger Ghost
Glass Finger Ghost (CD) Jimmy Ågren
2001
Ultimate Audio Entertainment/BAM
10/10

Kärlek till musik – inte gratisreklam

Lyssna

Sök efter skivan

Jag recenserar ”Glass Finger Ghost” av Jimmy Ågren & Co. Inte för att jag har tänkt utnyttja gratisreklam till min brorsas fördel – utan endast på grund av att det är en fördjävligt bra skiva helt enkelt!

Om jag på snabbast möjliga tid skulle försöka att förklara vad det är för musik, och hur det låter så säger jag; Tänk dig Captain Beefhearts musik, med Malcolm Young på Gitarr (AC/DC's kompgitarrist) – lägg där till lite Ry Cooder, i nån slags mix… ja, nånstans där (kort, mycket förenklad version så klart).

Fast dom parallellerna hörs bara ibland. Jag tycker helt klart att Jimmy hade sin stil redan på hans första cd ”Get This Into Your Head”. Och man hör att det är han på ”Glass Finger Ghost” igen! Ingen gör såna här skivor idag – rätta mig om jag har fel.

Inte bara gillar jag musiken, jag gillar också det faktum att någon är smakfull och kompromisslös nog att bara gör det överhuvud taget, det vill säga att spela in musik som man själv gillar, utan hänsynstaganden till musikbranschens jävla MTV och radiosmet. Egentligen skulle jag principiellt kunna recensera alla skivor i en enda recension. Därför att ALLA skivor som görs, eller har gjorts, där musiken tillkommer för att kompositörerna gillar/gillade musiken, och INTE på grund av vad som passar i tiden, INTE för att låtarna ska funka i radio och TV, och INTE för skivbolaget säger si och så…

ALLA dessa skivor och upphovsmän respekterar jag, oavsett om jag tycker om musiken eller ej… Hajarru?

Det betyder alltså att, om Dr Bombay älskar sin musik, och att det inte bara än en affärsidé, då gratulerar jag gärna även honom med! Men så är det så klart inte.

Nåväl, grejen är att jag gillar Jimmys skiva mycket, och jag vet att han har gjort den för att han gillar musiken till 100% – inte ändrat något på grund av att någon av de ovanstående så ofta förkommande hänsynstaganden som så många i branschen gör…. Så ”HATS OFF” säger jag till ALLA som försöker följa sin egen övertygelse/smak, utan att sabba musiken med businessfaktorer.

Varför inte också citera kompositören Charles Ives: ”If your music goes 'ta-ta' for money, bad for you, bad for music..”

På ”Glass Finger Ghost” så spelar Jimmy Ågren gitarr, trummor, bas, munspel, och sjunger. Gästsjunger (likväl som på förra cd'n) gör Freddie Wadling. Gästar gör även Mats Öberg på clavinett och ”Ta-Ta”: jag själv, på trummor (3 låtar bara). HA!

På Jimmys första skiva fick jag inte vara med och trumma… han gjorde hela cd:n själv då! Fast det var det mest jag själv som tyckte att han skulle trumma själv då, i och med att jag tycker att han får till trumkomp som blir så pass personliga och passande, att det kändes bättre med han själv på trummorna än med mig!

På ”Ghost”-skivan har vi spelat in en del av låtarna live i studio, därför trummar jag på dom i och med att Jimmy spelar gitarren. Jag trummar även live.

Ja, jag vet inte om, och vad mer jag ska säga? Jo, köp skivan såklart och hör själv!

Morgan Ågren, supertrummis

Publicerad: 2001-11-03 00:00 / Uppdaterad: 2001-11-03 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1156

17 kommentarer

hmm…

Patrik Oregistrerad 2001-11-03 00:13
 

Okej. Visst gillar du säkert plattan. Lite skumt känns dock det faktumet att du är så pass partisk man kan komma. Även om du säger att du inte är det =)

Låt Spoonman recensera den istället.

chewie5 Oregistrerad 2001-11-03 00:33
 

Det här drog ner betyget på dagensskiva.com REJÄLT! Hur i hela fridens namn kan någom som deltagit i inspelningen av en skiva recensera densamma?

Dessutom otroligt dålig (partisk och intetsägande) recension. Har dagensskiva.com ingen kvalitetskontroll över huvud taget?

Mycket tråkigt. Jag som hade så höga tankar om dagensskiva.com.

Jontax Oregistrerad 2001-11-03 11:43
 

Morsan sjunger i dushen, för att hon älskar musik. Kan jag få recensera det imorgon? Nja dagensskiva.com, det här känns sådär måste jag säga….

peter Oregistrerad 2001-11-03 12:56
 

Men Morgan är en jävel på trummor dock…

Martin Oregistrerad 2001-11-03 13:10
 

så farligt är det väl inte, jag tycker det är kul när man hittar nya vinklar på recenserandet.

agurk Oregistrerad 2001-11-03 14:42
 

Hallå kompisar! Nu tar vi det lite lugnt. Gillade ni oss förut så är det bara att fortsätta med det. Det här är en gästrecension – ingen redaktionell recension. Precis som varje lördag.

Vad är då skillnaden, undrar ni? Våra gästrecensioner är egentligen kanske mer att jämföra med krönikor. De allra flesta väljer att skriva om plattor som betyder något alldeles särskilt för dem. Oftast en platta de älskar. Kanske plattan som förändrat deras liv. Det gör att de oftast blir annorlunda en än ”vanlig” recension. Kanske mer känslor och anekdoter än bedömning och ”konsumentupplysning”. En bonus från oss och våra gäster till er.

Våra gäster är människor som vi tycker att det vore intressant att läsa någonting av. De väljer platta helt och hållet själva. Gammal/ny/känd/obskyr… Om de så önskar, får de recensera sig själva. Varken vi på dagensskiva.com eller Morgan gör ju direkt någon hemlighet med att det finns en ”viss koppling” mellan honom och skivan han recenserar. Det här är det närmaste vi kommit att någon gäst recenserar sig själv. Som något av redaktör för våra gästrecensioner längtar jag efter den dagen då någon tar steget fullt ut och recenserar sin egen platta. Ska bli spännande läsning.

Ta gästrecensionerna och även de övriga redaktionella recensionerna för vad de är: en subjektiv åsikt omvandlad till ord. Oavsett om ni sedan tycker att det som skrivits stämmer eller ej så har ni chansen att kommentera recensionen. Blir ni intresserade av att kolla upp skivan i fråga – gör det. Verkar det inte vara något för er så kommer en ny recension nästa dag. En av anledningarna till att vi startade dagensskiva.com är att vi hoppas att vi kan tipsa och varsla om bra och mindre bra plattor. Tycker ni att till exempel den här plattan verkar vara något för er så kolla upp, trots att det är hög nepotismvarning.

Tack för mig!

Patrik E – dagensskiva.com

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2001-11-03 14:59
 

Det var ju väääldigt oväntat att en supermusiker skulle hylla en platta gjord av en annan supermusiker.

Albert Oregistrerad 2001-11-03 21:36
 

OK, visst är recensioner subjektiva, men det hör ju naturligtvis inte hit, eftersom allt tyckande är subjektivt (finns det nått som är objektivt), alla ”fakta” sitter i betraktarens skalle, en skalle han/hon är ensam om. Därav finns inga objektiva åsikter. Om vi då lämnar filosofin och går över till problemet med denna recension/annons, är dilemmat av etisk natur, som påpekats i tidigare kommentarer. Om dagensskiva.com vill behandlas som en någorlunda seriös musiksajt, förstår jag inte hur fan man kan ta in en sån här ANNONS, för det är ju faktiskt vad det är. Men å andra sidan kanske man skiter i hur seriöst man uppfattas av sina läsa. Likväl är det sista gången jag besöker dagensskiva.com.

Peace

Svåger Nepot Oregistrerad 2001-11-03 22:33
 

Haha! Kinkiga ni är! Vem fan bryr sig? Var glada och söta som Morgan istället. Uhuhuhuh. Lipsillar.

Babylove Oregistrerad 2001-11-09 17:37
 

Fan vad folk tog illa vid sig – kände ni er personligt sågade eller? Supermusiker kan väl få rescenserad supermusiker – varenda jävla dag läser man ju klåpare som rescenserar klåpare! Släpp in minioriteten!

D. Fury Oregistrerad 2001-12-07 14:37
 

Jag kan bara hålla med

Jag vill ha mer kompromisslös musik.

Jag är så jävla trött

på all skit som strömmar ut i radio/tv

Peter Blomberg Oregistrerad 2002-02-11 22:50
 

Jag håller med Morgan alltså

Peter Blomberg Oregistrerad 2002-02-11 22:52
 

!

nicolas slominsky Oregistrerad 2002-08-30 18:27
 

Jäkligt bra sagt i recensionen Kan bara säga att jag instämmer till fullo! Skivan är grym!

Erik Aronsson Oregistrerad 2003-11-12 22:29
 

Lite sent ute med kommentar, men skivan e fan aktuell nu med. Och sluta snacka skit om Morgan. Såna här klassiska skivor får sällan uppmärksamhet i media, och jag skulle gjort samma sak för att få fram musiken ut i världen så att folk också kunde få uppleva det ”ultimata” som Jimmy Ågren skrivit. Jag är ett stort fan till hela ”familjen” och allt dom gjort. Och ge inte dagensskiva.com skit för det här. Som sagt gästrecensent. Plus att ni är på denna hemsidan frivilligt.

Therm Oregistrerad 2007-09-18 21:20
 

Hittade recensionen med google. Nu är det ju sex år sedan den publicerades men.
Jupp. Det är en riktigt grym skiva av en typ det finns alldeles för lite av.

Josef Johansson Oregistrerad 2009-03-18 18:58
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig