dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ol' Dirty Bastard: The Dirty Story: The best of ODB
The Dirty Story: The best of ODB (CD) Ol' Dirty Bastard
2001
Elektra/Warner
6/10

Hey Dirty

Lyssna

Sök efter skivan

Bland kompisarna i Wu-Tang Clan faller jag oftast pladask för ODBs svajiga rap och hans fula stil. Ful som Vinny Jones tacklingar, manuset i en kannibalfilm och hans egen fil i polisregistret. Dumt, men charmigt.

Galen är väl annars det ord som oftast brukar beskriva Ol' Dirty Bastard. Samt ord som är synonymer till just hans typ av galenskap. Och när ODB är för sig själv blir det lätt lite för mycket av galenskaperna. Men mitt bland alltihop har ändå en del lysande material sipprat igenom psykoserna. Man kan dock fråga sig varför det känns nödvändigt att samla ihop dem redan, efter bara två fullängdare. Troligtvis behöver han faktiskt stålarna. Advokater är dyra. I dagarna dömdes han, i sin frånvaro eftersom han redan sitter inne, till ett nytt fängelsestraff. Den här gången för att han haft på sig skottsäker väst (något som i Kalifornien är förbjudet för dömda brottslingar). Turligt nog får han avtjäna det nya straffet samtidigt som det nuvarande.

Samtidigt är det inte så dumt att få godbitarna samlade. Men jag undrar varför man lämnat spår som ”N***a please” och ”Rollin' wit you” utanför, när man ändå var igång. För plattan är inte så lång (44 minuter), mätt som en samlingsskiva, och den sträcker sig över 11 spår. På plats är RZA-producerade pärlor som ”Shimmy shimmy ya” och ”Raw Hide” samt lysande ”Got your money” med Kelis och ”Recognize” producerade av The Neptunes. De flesta russinen är samlade till en kaka och vill man bara äta en så varför inte den här.

Annars är en av skivans stora lyckostunder när man tittar igenom släktträdet med alla hans pseudonymer. Russel Tyrone Jones aka Ol' Dirty Bastard aka ODB aka Osiris aka Big Baby Jesus aka Joe Bananas aka Dirt McGirt aka Dirt Dog. För att åtminstone ha ordentlig koll på en av klanmedlemmarnas alla pseudonymer.

Kal Ström

Publicerad: 2001-10-17 00:00 / Uppdaterad: 2001-10-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1127

2 kommentarer

vad kan man säga den lätt galnaste rapparen som finns! snakes!!

wilcox Oregistrerad 2001-10-17 15:10
 

ODB är den bäste nu aktiva rapparen. Sant.

oskster Oregistrerad 2001-10-23 11:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig