dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Starmarket: Song of Songs
Song of Songs (CD) Starmarket
2001
Background Beat/Startracks
6/10

Bäst hittills

Lyssna

Sök efter skivan

1995 släppte svenska Starmarket sitt självbetitlade debutalbum. Högenergisk pop med ettriga gitarrstämmor och smarta melodier. Rakt på sak utan något onödigt krångel. Tolv låtar på mindre än en halvtimme. Visst fanns det lite barnsjukdomar på skivan, vissa låtar är väldigt likartade t ex, men ”Starmarket” var ändå en av det årets intressantare svenska debuter.

Sedan dess har bandet förutom ett gäng EP:s och singlar också släppt två fullängdare, ”Sunday's Worst Enemy” och ”Four Hours Light”. Starmarket har också hunnit med en hel del medlemsbyten under åren. När de nu släpper sitt fjärde album, ”Song of Songs”, består bandet av sångaren/gitarristen Fredrik Brändström och sångaren/basisten Patrik Bergman, som båda funnits med sedan starten, samt gitarristen Jesper Löfroth och trummisen Pontus Levahn.

På ”Song of Songs” fortsätter Starmarket utvecklingen från de senaste skivorna och söker sig allt längre bort från debutens sound. Grunden är fortfarande enkla, raka poplåtar men istället för att som tidigare riva av dem i maximalt tempo finns det alltmer variation och lugn i deras musik. Fast även om tempot har sjunkit finns fortfarande all bandets energi där, men istället för att låta den explodera i varje låt finns den nu under ytan och bara väntar på att få bryta fram vilket ögonblick som helst. Emellanåt som i stökiga ”Here It Comes” eller avslutande ”1984″ får den komma loss på allvar men annars ligger den mest och lurar i bakgrunden.

Starmarket har också börjat snegla mot andra genrer än tidigare. Inte minst verkar de ha hämtat en del inspiration från alt-country scenen. Något som märks i inledande maffiga ”Forgotten Trail” och ”Things Will Be Better”. Att de sedan också har kvar förmågan att skriva oemotståndliga och klockrena popmelodier, som ”Mexico Summer” och ”Saviour” gör inte saken sämre.

Det är skönt att Starmarket inte fastnat i gamla hjulspår utan fortsatt att utvecklas och tillsammans med producenten Per Gunnerfeldt nu med ”Song of Songs” gjort sin hittills bästa skiva.

David Drazdil

Publicerad: 2001-10-08 00:00 / Uppdaterad: 2001-10-08 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1113

7 kommentarer

Starmarkets debut är en svensk klassiker. KÖP om ni inte har.

henka Oregistrerad 2001-10-08 09:38
 

Håller med. KÖP!

Johan Oregistrerad 2001-10-08 14:20
 

Ja Starmarkets debut är något av ett måste!

Ola Oregistrerad 2001-10-08 17:06
 

starmarket förtjänar att begravas levande för deras misshandel av when doves cry.

pete Oregistrerad 2001-10-09 00:21
 

”Deras basta skiva hittils”.

Och den far 6 i betyg?!

Vad i helvete!!!!!!!!!

Starmarket ar ju sparkande bra!

Fast det var fint att skriva en hel recension utav starmarket utan att namna ”emo” en enda gang! Tjong!

Pepelipep Oregistrerad 2001-10-13 21:21
 

Är faktiskt riktigt missnöjd med den här skivan, alla deras andra skivor känns så mycket mer inspirerade.

Eric Pe Oregistrerad 2001-10-16 01:43
 

skulle vilja påstå att betyget är ganska korrekt…i och för sig växer sig plattan starkare och starkare för varje lyssning, men det är en bra bit kvar till högtidsstunderna på ”starmarket” och ”sunday's worst enemy” och ep:n ”calender”…

jonteman Oregistrerad 2001-10-17 10:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig